113

„В четвъртък внасяме трите оставки в парламента. Политическата отговорност трябва да се понесе", заяви премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов след Съвета на коалицията.

Имме мнозинство да бъдат подкрепени и трите оставки, каза още Борисов. Министрите на транспорта Ивайло Московски, на вътрешните работи Валентин Радев и на регионалното развитие Николай Нанков подадоха оставки на 31 август по искане на премиера Бойко Борисов заради тежката катастрофа при Своге.

"За да не се спекулира с имена, ще ви кажа за кандидатите, на които сме се спрели -

за министерството на транспорта Александър Манолев, за министър на вътрешните работи Младен Маринов и за министър на регионалното министерство - Петя Аврамова,

каза още той.

Манолев в момента е зам.-министър на икономиката, Младен Маринов - главен секретар на МВР, а Петя Аврамова - депутат.

„Министерските постове са изцяло в ръцете на премиера и отговорността за решенията носи правителството. За мен е важен крайният резултат. Важно е бързо да се решат основните проблеми пред българското общество", коментира рокадите държавният глава Румен Радев.

Според президента предсрочни избори няма да доведат до нов изборен резултат, до излъчване на ново мнозинство, дори социолозите не го предвиждат.

„Моят призив е към политическите партии - всички да се обърнат към проблемите на българите. Призовах правителството и към своите отговорности. Към момента, то тиражира серия от скандали и интриги, за да очерни своите опоненти, и разбира се, да прикрие най-важните проблеми - корупцията и беззаконието и да очерни опонентите си", допълни президентът.

Петя Аврамова, Младен Маринов, Александър Манолев
Петя Аврамова, Младен Маринов, Александър Манолев Източник: БГНЕС

Александър Манолев е завършил Професионалната гимназия по икономика и туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ в гр. Петрич с профил „Счетоводство и Контрол“. Получил висшето си образование в един от водещите икономически университети в света University College London, Великобритания. Притежава редица специализации в България и чужбина, сред които: "Управление на структурни проекти на ЕС”, организиран от ЕК, Будапеща; "Бизнес Комуникации и Връзки с медиите”, University College London; „Инвестиции в развиващи се пазари", Джей Пи Морган, Лондон.

Започва професионалната си кариера в Националното сдружение на общините в Република България, където отговаря за подготовката на проекти за европейско финансиране. Работил е в областта на маркетинга и е заемал позиции на средно и висше управленско ниво в редица компании.

Беше зам.-министър на туризма във второто правителство на Бойко Борисов. През 2016 г. поема управлението на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Избран е за депутат на парламентарни избори на 26 март 2017 г. След това става зам.-министър на икономиката.

Петя Аврамова е инженер по образование. Депутат в 42-то Народно събрание. Член е на постоянните комисии по енергетика, вероизповедания и парламентарна етика и комисия по инвестиционно проектиране. Преди това е била председател на Общински съвет Враца (2011-2013 г.) и зам.-кмет по устройство на територията, общинска собственост, строителство и екология на Община Враца (2009-2011).

Младен Маринов е главен секретар на МВР от май 2017 г. Преди това беше директор на Столичната дирекция на вътрешните работи.

Работи в системата на МВР от 1991 г., като е преминал през всички длъжности в СДВР - от обикновен полицай до директор, какъвто става през 2014 г.

Завършил е Академията на МВР и право в УНСС.

Борисов благодари на участниците в Коалиционния съвет за диалога и подчерта, че занапред всички важни теми ще бъдат обсъждани на него.

"Чух аргументите на НФСБ и на Валери Симеонов, както и на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Има много истина в оценката на министрите, всяка партия иска да си защитава кадрите, това е ясно, но и затова ние пък с Волен Сидеров и Красимир Каракачанов бяхме на другото мнение. И това ни прави различни от останалите, не можем да кажем, че имат вина за катастрофата и нещастието, но не можем да се направим , че нищо не се случило, както в предишни правителства и с други мандатоносители, това се случваше" каза Борисов. 

„Разгледахме направеното досега, разгледахме изпълнението на програмата. Там, където имаме безспорни успехи, продължаваме. Там, където имаме слабости или недостатъчно добро изпълнение, се набелязаха мерки“, заяви премиерът.

Той обяви, че следващия понеделник, отново от 10.00 часа сутринта, ще се проведе ново заседание на Коалиционния съвет. 

"Корнелия Нинова да бъде спокойна, няма никакво напрежение между Борисов и Цветанов,

няма никакво напрежение между парламентарната група на партията и премиера", каза председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов след Коалиционния съвет.

„Не знам дали това важи за ПГ на БСП, където виждаме, че с решенията, които свежда едностранно и еднолично Корнелия Нинова, създават дискомфорт в тяхната парламентарна група“, каза Цветанов.

Той отговори и на думите на лидера на „Атака“ Волен Сидеров, според когото срещу премиера Борисов има заговор от негови приближени хора.

„Всичко това беше една възможна интерпретация на всички, които имат интерес от подобни неща. В ГЕРБ сме единни. Никога не е имало разминаване в позицията ни“, увери Цветанов.

Зам.-председателят на ГЕРБ каза още, че ежедневно си общува с Бойко Борисов по различни теми и двамата много се забавляват, когато четат подобни интерпретации и изказвания.  

Съветът на коалицията заседава 4 часа, продължава след седмица

НФСБ остава в управлението, засега

Ще има ли предсрочни избори през есента

Каракачанов: Комуникацията в коалицията буксува, какво реши НФСБ

Радев: Парламентът се превръща в Нотариат, стабилността е марш на място

Борисов поиска три оставки и ги получи

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@