121

П ремиерът Бойко Борисов заяви, че е настоял да платим веднага за изтребителите F-16.

"Решихме да отидем на варианта за нашите възможности като държава - възможно най-добрия самолет, който значително подобрява нашите възможности", коментира Борисов.

"Доста спекулации чухме по темата, едва ли не, ако няма 12, а са 9 ракети, им се намалявала способността, каза министър-председателят. Нищо подобно, защото това е началото на превъоръжаването на нашите военновъздушни сили. Като отговор бих казал на тези знатни военни, че аз настоях да си платим веднага, защото ми омръзна три пъти като идваме в управление, да плащам борчовете на тези, които са пазарили самолетите", допълни той.

"Неслучайно ние имаме бойна авиация, но всичко ново до този момент, което сме придобили, е годно само да натовари щаба и да избяга - само транспортни самолети и хеликоптери, без нито една пушка - не ракета, не торпедо, пушка няма, за стотици, стотици милиони, над милиард, повече, отколкото за F-16", коментира Бойко Борисов.

Премиерът участва в традиционната посланическа конференция днес в Централния военен клуб в София.

По темата за Република Северна Македония министър-председателят посочи, че договорът за добросъседство е дал добър резултат и за нашите съседи. Той отбеляза, че без договора за добросъседство пътят на Северна Македония към НАТО и ЕС нямаше как да бъде започнат.

"За една държава да си смени името, да променя с десетилетия насаждани в населението знания или прочит на историята е тежък процес и затова ние твърдо, но и толерантно трябва да работим, за да се стигне до крайния резултат - НАТО и ЕС", посочи той.

"Убеден съм, че когато една държава е в ЕС и НАТО, винаги е по-добра за съсед и по-лесно се комуникира", коментира Борисов. 

България и Групата на Световната банка имат устойчиво и дългогодишно партньорство, което днес продължаваме да развиваме

Това посочи министър-председателят по-рано днес по време на среща с управляващия и главен административен директор на Групата на Световната банка Шаолин Янг.

Бойко Борисов: България и Групата на Световната банка имат устойчивото и дългогодишно партньорство

В рамките на разговора в Министерския съвет премиерът Борисов изтъкнал подкрепата на българското правителство за създаването на Център на Банката за споделени услуги в София.

Министър-председателят Борисов отбелязал предимствата, които открояват страната ни и я превръщат в привлекателна дестинация за институции от ранга на Световната банка - стратегическото местоположение, стабилната политическа и икономическа среда, наличието на висококвалифицирана работна ръка, много добрата инфраструктура.

Премиерът изразил увереност, че установяването на Центъра за споделени услуги у нас ще има положително влияние за българската икономика. По думите му това ще надгради потенциала в сектори с висока добавена стойност и ще осигури работни места за високотехнологични специалисти. В допълнение, присъствието на авторитетна организация в лицето на Световната банка в България ще издигне допълнително престижа на страната ни пред международната инвеститорска общност като атрактивна дестинация за бизнес и инвестиции. 

През април тази година Министерският съвет одобри Споразумението между българското правителство и Световната банка за създаването на неин център в София за споделени услуги. След като беше подписано във Вашингтон и ратифицирано от Народното събрание, Споразумението вече е в сила. 

Центърът в София ще осигури възможност за непрекъсваемост на дейностите по предоставяне на услуги в областта на информационните технологии, финансовия мениджмънт и управлението на човешките ресурси. Предвижда се в него да бъдат ангажирани голям брой ИТ специалисти и други висококвалифицирани и мотивирани експерти, които ще заменят и разширят услугите, предоставяни от централата на Световната банка, и ще бъдат ангажирани с разработването на продукти с висока добавена стойност.

Реализацията на проекта ще се осъществява поетапно. Началната фаза стартира през настоящия юли, а пълният капацитет от над 300 заети места се планира да бъде достигнат в петгодишен срок.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@