52

Н яма да има изненади при гласуването на номинациите на новите министри в парламента в четвъртък. Това обяви премиерът Бойко Борисов.

Гласуването ще се проведе в присъствието на опозицията. Лидерът на левицата Корнелия Нинова обяви, че групата на БСП се връща в парламента, за да даде своя вот по време на обсъждането на номинациите на новите министри. Мнението на левицата е, че смяната на лица не води до нова политика. 

„Ние не коментираме личните качества на този или онзи кандидат, а казваме, че това няма да промени системата, политиката. Смяната на един с друг човек е печелена на време за управляващите”, заяви Корнелия Нинова.

„Решихме, че 20 души ще бъдат в парламента. Искам да разсея коментарите, че оставаме с 20 души, за да пазим кворума. Тези хора ще отстояват нашите предложения и проекти. Останалите тръгваме на срещите, които ще са в сряда и четвъртък. Разговорите са публични и отворени за всеки. Има дни, в които ще се прибираме всички, поради важни събития като очакваното тази седмица вето на президента, обсъждането на бюджета и закона за пътищата. Поставихме си времеви хоризонт – до края на 2018 да стъпим във всяка община. В края на декември обещаваме всички идеи и около кои има национално съгласие”, добави Нинова.

Вътрешният министър Валентин Радев, Ивайло Московски на транспорта и Николай Нанков на регионалното развитие си подадоха оставките и новите назначения ще са Александър Манолев за транспортното министерство, за министър на вътрешните работи Младен Маринов и за министър на регионалното министерство - Петя Аврамова. 

„На мен ми е най-мъчно, че ги сменям. Защото аз съм ги отгледал от деца в партията – и Московски, и Нанков. Прекрасни отношения имам, но такава е ситуацията. Ние не сме БСП”, заяви премиерът Бойко Борисов. „Изненади може да има само ако аз искам да има изненади”, заяви Борисов относно гласуването в парламента.

Аз не съм на СПА като БСП, а работя – показваме какво сме направили, а не какво ще направим. Това каза министър-председателят. 

„Аз не съм на СПА център като БСП, аз работя – откривам училища, технологични паркове, зали. Не ме интересува какво казва Корнелия Нинова. Само да ѝ покажат снимките на г-жа Нинова и да не коментира. Снимките на технологичното училище, на технологичните паркове, на роботите, на децата – какво сме направили, а не какво ще направим.“, посочи той след като откри новата и модернизирана Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас

Смяната на министри е опит да се отложи гневът на българина към цялата тази политика, каза в разложкото село Баня говорителят на БСП Елена Йончева, като агония пък определи Корнелия Нинова цената, с която се плаща за времето, в което ще управляват новите министри, предаде БГНЕС.

Йончева коментира номинираните нови министри, след като Корнелия Нинова представи законодателната програма на партията за новия парламентарен сезон. В село Баня БСП провежда двудневен семинар.

„Смяната на министри е опит да се избяга от отговорност, опит да се отложи гневът и недоволството на хората заради срива във всички сфери на държавата. Най-добър отговор дава самият министър в оставка Валентин Радев, който казва следното – „Това е някакво продължение на това, което сме правили. Бих искала да попитам продължение на какво – продължение на голяма престъпност в България, продължение на битовата престъпност, продължение на липсата на разкриваемост на тази престъпност, корупцията и грабежа на България, която се констатира от всички международни европейски и американски институции. На това ли ще бъдем свидетели”, каза Йончева.

Според нея самият факт, че за 10 г. пазарът на чуждестранните инвестиции в страната ни се е сринал – всичко това е заради непредвидимата политика в България, както и че смяната на министри е опит да се отложи гневът на българина към цялата тази политика.

„Смяната на лица не води до нова политика, тя е опит да се избяга от отговорност, опит да се избяга от отговорност, да се отложи гневът на хората заради всичко, което става в държавата”, добави още Йончева.

„Ние не коментираме личните качества на някои кандидат. Казваме, че това няма да промени системата няма да промени политиката. Смяната е печелена на време за управляващите и загуба на време за България. Трябва да се промени моделът, по който функционират всички министерства, а не личностите. Личностите изпълняват политика, зададена от управляващата партия. В политиката е разковничето”, каза пък лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Като агония определи тя цената, с която се плаща за времето, в което ще управляват новите министри. „Агония ще е, ако не постигнем национално съгласие и енергия за качествена промяна. Не ни е целта властта да се смени и да продължи друга, не просто да сменим ГЕРБ, за да управлява БСП. Ние искаме съгласие за начина на изпълнение на политиката. Искаме конституцията да започне да се спазва и изпълнява”, добави Нинова.

Лидерът на БСП коментира и казаното вчера от Цветан Цветанов, че няма разрив в отношенията между него и премиера Борисов: „Тяхна си работа. Нашият разговор е за бъдещето, те са на финал, ние искаме да гледаме напред. Нека да некоментираме на господин Цветанов интригантството”, каза Нинова.

Лидерът на БСП представи и законодателната програма на партията си за новия парламентарен сезон. Първият е законопроектът срещу двойния стандарт на храните. „Много се изговори за това, но като че ли резултат няма, ето защо с Националното обединение на земеделските кооперации, в което членуват 400 кооперации, изготвихме този проект. Вторият е законопроектът за българско производство и търговски вериги. Той е изработен съвместно между БСП и Съюза на българските производители, храни, стоки и средни предприятия. С него се подема българското родно производство. Третият проект е законът за управление на държавните предприятия. Същността му е предприятията не да се управляват на партиен принцип, а управление на професионален мениджърски принцип, където хората се назначават с конкурси, а не по партийна линия”, каза Нинова.

Следващият закон е за обезщетение на тракийските българи, последното – ще бъдат внесени проекти, свързани с борбата за домашното насилие.

Започват и срещи и разговори из цялата страна, в които ще присъства целия актив на БСП с изключение на 20 депутати.

Това е разговор с гражданите за бъдещето, а не партийна свада за настоящето”, обяви Нинова.

Според нея срещите започват този четвъртък от Благоевград, веднага след като бъдат гласувани новите министерски назначения.

Стана ясно и че политическият съвет на КП „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО" е взел решение да одобри и подкрепи дейността на председателя и ръководството на парламентарната група на ОП, както и на представителите на коалицията – членове на Министерски съвет. Това се казва в решение на политическия съвет след заседание, проведено днес.

Коалиция „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО" подкрепя управленската програма и счита, че от нейното изпълнение зависи пълния мандат на правителството, се казва още в решението. 

След оставките възникна напрежение в патриотите - Валери Симеонов се обяви против, а Волен Сидеров поиска оставката му. 

Борисов представи новите министри

Съветът на коалицията заседава 4 часа, продължава след седмица

НФСБ остава в управлението, засега

Ще има ли предсрочни избори през есента

Каракачанов: Комуникацията в коалицията буксува, какво реши НФСБ

Радев: Парламентът се превръща в Нотариат, стабилността е марш на място

Борисов поиска три оставки и ги получи

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@