3

К ръгът на заинтересовани лица от по-високите цени на пазара на едро на електроенергия изглежда е по-голям, отколкото си мислим. Изглежда този кръг успява и набира поддръжници сред търговската гилдия например. Това се вижда дори по съществуващите договори, които стават все по-популярни. Проблемът вече не е само в Христо Ковачки.

Това коментира в ефира на "Здравей, България" по NOVA заместник-председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ Румен Радев.

Повод за думите му е съобщението не енергийния министър Теменужка Петкова от вторник, която, пред депутатите от енергийната комисия, заяви, че

енергийното министерство предлага към Българската независима енергийна борса да бъде създадена отделна платформа, специално за големите индустриални консуматори на електроенергия.

Информацията дойде по време на обсъждането на състоянието на свободния пазар на ток. Бизнесът се оплака, че цените на електроенергията у нас са най-високите в ЕС. Теменужка Петкова е разпоредила проверки на КЗК и КЕВР във връзка с твърденията на бизнеса за спекулации на борсата с цената.

Държавата предлага платформа за търговия с ток само за индустрията

"Има смисъл от нова платформа, която да работи на принципа на Франция и Румъния. Дали това ще бъде нова платформа, или ще се обособи някакъв пазарен сегмент в рамките на съществуващата платформа, това са по-скоро технически детайли, но такава възможност евентуално има смисъл да бъде обсъждана. Новата платформа по-скоро пренарежда и приоритизира начините на доставка – това е нещото, което има смисъл и много пъти сме говорили", е мнението на Радев.

Според него опитите да се явят като една балансираща котва на пазара на едро на електроенергия с цени и да успяват да отстояват цени – това е по възможност само на едрата електроинтензивна индустрия.

"Но това, което накрая виждаме като резултат, не довежда до някакви трайни последствия. Постигат се някакви ценови нива и много бързо след това тези цени отново "излитат", смята гостът на телевизията. 

"Не става дума за физически дефицит, а за търговски дефицит", допълни той.

"Истините много пъти се прикриват от полуистини или недоизречени истини. В максимална степен, особено енергоинтензивният бизнес, се стреми да сключва двустранни договори по възможност директно с производител. Само че, за да стигнете до такъв договор, трябва да имате сложени количества и на пазара. В случая, при положение, че има ограничени капацитети, това е проблем. Парадоксът в тази ситуация е, че електроинтензвината индустрия е практически в капацитет и товар от порядъка на 200-250 мегавата. Ние имаме чувствително, в пъти по-големи генериращи мощности в България, но това не се получава. Полуистината за т.нар. пазар "Ден напред" – всъщност това е основната платформа, основният пазар, към който се реферират цените и затова всичко, случващо се на него като цени е изключително важно. Там се разчита на добра конкуренция", категоричен е Радев.

Още по темата вижте във видеото.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@