79

С виневъдите ще бъдат компенсирани. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на срещата с кметовете от област Пазарджик. 75% от компенсацията ще дойде от Брюксел, а останалото от държавата. 

По 300 лева на двор за дезинфекция за всеки стопанин, който ликвидира домашното си прасе доброволно, обясни премиерът.

“На никой не му е приятно. Това е все едно да протестираме срещу рак. Две години успявахме да я овладеем, но сега не. Всички тези хора, 30 години всички институти не могат да намерят ваксина”, каза Борисов.

Премиерът се съгласи умъртвяването на животните да се отложи до 31 декември.

Умъртвяването на животните остава до 11 август за област Пазарджик.

"Като излязат и кажат: "Убиват здрави животни". Те са здрави днес. Имаме огромна популация на диви прасета. И намаляването на популацията не знам как ще стане това. Искате 31 декември, оставям ви 31 декември. Всички тези хора с 20 000 работници, ще бъдат компенсирани 75% от Брюксел, другото от данъкоплатците, подчерта премиерът. Разбрахме се, че срокът се удължава с една седмица. Бизнесът се задължава догодина да даде прасета, а ние сме задължени да дадем по 300 лева на двор, за да се възстановят щетите. Каквото си решат", каза още Бойко Борисов.

Премиерът Бойко Борисов и министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева са в Пазарджик. Те провеждат среща в Община Пазарджик във връзка с предприетите мерки за ограничаване разпространението на африканската чума по свинете.
Премиерът Бойко Борисов и министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева са в Пазарджик. Те провеждат среща в Община Пазарджик във връзка с предприетите мерки за ограничаване разпространението на африканската чума по свинете. Източник: БГНЕС

Бойко Борисов пристигна при недоволните в Пазарджик, за да се направи опит да се потуши напрежението. Министър-председателят се срещна с кметовете на населени места от областта, както и със стопани на домашни прасета, които отказват да умъртвят животните си. Целта на срещата е премиерът да обясни за мащаба на заболяването по животните, както и как държавата може да подпомогне стопаните, които не са регистрирали домашните си животни.

Премиерът Бойко Борисов и министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева са в Пазарджик. Те провеждат среща в Община Пазарджик във връзка с предприетите мерки за ограничаване разпространението на африканската чума по свинете.
Премиерът Бойко Борисов и министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева са в Пазарджик. Те провеждат среща в Община Пазарджик във връзка с предприетите мерки за ограничаване разпространението на африканската чума по свинете. Източник: БГНЕС

Фермерите в Пазарджишко излизат на протест срещу избиването на домашните прасета заради африканската чумата.

Хората не вярват, че властите ще ги компенсират. Недоволни хора от изискванията има и в Ямболска и Сливенска област. Жителите на двете области блокираха пътя между двата областни града.  

Недоволните фермери искат да бъде удължен срокът за умъртвяване на домашните животни до края на годината. Второто им искане е да получат компенсация от държавата. 

Над 200 стопани на домашни прасета и кметове от община Пазарджик се включиха в протеста. Въпреки че държавата удължи със седмица срока за умъртвяване на животните, фермерите обявиха, че няма да ги ликвидират, докато не получат финансова компенсация от държавата.

„1000 лева минимум и да оценят прасето и да бъде разумна компенсацията”, поиска кметът на село Хаджиево Антон Андонов.

Жители от три пловдивски села също изразиха недоволството си тази сутрин. Те се събраха пред кметството на село Радиново.  Крайният срок за умъртвяването на домашните прасета изтича днес, но поискаха отсрочка до края на годината.

Междувременно Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е констатирала ново огнище на Африканска чума по свинете (АЧС) в индустриална ферма с 8 253 свине в село Ветрен, област Силистра.

Положителните проби бяха лабораторно потвърдени днес, 2 август 2019 г., от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София, съобщиха от БАБХ.

Свинекомплексът попада в надзорната зона на констатираното на 30 юли 2019 огнище в село Попина.

АЧС беше потвърдено и при намерен изхвърлен труп на домашна свиня в село Трудовец, София-област.

По-рано през деня

Индустриални свиневъди призоваха за обявяване на бедствено положение на територията на цялата страна заради разпространението на африканска чума по свинете.

На спешна пресконференция представителите на бранша поискаха още по-строги мерки за спирането на заразата, която е на път да нанесе огромни икономически загуби на страната ни.

„30% от индустриалното свиневъдство го няма. Това значи, че 450 хиляди бройки животни, на годишна база, няма да излязат на пазара“, заяви свиневъдът д-р Румен Караманов. Той подчерта, че браншът е важен за страната ни, защото предоставя на пазара продукция с 2025% по-ниска цена от тази в Европа.

Позицията им е подкрепена от Асоциация на индустриалното свиневъдство в България, Асоциация на свиневъдите в България, както и от представители на бранш месодобив и месопреработване. Всички те се обединяват около тезата, че един от основните проблеми е отглеждането на животни в т. нар. „заден двор“. „Този сектор не е проблем за нас и ние не сме против него. Той обаче е длъжен да спазва всички мерки за биосигурност“, призова д-р Караманов.

Законът позволява в „заден двор“ да се отглеждат до 5 животни и то само за угояване и лични нужди. Забранено е отглеждането на животни за разплод и свине-майки.

„Индустриалното свиневъдство е легален сектор – не можем да продадем нито едно прасе без съответните документи“, обявяват от бранша и подчертават, че при отглеждането „заден двор“ липсва какъвто и да е контрол, както и информация за произхода на животните, което ги превръща в част от сивия сектор.

Представителите на бранша настояват още темата да не бъде политизирана, а партиите да не се опитват да трупат политически дивиденти от разпространението на Африканската чума.

Чуха се обаче и някои негативни мнения, според които властта е проспала цяла една година, в която се е знаело за болестта, но не са предприети необходимите действия. 

Дадоха срок за умъртвяване на домашните прасета в софийските села, които попадат в 20-километровата санитарна зона.

Предупреждения са залепени на входовете на кметствата в Мировяне и Мрамор.

Срокът е до днес, ако не се направи, след това всички прасета ще бъдат умъртвени със заповед на министерството. 

Протест заради принудителното избиване на домашни прасета. 31 пазарджишки кметове се бунтуват срещу мярката до днес, 2 август, всички стопани на домашни прасета да ги умъртвят доброволно.

След спешна среща със земеделския министър срокът беше удължен с една седмица.

Представители на бранша свикват пресконференция във връзка с мерките срещу африканската чума по свинете.

„Ще продължим протеста и няма да съдействаме на органите. Няма да заколим прасетата, докато не получим ясно информация как хората ще бъдат обезщетени”, заяви кметът на село Хаджиево Андон Андонов. Според него компенсацията трябва да бъде минимум 1000 лв. на прасе.

„В четвъртък кметовете изявиха готовност за сътрудничество и сега изведнъж разбирам, че са се отметнали от обещанието си. Те не знаят законовите разпоредби в страната. Животните трябва да се регистрират. Искаме хората да ни помогнат доброволно”, заяви зам.-министърът Янко Иванов пред „Здравей, България” по NOVA.

До 2 август стопаните на свине в обекти тип „заден двор“ на територията на общините Ямбол, Хасково, Стара Загора, Шумен, и Сливен следва да извършат доброволно клане на животните. Заповедта за клане на животни от личните стопанства важи за общо 18 области в страната, като в останалите 11 области срокът изтече. За област Пазарджик срокът за умъртвяване на свинете беше удължен до 11 август след спешна среща на стопани със земеделския министър Десислава Танева в четвъртък.

Съгласно указания, изпратени от областните управители на петте области за прилагане на превантивни мерки за предотвратяване разпространението на болестта Африканска чума по свинете, общините информираха стопаните на свине в обекти тип „заден двор“, че в срок до 2 август (петък) следва да извършат доброволно клане на животните.

Териториите на шестте области попадат в 20-километровите зони около индустриални ферми, в които трябва да се преустанови отглеждането на свине.

Мярката беше въведена с писмо на министър Десислава Танева по повод проведеното на 29 юли заседание на Централния епизоотичен съвет и взетите на него решения.

След изтичането на определения за петте области срок – 2 август, както и за Пазадржишка област – 9 август, ще се пристъпва към принудително умъртвяване на животните от органите на Областната дирекция по безопасност на храните, съгласно разпоредбите на чл. 139а от Закона за ветеринаромедицинската дейност.

До хиляда лева ще бъдат глобите, ако бъдат установени нови животни за отглеждане в шестмесечния карантинен срок. На същата санкция подлежат и заловени прасета, които нелегално се транспортират между селищата.

От Агенцията по безопасност на храните напомнят на стопаните, че месото не трябва да бъде замразявано, защото вирусът на чумата е изключително издръжлив. Добитото месо от закланите животни трябва да премине термична обработка минимум 30 минути на минимум 70 градуса, и тогава да бъде съхранявано. Причината е, че вирусът на африканската чума е изключително устойчив при изсушаване, пушене, осоляване, охлаждане и замразяване на месото.

Положението с африканската чума в момента е много тежко. Държавата не се е провалила, в определени области е можело да бъдат положени повече усилия, заяви преди ден и земеделският министър Десислава Танева.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

Коментари 79
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

79 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Честито! Луиза Григорова стана майка

Честито! Луиза Григорова стана майка

Любопитно Преди 1 минута

С режисьора Мартин Макариев си казаха "да" през лятото на 2017 г.

Гигантът „Тотал”: Идва краят на петролната ера

Гигантът „Тотал”: Идва краят на петролната ера

Свят Преди 18 минути

„Тотал” възнамерява да инвестира в слънчева и вятърна енергия, както и в разработване на батерии

Дебатът между Тръмп и Байдън: хаос и скандали

Дебатът между Тръмп и Байдън: хаос и скандали

Свят Преди 46 минути

Дебатът изобилстваше от размени на обидни реплики

Нагорни Карабах

Армения: Турция свали наш самолет, Анкара отрече

Свят Преди 1 час

Съветник на Ердоган обяви, че Анкара застава зад Азербайджан „напълно”

Volkswagen ID.4

VW ще инвестира 15 млрд. евро за електромобили в Китай

Технологии Преди 2 часа

Инвестицията е съвместна с тримата китайски партньори SAIC, FAW и JAC. Първият от тях, най-големият автомобилен производител в Китай, планира до 2025 г. да предлага 100 електрически и хибридни модела в Поднебесната.

Днес е голям православен празник, кой има имен ден

Днес е голям православен празник, кой има имен ден

България Преди 2 часа

Великият просветител на Армения св. Григорий е роден около 257 г.

Amazon Go

Amazon въвежда плащане чрез длан в магазините си

Технологии Преди 2 часа

Компанията иска да популяризира технологията в бранша като цяло

<p>Билката, която помага при диабет</p>

Билката, която помага при диабет

Любопитно Преди 3 часа

Ето как действа билката жаблек

Григор Димитров стартира със сладка победа на Ролан Гарос

Григор Димитров стартира със сладка победа на Ролан Гарос

Любопитно Преди 10 часа

Първата ни ракета победи представителя на домакините Грегоар Барер

Джералдин и Ивана в първа битка за оставане в „Игри на волята: България”

Джералдин и Ивана в първа битка за оставане в „Игри на волята: България”

Любопитно Преди 10 часа

Джералдин и Ивана в първа битка за оставане в „Игри на волята: България”

Намериха момче, изчезнало преди 16 години при цунами

Намериха момче, изчезнало преди 16 години при цунами

Свят Преди 11 часа

Бедствието отне живота на над 38 000 души и причини значителни щети в Шри Ланка през 2004 година

Невиждана градушка удари Истанбул

Невиждана градушка удари Истанбул

Свят Преди 11 часа

Суровите метеорологични условия засегнаха няколко квартала на мегаполиса

Тъмната страна на животa в имението на Хю Хефнър

Тъмната страна на животa в имението на Хю Хефнър

Любопитно Преди 15 часа

Свободата на приятелките на Хефнър е била ограничена

Лек автомобил и линейка катастрофираха в центъра на столицата

Лек автомобил и линейка катастрофираха в центъра на столицата

България Преди 15 часа

От Спешната помощ обясниха, че линейката е бързала за сигнал