214

М инисър-председателят Бойко Борисов се срещна с вицепрезидента на Турция Фуат Октай в резиденция „Снагов” край румънската столица Букурещ. Разговорът между двамата продължи повече повече от пет часа и беше по повод изявлението на министъра на външните работи Мавлют Чавушоглу, че Турция се е намесила в поправките на Закона за вероизповеданията на България.

„Турция не желае да се извини на България. Аз бях неотстъпчив за всякакви други изказвания”,

каза премиерът Борисов след срещата. Той добави, че турските представители не считали, че Чавушоглу е засегнал България и изказването му било извадено от контекста.

Борисов информира, че изявлението на министъра на външните работи Мавлют Чавушоглу е било пуснато и представители на турския вицепрезидент Фуат Октай продължавали да разговарят по телефона. „Не считам повече за нужно едно и също да говорим. Ако преценят, че трябва да си поднесе Чавушоглу извиненията, да го направи”, категоричен беше Борисов.

„Никой не ни е оказал абсолютно каквото и да било въздействие за Закона за вероизповеданията. Това сме си го направили, защото сме считали, че като държава сме длъжни ние да плащаме за всяко едно от вероизповеданията. И това направихме”, изтъкна Бойко Борисов.

По думите му

турските представители твърдели, че това изказване не било оказване на натиск, а било ситуация.

„Пет часа обяснявам кое е натиск, кое е ситуация, те твърдят обратното”, допълни Борисов.

Министър-председателят заяви, че България, заради поддържането на добри добросъседски отношения, никога не си е позволявала антитурска кампания. „Разбирам ги, че в неделя имат избори, но нека да не е за сметка на България”, каза още Борисов. Според него българските мюсюлмани не се нуждаят от защита, защото те се ползват от всички права и свободи. „Това съм защитавал, за съжаление не се разбрахме”, завърши Бойко Борисов.

По-късно днес лидерът на БСП

Корнелия Нинова заяви:„Смятам, че нашите власти прикриват намесата на Турция

в решението по Закона за вероизповеданията”. Тя подчерта, че добросъседските отношения са много важни, но външната ни политика има нужда от друг характер, като се отстоява интересът уважително, възпитано, дипломатично и твърдо.

Според Нинова истината е най-доброто решение и трябва да се каже имало ли е намеса на Турция и каква е била тя. „Щом те отказват да се извинят, значи държат на своята позиция. А най-вярното доказателство за това, че е имало намеса, е самият приет закон. Вижда се какви промени той претърпя в промеждутъка, в който са водени разговори. Ефектът, който турската страна е търсила, е постигнат. Въпросът е защо ние сме го допуснали като държава”, каза Нинов, цитирана от БТА.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@