10

К метът на Карлово Емил Кабаиванов обяви частично бедствено положение във всички селища, които се намират западно от град Карлово, предаде БТА.

Вследствие на продължителния интензивен дъжд, паднал на територията на община Карлово днес,

са наводнени етажи на жилищни и търговски сгради, промишлени предприятия, нарушена е пътната настилка, навлечени са инертни материали в селата Богдан, Столетово, Каравелово, Московец, Розино, Слатина и Христо Даново и в град Клисура. В част от с. Богдан електрозахранването е прекъснато, паднали са стълбове за улично осветление, запушени са мостове и шахти, съобщиха от пресцентъра на общината.

Има паднали и подкопани мостове, поради което са непроходими участъците:

с. Каравелово – с. Богдан; с. Московец – с. Богдан, с. Слатина – с. Розино, с. Дъбене – с. Войнягово. Движението се извършва по обходни маршрути, към момента село Богдан е недостъпно.

Кризисен щаб ръководи действията по спасителните дейности. Осигурени са храна и места за нощуване на нуждаещите се хора.

Наводнение в село Каравелово, бедстващи хора са евакуирани

Няма загинали и пострадали хора при бедственото положение

след наводнението в карловските села, съобщи пред журналисти по-рано днес областният управител на Пловдив Ангел Стоев, предаде БТА.

По думите му има разрушени три къщи и един магазин в село Слатина, една къща в село Богдан и няколко частично разрушени къщи в село Каравелово.

Около 20 души са спасени с хеликоптер от най-тежко пострадалото село Богдан. 

По-рано главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", съобщи, че десетки хора са евакуирани от засегнатите населени места в региона на Карловско заради проливните дъждове и наводненията. 

Продължава работата на аварийни екипи на Столична община в наводненото село Каравелово, съобщи директорът на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ Красимир Димитров, цитиран от пресцентъра на Столична община. 

С помощта на две лодки екипите са достигнали до трудно достъпни места.

Три екипа в продължение на два часа издирват блокирани от придошлите води хора в населеното място. Евакуирани са 12 души от карловското село, между тях майка и бебе. Изведена е и възрастна неподвижна жена от наводнена къща. 

Внимание, опасно време! Жълт и оранжев код в цялата страна

Нов порой се изсипа над Карлово

Паднали са 4 или 5 моста над реките Стряма и Татлъдере,

които са общински. Това каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков, който е в региона. Шишков отбеляза, че от Агенция "Пътна инфраструктура" е била изпратена техника, но вече има по-сериозна техника от армията. За каквото е необходимо, Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще помогне, но основно щетите са върху общинска инфраструктура, посочи той. И добави, че от ведомството са в непрекъснат контакт с кметовете.

Утре най-късно до края на деня ще бъде разчистен проходът Беклемето,

ще се работи докато е светло, няма да рискуваме през нощта предвид сложната обстановка, каза още министър Шишков.

На място в Каравелово остават областният управител Ангел Стоев,

главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов, началникът на Областната дирекция на МВР и представители на Националната следствена служба.

Основните улици на с. Войнягово, които са в близост до коритото на Стряма също са залети от придошлата вода, видя репортер на БТА.

Хората правят диги с чували пясък пред домовете си, тъй като пътните шахти не могат да поемат водата.

Поне 40 къщи са наводнени в село Каравелово,

съобщи кметът на населеното място Славка Червенкова. "Положението е много зле. Мостовете над река Татлъ дере, които са при Културния дом и ракиджийницата, преливат. Имам бедстващи хора, евакуирани в момента", заяви още кметът. Те ще бъдат настанени временно в кметството.

Техника на пътноподдържащото дружество за област Пловдив ще подпомогне община Карлово за справяне с бедственото положение

в района от проливните дъждове. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). 

Специализирана техника ще помогне за овладяване на ситуацията на общинския път между селата Дъбене и Войнягово в община Карлово. 

Заради свлечената скална и кална маса от проливните дъждове в Троянския проход остава ограничено движението по път II-35 Троян – Кърнаре,

съобщават от АПИ. Екипи на пътноподдържащото дружество работят по разчистването на трасето. 

До възстановяването на движението трафикът на леки автомобили се пренасочва по обходен маршрут през прохода „Шипка“, а тежкотоварните автомобили преминават през Прохода на Републиката. Необходимо е шофьорите да карат с повишено внимание и съобразена скорост.

Няколко трафопоста, намиращи се в района на бедствието в Община Карлово, са наводнени,

каза за БТА Крум Косев от ЕВН-България. Най-сериозно е положението в селата Богдан, Кърнаре, Слатина и Каравелово. Електроподаването в тези населени места е частично.

В районите на селата, където са придошли местните реки, няма захранване заради наводнените трафопостове и не се знае кога ще бъде възстановено електроподаването. 

Следствие на проливните дъждове от тази нощ ВМЗ-Сопот е спряло производствения си процес, съобщават от Министерството на икономиката.

До 24 часа ще се възстанови изцяло електрозахранването към производствената площадка на ВМЗ в Сопот. Това заяви заместник-министърът на икономиката и индустрията Ирина Щонова по време на посещение в завода, предаде БГНЕС.

Към момента всички помещения са отводнени. Действано е много бързо, след като сутринта складове и производствени цехове бяха под вода. Още в ранните часове е било спряно и електричеството на цялата площадка на завода в Сопот. Така е елиминиран рискът от възникване на производствена авария.

Част от цеховете на завода в момента не работят, но предстои тяхното поетапно включване. Зам.-министър Щонова поясни, че няма пострадала готова продукция. „Искам да поздравя екипа на място, който е действал изключително бързо и адекватно и в никой момент не е имало риск за работниците на ВМЗ, което е най-важното“, подчерта зам.-министър Щонова. По нейни думи ситуацията в региона е много тежка. Има и служители на ВМЗ, които не са могли да стигнат до работните си места заради състоянието на инфраструктурата след проливните дъждове.

„ВМЗ ще предостави хранителни продукти на бедстващите хора от района.

В контакт сме с Община Карлово и имаме готовност да окажем съдействие за всичко друго, за което сме в състояние да помогнем“, каза още зам.-министър Щонова.

Два спешни медицински екипа от ЦСМП Пловдив са изпратени в Карлово, съобщиха от Министерство на здравеопазването.

При необходимост екипите ще оказват неотложна помощ на евакуираните жители в засегнатите от проливните дъждове и наводнени населени места в Карловско. С новите попълнения мобилните екипи в района се удвояват. Министърът на здравеопазването д-р Асен Медижиев е в постоянен контакт с министъра на отбраната Димитър Стоянов и при нужда медицинската помощ в засегнатите райони ще бъде допълнително подсилена.

Поради голямото количество на валежите, паднали през последното денонощие, от 08.00 ч, днес е преустановено движението на влаковете

в междугарието Христо Даново – Клисура, част от 3-та главна железопътна линия София – Карлово – Бургас. Причините са активирани от дъждовете свлачищни процеси и наводнен железен път в участъка, съобщиха от НКЖИ.

Пътниците от пътнически влакове 30111 София – Карлово и 30114 Карлово – София ще бъдат превозени с автобуси между Христо Даново и Клисура.

Бърз влак 3621 от София за Бургас се отклонява през Казичене – Пловдив – Карлово и оттам по маршрута си.

Ускорен бърз влак 3602 от Бургас за София се отклонява по маршрут Карлово – Пловдив – София през Казичене.

Аварийни екипи на НКЖИ са на място. Предприети са незабавни мерки за отводняване на железния път, разчистване на наноси в участъка и възстановяване на движението.

Междувременно зам.-директорът на Националната следствена служба Юлиана Петкова съобщи, че се води разследване за извършване на престъпление

– причиняване на наводнение по непредпазливост. Извършен е оглед с дрон, ще бъде изискана информация от Басейнова дирекция, "Напоителни системи", структури на община Карлово, и на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Имаме първоначални данни за неконтролируемо изсичане на дървесина, което може да бъде в причинно-следствена връзка със случилото се, посочи тя. 

Вижте наводнението в Карловско, заснето от хеликоптер на ВВС (СНИМКИ/ВИДЕО)

Евакуираха десетки в Карловско, около 20 души са спасени с хеликоптер

Коментари 10
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

10 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 1 час

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 2 часа

DEPA е подала молба за арбитраж

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 4 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 7 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 7 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 8 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 8 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 8 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 8 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 8 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 8 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 9 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 9 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 9 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 9 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

България Преди 10 часа

Мъжът е дърпал вратите на официалния вход на институцията