20

В асил Божков сега е канонизиран от медиите, свързани с подсъдимите Донев и Прокопиев.

Това коментира главният прокурор Иван Гешев при посещението си  в Гоце Делчев след спецакция срещу битовата престъпност, проведена в града и близки села.

"Докато хора като Божков, Бобоков и други се канонизират, ще живеем така, както живеем в момента. А такива хора се канонизират, не защото са харесвани, а за щото плащат", посочи Гешев.

По повод кореспонденцията, водена от обвиняемия Пламен Бобоков, Гешев заяви, че "наблюдаващите прокурори решават дали ще бъдат или не повдигнати обвинения по конкретни дела".

По-рано днес Спецпрокуратурата публикува снимки от съобщения, които Бобоков си е разменял с потребители, записани в телефона му като Prezident - Rumen Radev и Desi Radeva, след като самият Бобоков заяви в интервю за bTV, че е водил кореспонденция и с премиера Бойко Борисов, но отрече да има кореспонденция с президента Румен Радев.

Пламен Бобоков има кореспонденция и с Prezident - Rumen Radev

Гешев бе категоричен, че трябва да се установи дали всички въпросни съобщения са предмет на престъпление.

"По същество обвиняемият е признал едно нещо: че съществува задкулисие и той участва в него, че има някаква паралелна държава, което всъщност прокуратурата иска да прекрати”, каза главният прокурор.

"Който трупа знания, трупа и печал". Откакто съм главен прокурор, съм натрупал много знания и много печал. Трябва да разберем, че докато не се прекъсне връзката между олигарси, подсъдими, медии и политически партии, ние няма да живеем добре. Те крадат вашите пари най-вероятно.Трябва да прекратим и това хора със стотици милиони да си купуват медии, политици, партии и какво ли още не", коментира още Гешев.

"Над 260 GB от различни мобилни устройства подлежат на анализ по случая с обвиняемия Бобоков", каза още Иван Гешев.

"За да ме разберете какво ви казвам – "Война и мир" е 5 GB. Продължава анализът на тази информация. Това, което знаем, е, че има комуникация с всякакви лица от всякакви позиции в държавата. Това, което искаме да прекратим, е хора с пари, със стотици милиони – да си купуват медии, да си купуват политици, да си купуват партии и кой ли още не, за да продължават да крадат, както са го правили безнаказано вече 30 години. На гърба на обикновените хора те станаха милионери", отбеляза главният.

На въпрос, свързан с чатове с премиера, показани от Бобоков, главният прокурор коментира, че не е видял какво е показал обвиняемият.

"Не следя творческата дейност на обвиняеми и подсъдими лица. Те могат да си излагат различни версии, за това, че са били дисиденти и са започнали от Магурата. Това, което ще кажа, е, че дали ще бъдат повдигнати обвинения, дали няма да бъдат повдигнати обвинения по конкретни досъдебни производства, решават конкретни наблюдаващи прокурори", каза още главният прокурор.

Иван Гешев отбеляза, че по делото "Бобокови" Прокуратурата е уведомила всички български граждани, че е отделено друго дело за организирана престъпна група, занимаваща се с престъпления, свързани с търговия на влияние.

"По това дело към момента няма повдигнати обвинения, но дали ще има, или няма да има, преценката е на наблюдаващия прокурор", уточни той.

Във връзка с въпрос, касаещ твърдение на Бобоков, че обвиненията срещу него са скалъпени, Гешев каза, че във всеки един български затвор, престъпниците казват, че са невинни.

"Да, той не е в затвора, но аз правя паралел. Г-н Бобоков може и да бъде осъден, може и да не бъде. Ако отидете и направите интервю с някой престъпник, той ще ви каже, че е невинен, че е репресиран от Прокуратурата, че е съдебна грешка, че доказателствата са фалшифицирани. Знаете ли каква е разликата – че в затворите основно има социално слаби лица. Това е проблем на Българската съдебна власт и държава – че хората, които разполагат с пари и влияние не влизат там, където им е мястото - в затвора. Тези хора, които са в затворите, не разполагат и с финансовия ресурс да плащат на медии, на политици, да се явяват по студия, да плащат на скъпо струващи адвокати, които защитават престъпника Брендо и други", заяви той.

"Случаят със задържаните за тероризъм лица в Бургас е чувствителен, тъй като той е свързан с националната ни сигурност", коментира още Гешев.

"Става въпрос за един млад човек, който е вербуван от баща си. Баща му е един от ръководителите на терористична организация в Сирия. Участвал е във военни действия на страната на две терористични джихадистки групировки в Сирия. Няма данни за извършени престъпления на територията на България. Няма данни и за някаква конкретна заплаха, но това е въпрос и деяние, което осъществява състав на престъпление по българския Наказателен кодекс", каза още главният прокурор Иван Гешев.

Той допълни, че това, което е извършено по отношение на случая в Бургас, е и ангажимент, който страната ни изпълнява към европейските ни партньори.

Специализирана операция срещу битовата престъпност се проведе тази сутрин в Гоце Делчев и близкото село Абланица.

Проверени са били 226 лица, от които 18 са задържани за срок до 24 часа по Закона за МВР. Трима от тях са привлечени към наказателна отговорност. Органите на реда са инспектирали 3 места за обществен подслон и 6 заложни къщи. Извършени са били проверки на 250 моторни превозни средства. Съставени са 14 акта за установени административни нарушения, издадени са 30 фиша по Закона за движението по пътищата.

Главният прокурор Иван Гешев посети Гоце Делчев.

Пред журналисти той подчерта, че основната цел на прокуратурата е към края на годината да има чувствителен спад в нивото на битовата и конвенционалната престъпност.

"Специализираната акция в Гоце Делчев е част от рутинните ни действия, които се правят всяка седмица", обясни Гешев, цитиран от "Фокус". 

"Целта на съвместните действия на Прокуратурата и Министерството на вътрешните работи е една – към края на годината резултатите с битовата престъпност да са по много по-добър начин. Имам предвид да има чувствително намаление на битовата и конвенционалната престъпност на територията на цялата страна. Случващото се в Гоце Делчев е част от рутинни действия, които продължават всяка седмица. Ще сме упорити, докато не постигнем някакъв резултат. С риск да се повторя, говорихме и с кметът на Гоце Делчев – ние не може да решим проблемите с образованието, проблемите с работата, въпреки че виждам, че града е жив и красив, но може да направим две неща: да поставим като приоритет борбата с битова и конвенционалната престъпност, както сме го направили и да продължаваме да работим в тази посока, за да могат нивата на престъпността да са по-ниски и то не само тази година", каза още главният прокурор.

Гешев допълни, че другото, което могат да направят с работата и с това, че посещават градове, в които са извършени престъпления и се провеждат такива съвместни действия с МВР, е да дадат знак на тези, които извършват престъпленията, че не е здравословно да продължават.

"Не всички ще се съобразят, но когато знаеш, че на другия ден ще дойде главният прокурор, министърът на вътрешните работи, главният секретар и както съм казвал – "Ще се изсипе цялата държава", то ще се замислят. В едни други години това се наричаше превенция или профилактика. Говорихме с окръжния и с районния прокурор, много е важно да разкриваме лицата, които извършват престъпленията, но по-важно е да се намали битовата престъпност, защото когато пострада някой възрастен човек, това че ще задържим извършителя е важно, но щетите за човека и човешката съдба, за неговите роднини, едва ли могат да бъдат възстановени", подчерта главният прокурор.

Междувременно стана ясно, че общо седем души са задържани при спецакция в Бургас.

В домовете на задържаните, по-голяма част от които от квартал "Победа", са открити множество крадени домакински електроуреди, проводници, медни кабели, както и дребни битови вещи. На двама от задържаните вече са повдигнати и обвинения, казаха от полицията.

"Сред задържаните има и 31-годишна криминално проявена жена, която буквално преди дни бе задържана за извършено друго криминално престъпление, а именно кражбата на артефакти от музея в Ахтопол. Същата и в случаите, в които в момента е задържана, е извършвала кражба за набавяне на свежи финансови средства, които да използва за закупуване на наркотични вещества", коментира за БНТ Цветелина Рандева - говорител на ОД на МВР-Бургас.

Коментари 20
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

20 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Свят Преди 52 минути

Военновременният кабинет на Нетаняху е обсъдил вариант, при който да бъдат пуснати жени, по-възрастни и болни

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Свят Преди 1 час

Те са открити по време на строителни дейности по мащабен проект за градско развитие в бившия летищен комплекс Елиникон, южно от Атина

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

Любопитно Преди 1 час

Поводът е юбилейният епизод 1000 на емблематичното предаване на NOVA

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Технологии Преди 1 час

Той се очаква на пазара това лято

<p>&quot;Изменението на климата сее глобален хаос&quot;</p>

Нигерия се движи напред: Електрически превозни средства на хоризонта

Свят Преди 1 час

Нигерия има за цел да постигне нулеви нетни емисии до 2060 г.

99-годишна

Когато духът е най-важен! 99-годишна баба счупи 3 световни рекорда по плуване (ВИДЕО)

Любопитно Преди 1 час

История, която звучи като от филм, но всъщност е самата истина

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

Свят Преди 1 час

Острото отхвърляне на обвиненията от страна на Пекин подчертава неговата чувствителност към обвиненията в задгранични разузнавателни операции

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

Екипажът на плавателния съд е евакуиран на пролива Дарданели

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Любопитно Преди 2 часа

Днес работодателите са изправени пред много сериозни предизвикателства

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

Силни бури се разразиха в централните и южни части на страната в четвъртък следобед

"Зависимостта ни прави уязвими": Китай трябва да спре да помага на Русия

"Зависимостта ни прави уязвими": Китай трябва да спре да помага на Русия

Свят Преди 3 часа

Това смята генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

<p>Задочен политически сблъсък между САЩ и Китай&nbsp;</p>

Старт на срещата между Антъни Блинкен и китайския външен министър

Свят Преди 3 часа

Американският държавен секретар вероятно ще се срещне с китайския лидер Си Цзинпин днес, преди да отпътува за Вашингтон

<p>Митов: Това е истинската причина да бъде свален Росен Желязков</p>

Митов: ПП-ДБ търси кризисен PR, затова беше свален Росен Желязков

България Преди 3 часа

Така искат да излязат от темата с пуделите, пачките, митниците и връзките им с контрабандисти, отбеляза депутатът от ГЕРБ-СДС

<p>38 години по-късно: Какво остави след себе си ядрената катастрофа в Чернобил</p>

38 години от ядрената катастрофа в Чернобил, най-тежката в света

Свят Преди 3 часа

В ранните часове на събота, 26 април 1986 г., реактор номер 4 в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от радиоактивен материал

Любимите храни на принцеса Даяна

Любимите храни на принцеса Даяна

Любопитно Преди 3 часа

Да разберем заедно какви са нейните любими ястия и как можем да се вдъхновим от изтънчения ѝ вкус

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Любопитно Преди 4 часа

Всяка зодия носи със себе си уникален подход към ревността