10

Н ационалната здравноосигурителна каса има информация, дали пациенти, използвали лекарства за сърдечносъдови заболявания с канцерогенен валсартан, са заболели от рак. Това коментира пред NOVA Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки, след като в България бяха забранени 62 медикамента, съдържащи опасна съставка, произведена от китайска компания.

„На практика ние вече имаме информация за това и можете да я поискате от здравната каса. Например информацията за това, каква част от хората, които са приемали от тези продукти, в крайна сметка, в последните една две години са започнали да бъдат лекувани за рак”, посочи Костов. Той поясни, че ефектът от приемането на медикаменти с опасната съставка вероятно се равнява на изпушването на няколко цигари на ден.

Министърът: Здравеопазването ни е отличник

Лекарството, което осакатява стотици хиляди бебета

Къде още се среща валсартан - съставката в спрените лекарства

„Аз няма как, като фармацевт, да знам, че вътре има примеси. Аз разчитам на това, че всички тези производители отговарят на стандартите за добри производствени практики и си правят контролите – очевидно не са правени. И то масово, в 22 държави”, подчерта фармацевтът.

„За съжаление, тези валсартани, които останаха на пазара, са заемали твърде малък пазарен дял. Т.е. са се предписвали в малки количества, защото остана бившият оригинален продукт – „Диован” и „Ко-Диован”. И съответно се поддържат малко като количества на пазара. Вероятно е по някое време да има дефицит, ако не реагират бързо фирмите”, поясни Костов.

„Според мен тази молекула валсартан вече много трудно ще се върне на пазара и много трудно ще просъществува оттук нататък, защото е необходимо време, за да бъдат внесени нормални партиди от блокираните вече лекарства. Лекарите ще се страхуват да го предписват, а пациентите ще се страхуват да го пият. Тази молекула валсартан е тотално компрометирана. Тя и без това е в края на жизнения си цикъл, в момента има по-модерни сартани”, добави Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки.

И посъветва пациентите да не спират лечението си, защото кръвното им веднага ще се вдигне и това може да доведе до инциденти.

„Най-лесният начин е да отиде в аптеката и там ще му го сменят с друг валсартан, който е без примеси”, поясни Николай Костов.

Той добави, че всички аптеки са получили писма за блокиране на медикаментите, съдържащи опасната съставка и такива не би трябвало да се предлагат вече на пазара.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@