90

 

„Показахме, че в условията на пандемия не сме готови. Март месец се надпреварвахме коя държава първа ще затвори границите. България беше солидарна, произвеждахме медицински облекла, шлемове, маски и на всички, които са поискали в Европа, сме изпратили”. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в изказването си пред участниците в Стратегическия форум в гр. Блед. Премиерът Борисов участва в дискусия с лидерите от Централна и Югоизточна Европа за бъдещото на Общността след Брекзит и пандемията COVID-19.

Борисов изрази притеснения, че и към този момент държавите членки не разполагат с единен медицински протокол за действия при COVID-19 в контекста на очакваната втора вълна. „Още нямаме ваксина”, добави българският премиер, цитиран от правителствената пресслужба.

Борисов: На фона на пълзящата криза по света, у нас поддържаме икономиката жива

Според министър-председателя Борисов предизвикателствата, пред които сме изправени, изискват да сме по-обединени от всякога. Бойко Борисов припомни пред лидерите, че пандемията постави на изпитание здравните и икономическите системи и продължава да бъде фактор за нестабилност и несигурност. „Всички искаме да бъдем по-добре подготвени и да реагираме по-ефективно на кризите. В рамките на ЕС е необходима солидарност и единомислие между държавите членки, за да бъдем силни в справянето с кризата”, подчерта премиерът Бойко Борисов.

Премиерът приветства и подкрепя инициативата на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен за глобален отговор на пандемията, която от първата кампания за събиране на средства през май 2020 г. до началото на август е събрала близо 16 милиарда евро.

„Това е силен и ясен сигнал за глобална солидарност“, изтъкна българският министър-председател. Борисов даде и положителна оценка на адаптирането на триото, председателстващо Съвета на ЕС – Германия, Португалия и Словения, към предизвикателствата на пандемията и насочването на усилията за осигуряване на бързо икономическо и социално възстановяване, което да доведе до засилване устойчивостта на Европа.

Пулмолог: Това може да промени хода на пандемията

В изказването си премиерът Борисов фокусира вниманието на лидерите и върху значимостта от бъдещото развитие на държавите от Западните Балкани и счита, че Европа трябва да остане последователна в изпълнението на ангажиментите си към приобщаването им. „Следва да продължим да подкрепяме процеса на реформи в тези държави. За нас е важно поддържането на добросъседските отношения и изграждането на общи регионални проекти, които ще допринесат за социалното и икономическо развитие”, подчерта министър-председателят. Борисов припомни, че съвместното председателство на Берлинския процес с Република Северна Македония през 2020 г. цели подобряване свързаността и интеграционния процес в региона с цел постигане на стабилност, мир и просперитет.

В речта си премиерът Борисов акцентира и върху другото предизвикателство пред Европа – Брекзит, като подчерта, че основен приоритет е постигането на възможно най-близко сътрудничество с Обединеното кралство, което да гарантира максимална приемственост. „Какъвто и да е резултатът от преговорите, ЕС и държавите членки трябва да бъдат подготвени. От особена важност за България е гарантиране на правата на гражданите след Брекзит, заедно със сътрудничеството в редица области”, категоричен беше българският премиер.

Училищата в Европа отново отварят

Пред лидерите от Югоизточна Европа министър-председателят Бойко Борисов подчерта, че в този изключително важен момент от развитието на Европа е нужно държавите да останат обединени и да покажат, че могат да се справят ефективно с настоящите предизвикателства. „Трябва да адаптираме политиките си и да продължим работата си по всички приоритети”, допълни българският премиер Борисов.

Борисов предложи и да бъде създаден спешно медицински щит за действие срещу COVID-19 в Европа. Според българския премиер съгласно този медицински щит всички държави членки следва да реагират по различен начин при червен, жълт или зелен код.

Борисов добави, че единният медицински протокол трябва да посочи как да функционират училищата и детските градини, дали се разрешават, или се забраняват спортните прояви в ЕС и по какъв начин. „Всяка държава членка е длъжна да осигури зелен коридор и трафик за тировете, за транспорта“, каза още премиерът Борисов. Той добави, че е необходимо да се подходи глобално и по отношение на защитните облекла, ваксините и медикаментите за справяне с новото заболяване.

В условията на пандемия - трябва ли учениците да се завърнат в класните стаи?

„Освен хилядите човешки животи, които загубихме, парите, които загубихме, работните места, които загубихме, ние загубихме най-важната битка – за психическото здраве на хората“, заяви министър-председателят. Борисов акцентира, че всеки човек се събужда с мисълта дали има сигурност. „Ние какво им казваме всеки ден – идва втора вълна, която ще е по-лоша от първата. Протести и бунтове в цяла Европа – защо? Защото не знаят има или няма, ние още спорим има или няма COVID-19”, заяви Борисов, съобщиха от правителствената пресслужба.

„Няма по-добро място от ЕС“, отбеляза още пред своите колеги българският министър-председател. Той припомни и колко много работа е свършила Европейската комисия за справяне със социално-икономическите последици от пандемията. „Но сме септември, идват зимните грипове. Има миграционна вълна. Има чудовищен спад на БВП в цял свят“, добави Борисов. Министър-председателят подчерта, че въпреки безпрецедентното предизвикателство, пред което е изправена и България, в страната ни продължава изграждането на всички ключови за региона и Европа проекти. „А сме на най-трудното място – между Турция, Крим и Черно море“, посочи министър-председателят Бойко Борисов.

Днес премиерът Борисов се срещна и с премиера на Словения Янез Янша

Задълбочаването на регионалното и двустранното сътрудничество, както и актуални общоевропейски теми бяха във фокуса на срещата на министър-председателя Бойко Борисов с премиера на Словения Янез Янша. Разговорът се проведе в рамките на Стратегическия форум в словенския град Блед, съобщи пресслужбата на министерския съвет, цитирана от БТА.

Двамата правителствени ръководители изразиха общата позиция, че различните инициативи и формати на регионално партньорство допълват процеса за политическа, икономическа и социална стабилност в държавите от Западните Балкани. 

"Радвам се, че приоритет за бъдещото словенско председателство на Съвета на ЕС остава разширяването с тези държави. Това е важен политически сигнал и послание към региона, както и знак за приемственост на усилията, които България започна по време на българското председателство на Съвета на ЕС, когато организирахме Срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София", подчерта Борисов. 

Българският премиер посочи, че разширяването остава ключова политика на ЕС и стимул за осъществяване на прехода към демократично управление. "Подкрепяме политиката, базирана на принципа на собствените заслуги и спазване на съществуващите условности. Това е и гаранция за постигане на стабилност, мир и просперитет за целия регион", изтъкна още българският министър-председател. 

По време на разговора беше отбелязана и допълнителната подкрепа за интеграционния процес на държавите от Западните Балкани, която се дава с инициативата Берлински процес, чието председателство тази година е на България и Република Северна Македония. 

Бойко Борисов и Янез Янша бяха единодушни, че връзките между България и Словения се основават на интензивен политически диалог и задълбочаващо се секторно сътрудничество. В хода на разговора бяха отбелязани добрите търговско-икономически отношения, както и потенциала за двустранното партньорство в секторите туризъм, наука и култура. 

В контекста на кризата от COVID-19 двамата правителствени ръководители изразиха увереност за бързо и ефективно преодоляване на последствията от пандемията в Европа с оглед на постигнатото съгласие от Европейския съвет по следващата Многогодишна финансова рамка и Инструмента "Следващо поколение ЕС". 

"Споразумението е знак за това, че солидарността е ключова за силна Европа", подчерта Бойко Борисов.

Коментари 90
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

90 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Делото срещу Джулиан Асанж (ВИДЕО)</p>

Риск от смъртно наказание и дискриминация: Делото срещу Джулиан Асанж

Свят Преди 4 минути

Асанж е прекарал пет години в британския затвор “Белмарш” с максимална сигурност

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Свят Преди 10 минути

Това става на фона на атаките от йеменските бойци хути срещу търговското корабоплаване

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Любопитно Преди 1 час

През април очаквайте още изненади със спортното издание

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Любопитно Преди 1 час

Актрисата си спомня как е избягвала темата като тийнейджър поради това, че е била „засрамена“

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

България Преди 1 час

КЕВР ще реши окончателната цена на синьото гориво

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Технологии Преди 2 часа

Тя е по-мощна, по-здрава и по-малка

Тошко Йорданов: Отговорността за това служебно правителство е на управляващата "сглобка"

Тошко Йорданов: Отговорността за това служебно правителство е на управляващата "сглобка"

България Преди 2 часа

Това каза председателят на ПГ на „Има такъв народ“ на излизане от сградата на президентството

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

България Преди 2 часа

Театралните награди бяха връчени от Съюза на артистите в България (САБ) снощи на церемония в Народния театър

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

"Никога не съм се възприемал като опасен подривен империалист - обикновено ме смятат за доста уютен и безобиден", казва телевизионният водещ

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

България Преди 2 часа

При обиските е открит е инсулин, който липсваше на пазара

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

България Преди 3 часа

Творчеството на Димчо Дебелянов го прославя като „поетът на любовта, на тихата скръб, на цъфналите вишни“

Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни

Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни

България Преди 3 часа

Това заяви президентът, след като ИТН върна празна папката с третия мандат

Децата на Майкъл Джексън присъстваха на лондонската премиера на "MJ: Мюзикълът"

Децата на Майкъл Джексън присъстваха на лондонската премиера на "MJ: Мюзикълът"

Любопитно Преди 3 часа

Принс, Парис и Бланкет Джексън присъстваха на премиерата на "MJ: Мюзикълът" в Prince Edward Theatre в Лондон

Отиваме на избори: ИТН получи и върна празна папката с мандата

Отиваме на избори: ИТН получи и върна празна папката с мандата

България Преди 3 часа

Правителството, което управляваше през тези 9 месеца, отдавна сме определели като вредно, затова се радваме, че тази 9-месечна агония приключва, заяви Ивайло Вълчев

Четирима убити при нападения с нож в американския щат Илинойс

Четирима убити при нападения с нож в американския щат Илинойс

Свят Преди 3 часа

Задържан е 22-годишен заподозрян

<p>Опасната&nbsp;болест от Япония: Какви са симптомите и как да се предпазим</p>

Синдромът на стрептококовия токсичен шок: Ето какво знаем за него и кои са симптомите

Свят Преди 3 часа

Смъртността от инфекцията е 30 процента, което предизвиква безпокойство в цялата страна