126

"Оставям всеки да си мери приказките, то си е за негова сметка. Ако го е казал с умисъл или непремислено, пак е за негова сметка. Защото когато дойде до ЕС и ние също трябва да дадем нашето съгласие, ще си спомним за тези неща. Съветът ми към всички е да бъдат по-обрани“.

Така премиерът Бойко Борисов коментира в четвъртък изказване на македонския си колега Зоран Заев.

В интервю за 1ТВ, дадено на 4 август, Заев заяви: "Аз съм политик, който винаги иска да държи под око изказванията, които не са в полза на нашата Македония. Илинденското въстание е македонско. Ако гражданин на България иска да го празнува - да го празнува. Аз съм горд, че съм първият премиер, който чества Илинден като премиер, който се прекланя пред гроба на Делчев“.

В четвъртък Борисов напомни, че със Заев съвместно отбелязаха 115-годишнината от въстанието в Благоевград.

Заев в Благоевград: България ни протегна ръка в най-тежкия момент

Думите на Зоран Заев коментира и лидерът на "БСП-за България" Корнелия Нинова.

В социалната мрежа Facebook тя написа:

"Вчера призовах държавните институции да изразят позиция по изказването на Зоран Заев, че Илинденското въстание е македонско и настъпи голямо объркване в главите на управляващата коалиция. Вицепремиерът Каракачанов изведнъж се сети, че е "патриот" и поиска от другия вицепремиер Захариева веднага да реагира. Тя пък, вместо да го послуша, нападна БКП и Титова Югославия. И патриотът се спихна. Като капак на всичко това днес премиерът Борисов замете темата, казвайки, че когато дойде време да приемаме Македония в ЕС, ще се сети за тези думи и ще взема решение - бъдещо несигурно събитие", допълни тя.

Според Нинова е бъдещо, защото поканата за Македония предстои, а несигурно, защото не се знае "дотогава какъв акъл ще му дойде на премиера".

"Толкова ли е трудно да се намери един български държавник, който прямо и отговорно да заяви: искаме мир и добросъседство на Балканите, но не пренаписвайте историята и не си решавайте вътрешните проблеми за сметка на нашата държава България", риторична бе Нинова.

Общо 3,4 млрд. лева ще бъдат отпуснати за купуването на нови бойни машини за българската армия. Това обяви министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти днес.

Той участва в церемонията по закриването на военното учение PLATINUM LION 2018” на полигон "Ново село" край Ямбол.

Според Борисов сигурността на Балканите е от изключителна важност. 

"Военнослужещите ни са едни от най-добрите, трябва да имат още по-добро въоръжение и това е нещо, по което работим", заяви Борисов. 

"С тази съвместна база ние даваме възможност не само на Балканите, а и на Черноморския регион, да води занятия, да се подготвя за възпиране, за отбрана, както и за различни други операции. Начинът на мислене – да се бием помежду си, се променя в общ начин на мислене – да знаем колко всеки един от нас е подготвен и заедно да изграждаме отбранителната система на Балканите и региона“, каза още премиерът.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПОСЕЩЕНИЕТО НА ПРЕМИЕРА В "НОВО СЕЛО" 

На въпрос на медиите Борисов обърна внимание колко много средства се отпускат за развитие на българските общини.

Вчера в Министерския съвет беше кметът на Сопот, който лично благодари на министър-председателя за помощта от държавата към общината.

Бойко Борисов изтъкна, че скоро ще стане готово Антимовото крило на Троянския манастир, който е символ на Троян, а отделно са отпуснати пари и за инфраструктурата в града. В Гоце Делчев няма нещо ненаправено, каза Борисов и добави, че се отпускат средства и за метрото в столицата, както и за културна и градска инфраструктура в Пловдив.

Според Борисов е естествено за там, където живеят най-много хора, да се отделят най-много средства.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@