1

В събота е аварирал котел в ТЕЦ „Брикел”. Това става по-малко от месец, след като РИОСВ - Стара Загора наложи глоба на централата, съобщава NOVA.

Гъст черен дим се е разнесъл над Гълъбово в късния следобед миналата събота. В 17 часа няколко сигнала са подадени в местната инспекция по околна среда и водите.

„Oператорът ни е уведомил за аварирал котел, като е казал, че в рамките на два часа и половина ще отстрани повредата”, обясни Петя Папазова, директор на РИОСВ – Стара Загора

Аварията не е първият източник на замърсяване в Гълъбово. В началото на юли прашна буря покри града. Като причина за запрашаването хората посочват така нареченото „черно езеро” на ТЕЦ „Брикел”, където се складира пепелта от изгорелите въглища. Наложената на централата глоба след инцидента беше 15 хил. лв.

„Те им разрешават работа без да им правят оценки за въздействие на околната среда, което за нас е недопустимо”, коментира Меглена Антонова  от „Грийнпийс” – България.

Според Доклад на организацията за 2018 г. ТЕЦ „Брикел” е изхвърлила в атмосферата 85 000 тона серен диоксид. А в края на юли Европейската комисия заведе дело срещу България за превишаване на нормите за серен диоксид в района на Гълъбово.

„Това е една технология, която е изживяла своя живот има нужда или да се направят големи инвестиции и те не се случват макар че тези централи получават много големи субсидии от държавата, те не инвестират в обновяване”, подчерта Антонова.

От ТЕЦ-а твърдят, че измервателните станции не са показали замърсяване на въздуха. В отговор до NOVA и предприятието, и енергийното министерство не са изяснили какво, кога и на каква стойност е модернизирано топлоелектрическата централа през последните години. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@