25

Ф армацевти на протест. От вторник служителите в аптеките в цялата страна ще работят с жълти жилетки.  Недоволството им е насочено срещу влизащата в сила наредба за верификация на лекарствата. За да я изпълнят, аптекарите ще трябва да направят инвестиции между 1 000 и 2 000 лева, предаде NOVA. Според фармацевтите, новото изискване ще ги затрудни значително.

След 9 февруари фармацевтите ще трябва да отразяват всеки продаден медикамент в специален софтуер. Така лекарствата ще минават през пълен контрол и ще се гарантира, че до пациентите фалшиви медикаменти няма да попадат.

„Така както излиза, сега всички пациенти мислят, че досега сме продавали фалшиви лекарства. И изведнъж влиза този регламент и всичко ще е наред. Не, в България няма засечено фалшиво лекарство в последните 10 години”, заяви Цецка Алексиева, фармацевт.

„От нас се изисква да оборудваме аптеките с едни четци, допълнителен софтуер, ако няма компютър, да си закупим компютър, софтуерът е една голяма инвестиция. В отдалечените места има колеги фармацевти, които са в пенсионна възраст, те изпълняват една социална функция, как тези фармацевти ще се оборудват”, попита Константин Качулин, председател на Фармацевтична колегия – Благоевград.

В Якоруда аптеките са четири. Местните фармацевти са притеснени, че заради новата наредба качеството на услугата за пациентите може сериозно да се влоши.

„Защото ще ми е нужно много време. Първо тези опаковки трябва една по една да ги мина през четеца и после при направената продажба, още един път да се минат през компютъра. Това е много време”, заявяви Виолета Еврова, фармацевт в Якоруда.

Фармацевтите негодуват и срещу наредбата, според която Националната агенция по приходите ще разполага с пълна информация от аптечно-складовия софтуер. 

„Ами ако някой онкоболен иска да тегли кредит и информацията затова, че е онкоболен и му остава малко време достигне до банките, той как ще може, какъв шанс ще има той да се лекува. Много остър проблем”, коментира Константин Качулин.

От Здравното министерство заявиха, че аптеките ще разполагат с преходен период от поне 6 месеца за въвеждане на системата за верификация на лекарствата, като през това време няма да им бъдат налагани глоби. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@