89

Л идерът на НФСБ Валери Симеонов заяви на пресконференция днес, че партията му засега няма да напусне управлението, но ще повдигне сериозни въпроси пред премиера Борисов както за управлението на страната, така и за отношенията в коалицията.

Вицепремиерът подчерта, че НФСБ ще гласува против оставките на министрите Радев, Нанков и Московски. „Видяхме последната серия от оставки или уволнения (по-скоро и двете) такъв тип действия имат пагубно влияние върху държавността“, смята Симеонов.

Според него

с лека ръка се жертват опитни и доказали се с годините кадри, още преди да станат ясни резултатите от разследването.

Той определи действията на премиера Бойко Борисов като такива на „едноличен управник“ и го обвини в неспазване на коалиционното споразумение.

„Свидетели сме на яростен отпор на маргинални групи, насъскани от опозиционните партии БСП и ДПС, които не желаят провеждането на реални реформи”, каза още Симеонов. По думите му

желанието да се угоди на всеки води до неубедително управление

и риск от неизпълнение на управленската програма на коалицията.

„Стабилността на коалиционното управление е застрашена и от непрекъснатите атаки срещу всички предложения на НФСБ в парламентарната група от страна на партньорите в коалиция „Обединени патриоти”. Провежда се масирана медийна кампания за оклеветяване и очерняне на НФСБ, каквото не провежда дори основният ни политически опонент ДПС”, каза още Валери Симеонов.

Той оцени темповете, с които се изпълнява подписаната програма за управление като незадоволителни. „Липсва воля за извършване на необходимите реформи в най-важните сфери на обществения живот. Извършват се политически назначения и уволнения зад гърба на НФСБ. Липсва нормален работен диалог и в малката и в голямата коалиция. ПГ на „Обединените патриоти” в Народното събрание се е превърнала в механичен сбор от депутатите на три партии, практически без действащо ръководство”, каза още вицепремиерът.

„На свое заседание Националният изпълнителен комитет на ПП „Национален фронт за спасение на България”, проведено на 1, 2 и 3 септември реши:

1. Председателят на НФСБ да постави на първото заседание на Политическия съвет на коалицията ГЕРБ – ОП въпросите за начина на управление, диалог и взимане на решения, в това число за кадрови промени.

2. Представителите на НФСБ в Политическия съвет на коалиция ОП да предложат чрез промяна на коалиционното споразумение промяна на модела на управление на парламентарната група и възстановяване на нормалната работа и ръководство на групата.

3. НФСБ ще гласува против оставките на Нанков, Радев и Московски.

4. В случай на отхвърляне на направените по-горе предложения и продължаващ бойкот на законодателните инициативи на НФСБ, НИК ще инициира свикване на заседание на Националния политически съвет, съгласно устава на НФСБ, на което да се обсъди въпроса за прекратяване на участието на партията в коалициите и управлението на държавата.

Какво още каза Валери Симеонов вижте във видеото горе.

По-рано днес вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов заяви пред журналисти, че според него НФСБ няма да излезе от управлението. Министърът на отбраната каза това по повод рокадите в кабинета и очакваното решение на НФСБ дали ще продължи да бъде част от управлението.

Красимир Каракачанов
Красимир Каракачанов Източник: БГНЕС

Те (НФСБ) искат да има по-нормален диалог в коалицията и подобни неща да се обсъждат“,

каза Каракачанов, цитиран от Агенция „Фокус“ и обясни, че има предвид рокадите в кабинета.

На въпрос дали мисли, че може да върви напред тази коалиция с или без НФСБ, Каракачанов посочи, че всяка ситуация, при което част от коалицията напусне, не е добре за самата коалиция.

Каракачанов: Комуникацията в коалицията буксува, какво реши НФСБ

„Разбира се, че ако е въпрос на гласове, те могат да бъдат намерени, но аз не мисля, че това е принципно решение“, каза той. В края на краищата колегите от НФСБ имат право на свое мнение, отстояват си мненията и той уважава тяхното мнение, те са негови колеги.

„Не смятам, че трябва да подхождаме по начин, по който да разсъждаваме така: „Абе може и без тях, ще намерим кой да ги замести“.

Тогава подменяме логиката и ценностната система на тази коалиция“, смята Каракачанов.

Относно трите министерски оставки поискани от премиера Борисов в петък и подадени от министрите Радев, Нанков и Московски, вицепремиерът заяви: „Не би следвало при всеки случай, когато част от обществото поиска кръв, да жертваш министри, без да изчакаш разследването“. Според него в това отношение колегата му Валери Симеонов е прав.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@