43

С амо година, след като подписахме Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, вече се усеща позитивен резултат за двустранните ни отношения.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с премиера на Република Македония Зоран Заев в Благоевград, където двамата ще отбележат съвместно 115-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПОСЕЩЕНИЕТО В БЛАГОЕВГРАД

Премиерът Борисов изрази удовлетворение от новия дух на сътрудничество, който се е настанил трайно в отношенията между България и Република Македония,

след подписването на договора.

По думите му вече са налице положителни ефекти по отношение на търговията, стокообмена и туристопотока между двете страни.

"Поколения политици проявяваха желание и успяха. Миналата година подписахме Договора за добросъседство. Самите ние не вярвахме, но го подписахме. Нещо, което пораждаше не спор, а бой. Миналата година отидохме заедно на гроба на Гоце Делчев в Скопие, заедно бяхме в Рим. Положихме огромна, но и тиха дипломация. Тук искам да поздравя и колегите Заев и Ципрас, които положиха решението на един десетилетен спор”, отбеляза премиерът.

Зоран Заев "изрази силна благодарност за поканата"

"Двете страни си подадоха ръце. А България протегна ръка в най-тежкия тогава момент за Македония, когато беше във вътрешнополитическа криза. Подадената ръка е на истински приятел“, смята Заев.

Премиерът отбеляза, че страната му е пред историческия шанс да влезе в НАТО, както и получи покана за ЕС.

"С България заедно ще градим мира и стабилността на региона. Искам да изкажа благодарност на гражданите, на премиера Бойко Борисов и на правителството за оказаната подкрепа. Да бъде вечен празникът, да бъде вечна дружбата“, заяви в словото си македонският премиер.

"Без договора, който постигнахме с България, нямаше да можем да постигнем договора с Гърция, както и да получим покана за членство в ЕС. Нямаше да е възможно без подкрепата на България и премиера Борисов. С премиера на България показахме как се гради приятелство. Много съм щастлив, че пуснахме хубави послания към цяла Европа. Македония е пълноправен член на ЕС", добави Заев след церемонията за годишнината от Илинденско-Преображенското въстание.

По време на срещата беше обсъдено също така състоянието на граничните контролно-пропускателни пунктове между България и Република Македония, възможностите за подобряване на работата им и за откриването на нови.

115 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание отбелязаха в Благоевград.

На официалната церемония присъстваха българският и македонският министър-председатели Бойко Борисов и Зоран Заев. Това е първото съвместно честване на емблематичната за общата история на двете страни дата.

Тържествата започнаха с традиционното шествие на патриотите от ВМРО, които измина пътя от паметника на Тодор Александров до пл. "Македония“, където се намира паметникът на Гоце Делчев. Те носеха българския трикольор и знамена с ликовете на Гоце Делчев и Тодор Александров.

Българският и македонският премиери получиха част от дигитализирания архив на Александър Пелтеков като подарък от община Благоевград. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов пък връчи на военните в града иконата на "Св. Седмочисленици“. Мъжете в униформа си пожелаха никога да не се налага да изнасят иконата на бойно поле, а да стои в поделението.

В края на церемонията македонският премиер Зоран Заев изрази задоволство от факта, че отбелязва тази важна историческа дата с българите.

От своя страна българският премиер Бойко Борисов заяви, че се е случило това, в което никой не е вярвал.

По-рано днес министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Благоевград за честванията по повод 115-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание с македонския му колега Зоран Заев.

Преди това в Благоевград македонският премиер Зоран Заев бе посрещнат от военния министър Красимир Каракачанов, кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов и областния управител Бисер Михайлов.

Борисов почете паметта на македонските евреи

Ратифицирахме договора за приятелство с Македония

Борисов в Македония: Върнем ли се към историята, нямаме бъдеще

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@