22

П ремиерът Бойко  Борисов се срещна с вицепрезидента на Турция Фуат Октай. След дълги разговори се стигна до телефонно обаждане до Анкара, за да се чуе какво мисли самият външен министър Чавушоглу за изказването си, че Турция се е намесвала във вътрешните работи на България.

След кратка пауза срещата между Борисов и Октай ще продължи.

По-рано през деня от Букурещ премиерът Бойко Борисов поиска извинение за изявлението на Чавушоглу. Според министър-председателя думите на Чавушоглу са лош сигнал и проява на лошо възпитание. Борисов коментира становището за намеса на Турция във вътрешните работи на България на трибуната след четиристранната балканска среща в Румъния.

„Надявам се те да поднесат своите извинения за това, което са казали”, заяви Борисов.

Фуат Октай дойде в Букурещ за неформална вечеря, по покана на румънския премиер. 

Четиристранна среща на балканските лидери се проведе в резиденция „Снагов“ в Букурещ

Премиерите Бойко Борисов, Алексис Ципрас, Виорика Данчила и президентът Александър Вучич се събраха за седми път в този формат, който е по инициатива на премиера Борисов.

Те обсъдиха напредъка по общите проекти в региона в сферите на транспорта, инфраструктурата и енергетиката. Сред инициативите, които имат сериозен потенциал да допринесат за свързаността в региона и за икономическото му развитие са: изграждането на интерконекторните връзки, създаването на интермодален коридор, свързващ Егейско и Черно море, както и разширяването на транспортните връзки по река Дунав.

Фокус на срещата между държавните и правителствени ръководители беше също така задълбочаването на регионалното сътрудничество и развитието на добросъседските отношения. Европейска перспектива на Западните Балкани е друга тема, която е от голямо значение за региона.

На пресконференцията след края на срещата премиерът Бойко Борисов заяви, че имаме редкия шанс да се обединим за Балкански хъб, Балкански поток, за да може да не ги делим.

От своя страна сръбският президент Александър Вучич отдели важно внимание на свързаността с Гърция през Република Северна Македония, която не е поканена на форума.

„Относно България мога да кажа, че скоро ще завършим източния клон на коридор номер 10, за по-малко от три месеца и също така коридора със Северна Македония. Това е много важно за свързаността ни с Гърция и Северна Македония“, каза той. Вучич отново поиска подкрепата на останалите лидери за европейския път на Сърбия. Той се надява тази подкрепа да бъде и в бъдеще толкова силна, колкото е сега.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас се спря на енергийните коридори. „Създадохме обща компания между Румъния и Гърция и така ще успеем да свържем Черно море със Средиземно море. Имаме една вертикална ос, която ще носи газ от Азербайджан към Северна Гърция. Ще имаме и нови възможности, предоставени от платформата в Александруполис, която ще осигури втечнен газ“, каза той

Домакинята на срещата, румънската премиера Виорика Данчила заяви, че приетата Декларация в Букурещ отразява стремежа на балканските лидери да създадат един стабилен и проспериращ регион, който е свързан с Европа. 

Днес в Букурещ се провежда седмата среща между България, Румъния, Сърбия и Гърция.

По-рано през деня Борисов и румънският му колега Виорика Дънчила имаха брифинг. Акцент в разговорите са били енергийните и инфраструктурни проекти от общ интерес. Такива са междусистемната газова връзка България-Румъния (IBR)  и изграждането на ново мостово съоръжение на р. Дунав.

„Потвърдихме решението да придадем необходимия политически тласък на сътрудничеството ни с България”. Това каза министър-председателят на Румъния Виорика Дънчила на брифинг след Петата среща на Съвета за сътрудничество между Румъния и България.

„Петата среща на Съвета за сътрудничество между Румъния и България се провежда в един важен момент, когато отбелязваме 140-години от установяването на дипломатическите отношения между двете страни. България за Румъния е един ключов партньор“, каза Дънчила.

По думите ѝ сътрудничеството е в транспорта, енергетиката, местна администрация и трансгранично сътрудничество.

„Мостът на Русе трябва да се ремонтира основно. Двете страни ще положат усилия“, заяви българският министър-председател Бойко Борисов след срещата в Букурещ. Борисов подчерта, че двете страни „имат голям напредък“ при осъществяването на транспортните и енергийни проекти и това е въпрос на месеци.

Премиерът на България заяви, че транспортните връзки при Свищов и Никопол трябва да се осъществят чрез публично-частно партньорство.

Той добави, че се работи активно за газовата свързаност с Гърция и Румъния. „През юни ще направим първа копка на интерконектора с Гърция, а интерконекторът с Румъния трябва да бъде оголемен“, заяви Борисов, цитиран от БГНЕС.

Премиерът смята, че към големите инфраструктурни проекти не трябва да изключват и страни, като Северна Македония, които не са поканени на четиристранната среща между България, Румъния, Гърция и Сърбия. Тя зяпочва след срещата Борисов-Дънчила..

Българският и румънският премиер обсъдиха задълбочаването на регионалното сътрудничество и развитието на добросъседските отношения, които ще допринесат за свързаността, сигурността и стабилността в Югоизточна Европа.

Министър-председателите Борисов и Данчила са се спрели на важните теми от европейския дневен ред, както и на поставените във фокуса му въпроси от Румънското председателство на Съвета на ЕС. България и Румъния споделят сходни позиции за ролята на Кохезионната политика и на Общата селскостопанска политика, които са доказали своята добавена стойност и са от ключово значение за целия Европейски съюз. Двете страни високо оценяват Дунавската стратегия и настояват за по-нататъшното й развитие като пореден инструмент за подобряване на живота на европейските граждани.

Докато двамата премиери разговаряха на четири очи, двустранни срещи с румънските си колеги провеждаха министрите във водената от българския министър-председател делегация. В нея са вицепремиерът Марияна Николова, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на вътрешните работи Младен Маринов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, министърът на околната среда и водите Нено Димов, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, министърът на транспорта – Росен Желязков, министърът на икономиката Емил Караниколов, министърът на енергетиката Теменужка Петкова и на туризма Николина Ангелкова. Ще бъдат подписани и двустранни споразумения.

България и Румъния ще строят Дунав мост 3 с европейски пари. На Дунав ще има и четвърти мост - между Никопол и Турну Мъгуреле. Това стана ясно по време на визитата на премиера Бойко Борисов в Румъния.

„Мостът на Русе трябва да се ремонтира основно. Двете страни ще положат усилия“, заяви премиерът Борисов след срещата в Букурещ. Той подчерта, че двете страни „имат голям напредък” при осъществяването на транспортните и енергийни проекти и това е въпрос на месеци.

Премиерът на България заяви, че транспортните връзки при Свищов и Никопол трябва да се осъществят чрез публично-частно партньорство. Той добави, че се работи активно за газовата свързаност с Гърция и Румъния. „През юни ще направим първа копка на интерконектора с Гърция, а интерконекторът с Румъния трябва да бъде оголемен“, заяви Борисов, цитиран от БГНЕС.

Коментари 22
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

22 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

а

Грозни пижами и космати чехли: Младежите в Китай на бунт с "груби" работни облекла

Любопитно Преди 2 минути

Защо младежите в Китай се бунтуват четете в следващите редове

<p>Политически затворници в Беларус страдат от сериозни медицински проблеми</p>

"Вероятно просто ще умра тук": Политически затворници в Беларус страдат от сериозни медицински проблеми

Свят Преди 3 минути

Беларус започна жестоки репресии срещу опозицията, след като в цялата страна избухнаха масови протести след изборите през август 2020 г.

Какво е плодороден прозорец? Ето отговора

Какво е плодороден прозорец? Ето отговора

Любопитно Преди 38 минути

Водещи на събитието ще бъдат гл. редактор на Ohnamama.bg Наталия Мазгарева и писателят Георги Блажев

Еминем празнува 16 години трезвеност

Еминем празнува 16 години трезвеност

Любопитно Преди 52 минути

Почти фаталното предозиране с наркотици през 2007 г. е било сигнал за събуждане, който го е мотивирал да изтрезнее

Том Холанд се завръща в четвъртата част на "Спайдърмен"

Том Холанд се завръща в четвъртата част на "Спайдърмен"

Любопитно Преди 1 час

27-годишният актьор се превъплъти в образа на супергероя на Marvel в три филма досега

<p>Великобритания обявява&nbsp;онлайн мрежа&nbsp;за терористична организация</p>

Великобритания обявява "Терорграм колектива" за терористична организация

Свят Преди 1 час

Министърът обяви, че това ще е първата онлайн мрежа, която ще бъде обявена за терористична организация

<p>$ 5 000 струва бягството от&nbsp;Газа</p>

“Ще му помогна да избяга": Срещу $ 5 000 туристическа агенция извежда хора от Газа

Свят Преди 2 часа

Мнозина са търсили финансова помощ от приятели и семейство – или са стартирали кампании за финансиране в интернет с отчаяни молби за помощ

Картата на Иран разкрива колко близо са били израелските удари до ядрени обекти

Картата на Иран разкрива колко близо са били израелските удари до ядрени обекти

Свят Преди 2 часа

Нито един ирански служител не призна публично, че Израел стои зад атаката, докато Израел също не коментира ударите

Празник е! Кого почита църквата днес

Празник е! Кого почита църквата днес

Любопитно Преди 2 часа

Свети Лазар бил родом от село Дебел дял, на 14 километра от град Габрово

<p>Руски ракетен удар в Харков, срути се 240-метрова телевизионна кула (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Руски ракетен удар в Харков, срути се 240-метрова телевизионна кула

Свят Преди 2 часа

Областният управител Олех Синехубов съобщи за прекъсвания на цифровия телевизионен сигнал

След среднощната атака срещу Одеса, има ранени, сред които и деца

След среднощната атака срещу Одеса, има ранени, сред които и деца

Свят Преди 3 часа

Спасителите са успели да спасят общо 34 души

Аферата "Митници": Изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров във временната комисия

Аферата "Митници": Изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров във временната комисия

България Преди 3 часа

Председател на комисията за разследване на корупционните практики в агенция "Митници" е Тошко Йорданов от „Има такъв народ“

Кимионът: Златното съкровище на здравето и красотата

Кимионът: Златното съкровище на здравето и красотата

Любопитно Преди 3 часа

Нека разберем какви други полезни свойства има това растение

<p>&quot;Ако операцията е успешна, ще загубя зрението си&quot;</p>

"Следвай пеперудите": Ветеран с мозъчен тумор получи сватбата на мечтите си

Свят Преди 3 часа

Повече за вдъхновяващата история четете в следващите редове

Най-честите грешки, които правим, при грижата за стайни растения

Най-честите грешки, които правим, при грижата за стайни растения

Любопитно Преди 3 часа

Как правилно да се грижите за стайните растения четете в следващите редове