58

Б ългария е на трето място (след Румъния и Унгария) по ръст на заплащането на труда през последното тримесечие на 2017 г. в Европейския съюз. Растежът на заплатите като цяло в еврозоната и в целия ЕС се е подобрил слабо спрямо предходните три месеца, информира БНР.

Можете ли да си позволите да имате деца в България

КНСБ: Доходите ни растат, но не живеем по-добре

Заплащането на труда в еврозоната се е увеличило на годишна база с 1,7%

след повишение с 1,6% през предходните три месеца, но въпреки това остава далеч от растеж с 2,2% през второто тримесечие (най-солидно повишаване на заплатите от първите три месеца на 2015 г.). В рамките на целия ЕС растежът на заплатите в края на миналата година се е ускорил до 2,4% от 2,1% през периода юли – септември.

В същото време почасовата цена на работната сила (включваща данъци, заплати и други разноски) в еврозоната нарасна през четвъртото тримесечие на 2017 г. с 1,5% след повишение с 1,6% през третото тримесечие и растеж от 2,2% през периода април – юни (най-солиден растеж от началото на 2016 г.), докато за целия ЕС растежът в края на миналата година се ускори до 2,3% от 2,2% през трите месеца до края на септември.

Днешните смесени данни за еврозоната сякаш продължават да не оправдават надеждите на ЕЦБ, че намаляващата безработица в региона ще доведе до по-силен растеж на заплащането на труда и до по-солидно крайно потребление, допринасяйки по този начин за увеличаване и на инфлацията в региона на единната валута.

Защо ниските заплати са разрушителни за България

Големият проблем с ниските доходи в България

За разлика от ЕС и в частност от еврозоната,

аналогичните данни на Евростат за България продължават да показват солиден ръст на заплащането на труда през последното тримесечие на 2017 г. с цели 12% на годишна база

след повишение с 10,6% през предходните три месеца. По този показател нашата страна заема трето място сред всички 28 страни – членки на ЕС, изпреварена единствено от Румъния (със скок на заплатите с 14,2%) и Унгария (с повишение от 12,5%).

Общата цена на работната сила в нашата страна нараства през четвъртото тримесечие на предходната година с 12,2% след повишение с 10,7% през третото тримесечие, като по този показател България е изпреварена единствено от Румъния (с повишение с 14,3%).

Данните на Евростат показват, че

най-солиден скок на заплатите в България през трите месеца до края на декември 2017 г. е отчетен в строителството

(повишение с 12,5% на годишна база), следвано от сферата на услугите (повишение с 11,8%) и в индустриалния сектор (повишение с 11,3%).

Общата почасова цена на работната сила в нашата страна също регистрира най-солиден скок в строителството (повишение с 11,9% на годишна база), следвано от сектора на услугите (увеличение с 11,8%) и индустрията (повишение с 11,7%).

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@