9

Ж ителите на блок в столичния квартал "Хиподрума” дължат колосалната сума от 75 000 лева за вода. Това показали последните изравнителни сметки, разказаха живеещите в блока пред камерата на "Здравей, България”.

Колекторски фирми вече започнали да търсят дълговете.

От "Софийска вода” казват, че това е прецедент, но все още не са установили причините за показанията на водомера. Той бил проверен през юни.

Един от живущите показа фактурата си за сметката за вода, в която за предишното изравняване на водата е трябвало да заплати 25 лева, а за текущото - 1200 лева. 

Друг жител има сметка от 1430 лева, която, по думите му, е малка, в сравнение със съседите му, които трябва да платят на "Софийска вода" над 3 хиляди лева.

"Водомерът отчита коректно. Имаме съмнения, че той е с някакъв производствен дефект в момента. В сряда ще извършим последната проверка на вътрешната инсталация и индивидуалните уреди. Досега не сме имали такова количество вода, преминало през общия водомер", коментира Валентин Милушев, директор "Управление на мрежата” в "Софийска вода”.

Той увери, че представители на колекторски фирми няма да търсят длъжниците заради огромните сметки, докато не бъде установена причината за отчетеното огромно потребление.

Вчера омбудсманът Мая Манолова свиква широка обществена дискусия по проблемите на гражданите, свързани с начисляването на разход вода "общо потребление" в сгради-етажна собственост. Поводът са множеството жалби от потребители на ВиК услуги.

Само от началото на тази година при омбудсмана са постъпили 313 жалби.

"Проблемът на хората е т.нар. включване на "общо потребление". Има увеличение на броя на жалбите през всяка следваща година. През 2017 г жалбите са се увеличили двойно в сравнение с 2015 г. От над 450 - 195 жалби се отнасят за разхода "общо потребление". За първите 8 месеца на тази година са постъпили 313 жалби, от които 142, касаят този проблем", заяви Манолова.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@