147

Н аправихме изключително успешни реализации в чужбина с Европол, с партньорски служби. Това каза премиерът Бойко Борисов.

Днес бяха представени резултати от проучване на пазара чрез събиране и анализ на „Празни кутии от цигари” – 2-ро тримесечие на 2018 г. При представянето на резултатите бяха показани видео материали от реализации по незаконни фабрики на цигари.

В същото време всичките тези фабрики, които виждате повече от година и половина ги преследваме и не можем да стигнем до тях. Оказа се, че работят изключително конспиративно, посочи премиерът.

Премиерът посочи, че всички тези фабрики нанасят щета на бюджета. Той увери, че по същия начин се работи за алкохола, горивата, месата и захарните изделия. „И сами ще разберете, защото виждате прокуратурата и службите работят много тихо, много внимателно, без никаква публичност или шум”, каза той. Борисов допълни, че много професионално се събрат доказателствата и добави, че от самото началото прокурорът е вътре в разследването.

Бяхме поели ангажимент да ги свалим под 5% и сега с тези 4 фабрики е ясно защото е така, обясни той. 

Борисов благодари на Валентин Радев за времето, в което беше министър. 

Благодаря на Вальо Радев за времето, в което беше министър, за волята, усилията, които направи. В политиката има и такива моменти, когато се поема политическа отговорност. „На всички ни е тъжно за това, но му благодаря и връщайки се в парламента с Емо и останалите максимално да подпомагат и МВР, и всички останали организации. Мога да ви уверя, че с главния прокурор ще проявим все такава политическа воля. Действително това не им харесва на олигарсите. Виждате веднага се разбушуваха и почнаха да правят проблеми, защото когато се конфискуват майбах и ролс-ройс-и това е болезнено, но в същото време тези пари могат да отидат за образование, здравеопазване, за нашите програми. Така че всеки да спазва закона“, коментира премиерът. 
„Мисля, че е хубаво да се отчете, че ние може би сме на първо място в Европа по брой задържани трафиканти, повдигнати обвинения и включително осъдени за трафик на хора. Това са двете теми, които интересуват Европа“, каза още Бойко Борисов. 

Борисов уточни, че главният секретар на МВР Младен Маринов го няма, защото утре ще става министър на вътрешните работи и днес е цивилно гражданско лице и нямал работа при тях. „В запас да го наречем е днес“, добави министър-председателят. 

По-рано президентът подписа указа за освобождаването му. 

За мен е голяма чест, че днес премиерът Бойко Борисов съвсем спонтанно ме покани да присъствам тук по време на тази среща и да имам възможност да се запозная с големите постижения, които имате. Това каза главният прокурор на федерална провинция Бавария Рейнард Рьотле по време на представянето на резултатите от 2-ро тримесечие на 2018 г. за тенденциите и нивата на незаконната търговия с цигари и проучването на пазарните опаковки.

„Резултатите наистина са много впечатляващи. Контрабандата на цигари наистина е огромен дял от организираната престъпност. Това не е нещо, с което в Германия не сме запознати. И ние имаме подобни проблеми. Докато хората са любители на цигарата, тя е интересна на пазара и ние много се радваме, че се подхожда по този сериозен начин и тази нелегална дейност се преустановява и ѝ се противодейства. За да има успех в тази област, е много важно да си сътрудничат всички заинтересовани лица. Благодаря за възможността да присъствам на това мероприятие“, коментира той. По думите му в никакъв случай обаче не иска да затруднява работата на премиера, който му е отделил немалко време. „Приветствам ви за тези успехи, които сте постигнали. Разбира се, резултатите и ползите, които има от тях за бюджета. Надявам се една част от средствата, които сте успели да конфискувате, да бъдат и в полза на прокуратурата и полицията, мъничка част“, каза още той. 

Издирват Бирмите

Спецакция в бившето заведение "Кошарите"

Безлов: Твърда линия срещу черните олигарси

Разкриха мрежа от 4 незаконни цигарени фабрики

КАКВО НАМЕРИХА РАЗСЛЕДВАЩИТЕ СНИМКИ при обиските в хотели на Арабаджиеви

Бивш министър за арестите: Нарушение на Конституцията

10 задържани след акция в големи хотели в София и Пловдив

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@