15

Б ългария гласува на парламентарни избори. Днес избираме 45-ото Народно събрание. А вотът е по-особен, защото се провежда в условията на пандемия.

Някои от лидерите на основните политически сили, които според социолозите имат шанс да влязат в новото Народно събрание, вече гласуваха.

България избира 45-о Народно събрание

Минути след 8.00 ч. лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов гласува с хартиена бюлетина в училище в кв. "Банкя". Той отново подчерта, че изборите е можело да бъдат седмица по-късно. 

"Това което искаше народа, го направихме. Можеше изборите да са седмица по-късно. Виждате данните на заразените – 25, 20, 18% положителни проби. Слизаме от третата вълна. Благодаря на всички, които се занимаваха с изборите! Огромна работа свършиха. Това са най-скъпите избори", заяви министър-председателят, след като упражни правото си на глас.

Президентът Румен Радев упражни правото си на вот в София. Той гласува машинно.

"Гласувах за свободна, справедлива и просперираща България. Тези избори ще са първата стъпка към нормалността, към завръщането към законите и правилата. Към осъзнаването на силата на колективното действие", заяви президентът.

Радев призова всички българи да гласуват, в противен случай, по неговите думи, "историята ще ни прати на поправителен по "Демокрация". Той поздрави членовете на комисии, застъпници и председатели.

"Изборите трябваше да бъдат много по-рано. Хаосът щеше да бъде избегнат, животът на много българи - съхранен, хиляди български семейства и фирми щяха да бъдат спасени от фалит", смята Радев.

"Около мен имаше много възрастни хора. Българите усещат, че в тези избори има много голям залог. Всяка една партия трябва да бъде ангажирана със своята кампания, това не беше класическа кампания. Трябваше да видим повече сблъсък на идеи, на визии и виждане на партиите за развитие", добави президентът.

Радев очаква стабилен парламент с легитимност, за да има силно и устойчиво правителство. 

"Гласувах за връщане на държавността. За държава, която да се управлява от умни, можещи и грамотни хора, които знаят накъде водят България. За държава с грижа за всеки български гражданин, а не държава, която облагодетелства само една шепа хора, които станаха баснословно богати, не се посвениха да използват и тази тежка криза в момента, за да трупат дивиденти". Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, след като упражни правото си на глас на.

"Гласувах за подредена държава с правила, в която всеки има своето достойно място, младите хора имат шанс да се развиват, а не напускат страната ни. Гласувах за държава, която мисли за своите сънародници зад граница не само по избори, а прави политики за тях и заедно с тях", каза още Йотова.

Вицепрезидентът гласува с машина и подчерта, че е голям привърженик на машинното гласуване. Според Илияна Йотова приетите поправки в Изборния кодекс за смесения тип гласуване затрудняват изборния процес. Вицепрезидентът благодари на хората от изборната администрация, на които разчита за прозрачни и честни избори и призова българските граждани да не се страхуват и да упражнят правото си на вот.

Кога започва изборният ден за българите зад граница

"Гласувах за стабилност и прозрачност в управлението на страната. Гласувах за това да продължим да надграждаме всичко, което сме постигнали". Това заяви Цвета Караянчева, след като подаде своя глас.

Тя посочи, че е пуснала хартиена бюлетина, защото в 10 секции машините днес не са сработили. "Какво се случва, ако нямаше възможност и за гласуване на хартия?", попита Караянчева.

Тя призова всички български граждани да излязат и да гласуват.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов упражни правото си на глас във Велико Търново.

"Мерките се спазват и в секциите има абсолютно всичко необходимо. Излезте и гласувайте, бъдете спокойни и носете маски. Аз гласувах за здравето и спокойствието на хората. Гласувах за един свят без пандемия и за края на този кошмар", каза здравният министър.

Той изрази надежда, че всички разбират важността на днешния ден и промяната, която той може да донесе.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова хората да не се страхуват и да гласуват "за настоящето, бъдещето на децата си и на България". 

"Гласувах за промяна и стабилност, моментър е решаващ за страната ни, излезте и гласувайте", каза тя след като упражни правото си на глас.

Нинова чака на опашка пред секцията и заяви, че е изненадана, че толкова рано има толкова висока избирателна активност. Според нея това е похвално.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ също гласува с хартиена бюлетина.

"Гласувах за рестарт на държавата, за възстановяване на нормалността в политиката, за възстановяване на демокрацията в България. Гласувах за ускорено икономическо развитие на България", каза в Кърджали, минути след като упражни правото си на глас той.

Попитан защо е избрал хартиената бюлетина, след като на изборите през 2019 г. гласува с с машина, Карадайъ обясни, че се надява машинното гласуване да няма проблемите, които е имало тогава.

"Убеден съм, че сте чели докласите на ЦИК за машинното гласуване от 2019 г. Мисля, че този отговор към настоящия момент е достатъчен", бе категоричен той.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов гласува с хартиена бюлетина в столичното 93 СУ "Александър Теодоров - Балан".

По думите му причината - нередности с някои от машините, в момента се установявали какви.

"Трябва да гласуваме за промяна, в България наистина да има демокрация, за свобода, законност и модернизация", заяви пред журналисти Христо Иванов.

Той очаква изборите да са честни, за което ще следят доброволци на коалицията.

След вота съпредседателят на "Демократична България" се надява да бъде сформирано Народно събрание, което да има легитимност, за да започне разговор за промяна в България.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов призова за почтени, а не корумпирани избори и изрази надежда да има повече народните представители, които да поставят на първо място интересите на държавата. Той също гласува с хартиена бюлетина, тъй като по думите му тя "дава по-голяма сигурност и прави невъзможна манипулацията и фалшификацията".

"Гласувах в българския парламент да има повече честни, смели и отговори хора, които да са почтенни и некорумпирани. Дай Боже, това да даде нов тласък на държавата", каза Симеонов.

Председателят на "Републиканци за България" Цветан Цветанов обяви, че гласува за нормална държава с правила, която да подкрепя малкия бизнес и обикновените хора. Заради проблемите с машините във Велико Търново той гласува с хартиена бюлетина и призова избирателите в областта да последват примера му. 

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов упражни правото си на глас в Плевен.

"Гласувам за продължаващо увеличение на доходите, сигурност, за традиционното българско семейство", заяви той. По думите му следващият парламент определено ще бъде "шарен", но има шанс да излъчи правителство, ако партиите поставят интерсите на държавата и на българите над собствените си боричкания за власт.

"Гласувах за чисти политици и чисти партии, които да обединят двете Българии – на българите в чужбина и на българите в България. Това може да стане като създадем еднакви условия у нас – такива условия, заради каквито българите бягат в чужбина". Това заяви лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки, който гласува в изборна секция 175 в "Златни пясъци".

Председателят на ПП АБВ Румен Петков също упражни правото си на глас. Той заяви, че през днешния ден не бива да се правят компромиси, тъй като той ще определи нашия живот за години напред.

"Гласувах за нормален живот и работеща държава. Гласувах за почтеност, достойнство и професионализъм. Гласувах за силата и енергията на България. Защото България се нуждае от нова динамика и от ясни отговорности. Благодаря на всички, с които бяхме заедно през тази особена и тежка кампания".

Лидерът на АТАКА Волен Сидеров също упражни правото си на глас. Той гласува в избирателна секция 7 в София  - район "Красно Село".

"Смятам, че ще има нови избори след тези, тъй като няма да решат нищо", заяви той.

Лидерът на "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова заяви, че гласува за "извеждане на мафията от властта и от хазната". Манолова упражни правото си на глас в столичния квартал Лозенец чрез машинно гласуване.

"Гласувах за смяна на караула и за това, което скандираха българите на площадите", каза пред журналисти Манолова.

Тя допълни още, че е дала своя вот за повишаване на доходите, за преизчисляване на пенсиите, за подкрепа на малките фирми в условията на Ковид, за подкрепа на децата и семействата.

Манолова отбеляза, че са получили досега над 100 сигнала за различни нарушения, които ще бъдат дадени на прокуратурата.

Ден за размисъл преди парламентарния вот

Как да гласуваме с хартиена бюлетина

Преди вота в неделя: какво трябва да знаем

Коментари 15
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

15 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 3 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 4 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 7 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 8 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 9 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 9 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 10 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 10 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 11 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 11 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 11 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 11 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 12 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 12 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 12 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 13 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа