7

Протестиращите майки на деца с увреждания спечелиха приза “Човек на годината” 2018 на Българския хелзинкски комитет.

През годината те се обявиха за реформи в системата за помощи за хората с увреждания, за да имат те достоен живот, организираха протести и палаткови лагери, обсъждаха с експерти и политици необходимите промени. В резултат на техния натиск парламентът прие промени в законодателството. Предстои гражданската им активност да бъде насочена към реформа в системата на ТЕЛК. 

“Това бе най-масовата правозащитна акция в България през последните години, която постигна важни политически резултати”, каза Красимир Кънев, председател на журито, връчвайки наградата.

Парламентът прие закона за личната помощ, майките вдигат палатковия лагер

Български фонд за жените и клуб „Не си сам/а“ бяха отличени с подгласна награда за систематичните си усилия в борбата срещу насилието и стереотипите, основани на пола.

Интернет порталът Loveguide получи приза „Вдъхновение на годината“ за застъпничеството си за правата на децата и младежите в България чрез здравно и сексуално образование, и превенция на сексуалното насилие.

Фондацията „Дивите животни“ и организацията за защита на животните „Четири лапи“спечелиха наградата „Застъпници на годината“ за спасяването на лъвчетата Масуд и Терез, родени в разградския зоопарк, както и за продължаващите грижи за останалите в зоопарка животни.

Щастливата развръзка: Лъвчетата Терез и Масуд заминават

Призът "Активисти на годината" журито присъди на Младежка ЛГБТ организация “Действие”, фондация “Ресурсен център – Билитис” и фондация GLAS за съвместната им работа по отварянето на Rainbow Hub – първият общностен ЛГБТИ център в България, както и за инициирането на онлайн петиция за признаване на еднополовите бракове, събрала вече 5000 гласа.

Андриан Христов, директор на училището в с. Иваново край Харманли, получи отличието в категория “Постоянство и храброст” за успешната и продължаваща интеграция на деца-бежанци и усилията за защита на правото им на образование. 

В категория „Доблест на годината“ наградата спечели Национална гражданска инициатива 7000 за кампанията за отмяна на запрещението и въвеждането на подкрепеното вземане на решение, запазващо достойнството и правата на хората с интелектуални затруднения и психично-здравни проблеми.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@