17

Д о извеждането на Националния институт по метеорология и хидрология от състава на Българската академия на науките спираме да изпълняваме всякакви разпореждания и решения от страна на ръководни органи на БАН. Това заявиха в отворено писмо от Националния институт по метеорология и хидрология към Българска академия на науките до премиера Бойко Борисов.

НИМХ-БАН: Тук не е САЩ, работим първобитно

Цветан Цветанов обвини синоптиците за ада в Бургаско

Стоянова: В БАН не им харесва да се борят за заплатите си

Служителите на НИМХ посочват, че протестът им срещу начина, по който се разпределят държавните средства в БАН, продължава вече над три месеца.

Според метеоролозите това става от Общото събрание на БАН, по предложение на Управителния съвет на БАН. Това са колективни органи за ръководство, които имат всички права, но не носят никаква отговорност за действията си. Така е по Закона за БАН и Устава на БАН.

В НИМХ се оплакват от натиск от ръководството на академията за спиране на протеста на фона на хроничен недостиг на средства.

„Тези проблеми са от години, но през 2018 г. придобиха за НИМХ критични мащаби, въпреки допълнително отпуснатите от правителството 15 милиона лева на БАН. Вече сме напълно убедени, че те не са свързани толкова с размера на средствата предоставяни на БАН от държавния бюджет, а в начина на разпределяне и манталитета на разпределящите ги. С действията си, ръководните органи на БАН успяха да ни убедят, че това няма да се промени”, посочват учените от НИМХ.

„Предупреждаваме всички ръководни органи на БАН, че ако незабавно не спрат с действията си срещу НИМХ и ръководството му, ще подновим протеста и ще прекратим оперативните си дейности. Търпението ни се изчерпа. Време е да се научат да носят отговорност за действията си. Време е и Държавата да направи задълбочена проверка как и за какво се разходват предоставяните от нея средства на БАН”, смята от НИМХ.

В писмото си до Бойко Борисов те посочват, че в момента работят с финансиране, отпуснато от Министерството на образованието и науката.

„Не знаем докога може да продължи това финансиране и това не е изход от ситуацията, в която бяхме поставени”, заявяват от НИМХ.

Те предлагат институтът, който е присъединен към БАН през 1962 г., да бъде изваден от академията и да премине под шапката на Министерство на образованието и науката, като самостоятелна научна организация, второстепенен разпоредител на бюджетни средства.

„Правителството на Република България да предприеме спешно действия за извеждането на НИМХ от БАН с всичките му материални активи и необходимите за дейността му финансови средства. Това трябва да се случи възможно най-бързо, преди БАН да е успял с действията си да ликвидира дейността на НИМХ, продължаваща вече 128 години”, смятат от института.

„До извеждането на НИМХ от състава на БАН спираме да изпълняваме всякакви разпореждания и решения от страна на ръководни органи на БАН”.

Писмото е прието от Общо събрание на работещите и служителите, Общо събрание на учените, Научен съвет и Съвет на директорите в НИМХ на съвместно заседание на 7 август на база резултат от допитване в периода 31.07.2018 – 05.08.2018 г. Упражнили правото си на глас 89.2% от учените, специалистите и техническия персонал на пълен щат в НИМХ като: 93.4% са „за“, 5.8% „въздържал се“ и 0.8% „против“.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@