79

„Аз директно апелирам към премиера Борисов да постави нещата на място в държавата и да покаже кой е премиер и кой е вицепремиер”. Това заяви Волен Сидеров, лидерът на „Атака” и на парламентарната група на „Обединени патриоти” пред NOVA.

Той съобщи, че внася писмо до Министерския съвет с искане за информация какви нареждания и за какво са издавани при проверките на вицепремиера Валери Симеонов за шум на заведения по Черноморието.

Скандал във властта, НФСБ обвини ГЕРБ в икономически лобизъм

Домусчиев отговори на Симеонов, уличи го в "лъжи" и "изцепки" за БМФ

Симеонов: Българският флот е прехвърлен към офшорки

„Това не е война. Това е умиротворяване на войната, която се води срещу българския бизнес, защото вицепремиерът Валери Симеонов вкара закони и започна действия, които буквално убиват българския туристически бизнес”, посочи лидерът на „Атака”.

„Към мен се обърнаха много хора и казаха, че това, което се прави от вицепремиера е тотално убиване на български бизнес. В крайна сметка аз не съм го пратил във властта, за да убива туризма, а да вдига доходите и пенсиите”, каза Сидеров и посочи, че Валери Симеонов е само бизнесмен. „Това е критика, която имам право да отравям, тъй като съм го вкарал в политиката и съм го пратил в изпълнителната власт да работи за обществения интерес”.

„Ако не може да се справи с това, за което съм го пратил във властта, да си признае и ще търсим друг човек”, заяви председателят на парламентарната група на „Обединени патриоти”. „Ако не се коригира ще трябва да бъде сменен с друг”.

Според Сидеров директорът на областната дирекция на МВР в Бургас Калоян Калоянов трябва да си подаде оставката, защото е излъгал, че полицията не е помагала на Валери Симеонов, докато снимки на вицепремиера, придружаван от полицаи, доказват обратното. „Кадър на Бъчварова, която съсипа МВР преди години”, добави лидерът на „Атака”.

Сидеров отвърна и на обвиненията на Симеонов, че прокарва лобистки текстове в парламента, с т. нар. поправка „Домусчиеви” на Закона за приватизация и следприватизационен контрол, върху която президентът Румен Радев наложи вето, прието от ГЕРБ.

Държавата има 30% в Българския морски флот. В момента нещата вървят към несъстоятелност на фирмата. При това положение държавата не може да си вземе нищо, а тези 30% се равняват на над 300 милиона лева в активи. С това, което настояват Валери Симеонов, Христо Иванов, Атанас Атанасов и президента Румен Радев, ще доведе до загуби за България от 300 млн. лв.”, смята Волен Сидеров.

Според него ГЕРБ е направила „тактическа грешка”, оттегляйки Закона за приватизацията, защото в него „няма никакъв лобизъм”.

„Тази измама беше хвърлена в общественото пространство имено с вицепремиера Валери Симеонов с тежки обвинения към „Атака” и ГЕРБ”, смята Сидеров. „Аз очаквам извинения”.

С Николай Александров, ако не получим извинения публично от Симеонов, ще заведем дела за обида и клевета и за уронване на престижа. И ще окуражим колегата Даниел Кирилов и премиера Борисов също да заведат такива дела”, каза Сидеров.

„Не може един вицепремиер да работи така явно срещу собственото си правителство, срещу собственото си парламентарно мнозинство, коалиционни партньори”.

Лидерът на „Атака” поясни, че Валери Симеонов в момента е натоварен с отговорност за концесиите в страната. Освен това Сидеров подчерта, че не подкрепя отдаването на концесия на „Летище София”.

„Аз имам критичен поглед върху концесиите. Над 560 са концесиите за природни богатства в България”, посочи Сидеров. Той уточни, че в петък трябва да получи отговор на въпрос, който е задал към Валери Симеонов за данните относно концесия за добив на злато.

Лидерът на „Атака” каза, че ще развали договора за изкопаване на ценния метал, „ако съм министър-председател”.

Сидеров обвини Валери Симеонов, че е изнудил правителството да приеме „концесията за Банско”, която „обслужва редник Цеко”.

„Аз съм се явявал 4 пъти сам на избори за разлика от ВМРО и НФСБ. Ако колегите ми не искат да се явяваме заедно, ще се явя сам”, посочи Сидеров и предположи, че Валери Симеонов планира коалиция със СДС. „В политиката сме виждали всякакви обрати, така че сме готови за всичко”.

Малко по-късно Волен Сидеров направи пресконференция в Министерски съвет, където внесе искане да се оттегли Законът за защита от шума в околната среда.

„Както виждате отправям остри критики към работата на ресорния вицепремиер Валери Симеонов, който с действията си вреди на държавния интерес. Затова, на Министерски съвет предложих да се оттегли този закон, защото вреди на туристическия бизнес. Според този закон могат да се затварят заведения едва ли не по преценка на полицията. Това е една полицейщина, една болшевишка партийка, която ще удари туризма”, обясни лидерът на „Атака”.

„В унисон на президента, Валери Симеонов работи срещу държавния интерес и собственото си правителство”, подчерта отново Сидеров.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@