27

„Минаха 40 години. С времето истината ще излезе наяве. Естествено Ватиканът знае истината. Вероятно и американското правителство я знае. Кремъл също знае истината”, това коментира пред Даниела Тренчева за NOVA Мехмет Али Агджа, извършителят на атентата срещу папа Йоан Павел II през 1981 г.

Първоначално Агджа хвърля вината за поръчителството на атентата върху България. В хода на процеса обаче повечето от твърденията му са опровергани.

„Истината има два аспекта. Единият е метафизичен. Една свръхестествена истина, която Ватиканът така и не обясни. Истина, свързана с пророчеството от Фатима. Има и друга истина, която е свързана с Кремъл”, каза Агджа.

Отрича ли Мехмед Али Агджа за българска следа в атентата срещу папа Йоан Павел II?

„Мога да кажа, че българите, говоря за България - няма вина за атентата срещу папата. Това е напълно достатъчно”.

„Да посочих имената на Сергей Антонов, Рим Тодор Айвазов и Жельо Василев, но тогава беше необходимо да го направя. В шпионските игри се случват такива неща. В крайна сметка българите бяха освободени”, заявява Агджа. „Когато става дума за война в световен мащаб, това се случва. Българите бяха, да кажем, пожертвани”.

ЦРУ изфабрикувало "българската следа"

„На България мога да повторя думите на папа Йоан Павел II при посещението му. Той каза, че българският народ няма нищо общо с атентата. Това е исторически факт. Следователно върху България и българския народ не съществува никакво бреме за един толкова ужасен атентат. Нека повторим: България е невинна за атентата срещу папата, това е факт”, категоричен е Агджа.

Али Агджа положил цветя на гроба на папа Йоан-Павел II

„Това не беше нещо лично. Става дума за световна война между НАТО и Варшавския договор, между Америка и СССР, между Ватикана и комунизма. В една световна война винаги ще има човешки трагедии”.

След хиляди откази на интервюта в последните 40 години, Али Агджа призна пред Даниела Тренчева, че е обучаван в лагер за терористи, че е бил в България преди покушението срещу папата и е работил с контрабандисти в нашата страна.

Освен Агджа, екипът на NOVA издири хора, които по това време са били в Рим и са се грижили за Сергей Антонов. Които са търсили доказателства, за да опровергаят думите на атентатора. Оказва се, че за всяко едно твърдение на Агджа българските дипломати са търсили документи, полагайки огромни усилия.

„Едно от най-важните неща, които каза Агджа е, че няма българска следа. На въпроса обаче защо подхвърля имена, той дава определение „те бяха бойни” – това означава, че някой му ги е казал, за да ги посочи. Някой му е дал описанията на Сергей Антонов, на останалите българи, и той ги посочва в албумите по време на процеса", обсяни Даниела Тренчева в „Здравей, България”.

„Той стигна до края. Призна какво точно се е случило – къде му е поръчан атентатът, кой точно го е направил. Тук правим уговорката, че Агджа нееднократно в рамките на процеса посочва имена на хора, има различни версии за това кой стои зад атентата и защо му е поръчано да го направи. Тези версии бяха опровергавани от различни служби, от адвоката на Сергей Антонов - Джузепе Консоло, затова не спряхме само с това интервю. Потърсихме хората, които по онова време са били в Рим и  са се грижили за Сергей Антонов и за събирането на доказателства, които да опровергават тезите на Агджа. И тук е много интересно, защото се оказва, че зад всяко едно твърдение нашите са търсили документи. Аз наистина съм поразена и не очаквах усилията по това време от страна на дипломати, разузнавачи, контраразузнавачи, на психиатъра на Сергей Антонов да са толкова огромни в този период от време. Защото Агджа казва: „Имаше български ТИР, с който трябваше след атентата мен и останалите мои съучастници българи да бъдем изведени извън Италия.“ В този момент от посолството и дипломатите започват да доказват, че български ТИР няма как да излезе от Италия без да бъде запечатан от техните власти, от митницата. Всеки един детайл, който измисля Агджа в рамките на този процес, за да уличи нашите, за да разкаже как е извършил атентата, в крайна сметка бива опроверган доста трудно в процеса. Включително и това, че той познава съпругата на Сергей Антонов – Росица и че заедно с нея са уговаряли как да стане атентата. Една абсурдна теория!”, посочи Даниела Тренчева.

„Няколко са версиите. Колеги журналисти, включително и Кеворк Кеворкян, и Алексения Димитрова във времето разговарят с представители на ЦРУ, които казват, че е имало един мистичен доклад, не кой знае колко сериозен, в който имало български източник. Той казва, че българите участват в атентата. В крайна сметка за първи път се появява при Клеър Стърлинг – журналистката, която пише книга и твърди, че правили разследване и е разговаряла с хора от КГБ, ЦРУ, от службите, и че те вярват в българската следа. Всъщност това е книгата, предшествана от публикации, от която тръгва българската следа. По-късно обаче самите представители на ЦРУ я опровергават т.е. цитираните от нея източници казват, че не са посочвали българи, не сме казвали, че съществува такава българска следа. Но това, което пише тя и започването на „търкалянето” на българската следа води до много тежки последици – нашите разузнавачи там казват, че в Италия по същото време българи не са можели да си зареждат гориво – това са били едни хора, които в този момент се превръщат в абсолютни врагове. Да не говорим за много тежките икономически последици не само за „Балкан”, а като цяло за България”, подчерта Даниела Тренчева.

Тя добави, че „до Али Агджа се стига трудно. Търся го от години и в интерес на истината след 2010 г. не беше ясно какво се е случило с него, защото той преди 20 г. е преместен от италиански в турски затвор, за да доизлежи присъдата си за убийството на журналиста Ипекчи. Малко след това не беше публично оповестено, че той е освободен. Аз не знаех дали се намира под домашен арест, дали службите го наблюдават, дали все още продължава да му е забранено да пътува в различни страни – след атентата срещу Папата той има такава забрана. В крайна сметка аз започнах да го търся, научавайки от публикации на турски колеги, че той е на свобода живее спокойно, грижи се за кучета и котки в предградията на Истанбул. Намерих го с много упоритост и с добри продуценти както в телевизията, така и в „Телеман”, защото някой трябва да ти повярва! За нас българите е важно да чуем от него това, което чухме: Няма българска следа! Измислих имената, защото те ми бяха казани, а не защото съм организирал с българите конкретния атентат. Аз лично не изключвах той да постави условия от свои юридически, морални или емоционални съображения – да не говори или да не му задаваме някакви въпроси. Очаквах това да се случи. То, за щастие, не се случи. Той отговори на всички въпроси!”

Не пропускайте документалната поредица на Даниела Тренчева, посветена на атентата срещу папа Йоан Павел II, всяка събота до края на май в „Ничия земя” от 18:00 часа по NOVA.

Коментари 27
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

27 коментара
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>&quot;Понякога простотата е гениална&quot;: Григор Димитров с победа в Маями&nbsp;</p>

Григор Димитров се класира за полуфинала на турнира в Маями

Свят Преди 34 минути

Димитров е устремен към втората си титла от турнир от сериите "Мастърс 1000" след тази в Синсинати през 2017 година

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

Свят Преди 45 минути

Единственият оцелял е осемгодишно дете

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 1 час

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

<p>&quot;Не сме виждали подобна ситуация от 1945 г. насам&quot;</p>

Туск: Започна нова ера на войни

Свят Преди 1 час

Тя бе поставена с руското нахлуване в Украйна преди малко повече от две години, заяви премиерът на Полша

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

България Преди 1 час

Това съобщиха от Столичната община

Петролната индустрия на Путин е в беда

Петролната индустрия на Путин е в беда

Свят Преди 1 час

За да се справи с риска от недостиг на вътрешния пазар, тъй като руските рафинерии са подложени на мащабен спешен ремонт, Москва се обърна за помощ към своя ключов съюзник и съсед Беларус

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Вдъхновени истории Преди 2 часа

Децата веднага предали чантата с парите на ръководството на училището

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Свят Преди 2 часа

Към момента няма данни за жертви или нанесени материални щети

Снимката е илюстративна

Над 14 милиона германци са бедни

Свят Преди 2 часа

Всяко пето дете в Германия е засегнато от бедност

Ева Мендес: С Райън Гослинг се разбрахме да бъда домакиня

Ева Мендес: С Райън Гослинг се разбрахме да бъда домакиня

Любопитно Преди 2 часа

От години актрисата не се появява на екран, тъй като посвещава времето си на съпруга си Райън Гослинг и двете им дъщери

Три земетресения разлюляха Родопите за няколко минути

Три земетресения разлюляха Родопите за няколко минути

България Преди 2 часа

Най-силното от тях, с умерен магнитуд от 3,8 по Рихтер, е край Девин

<p>Алесандро Микеле поема &quot;Валентино&quot;</p>

Бившият творчески директор на "Гучи" Алесандро Микеле поема "Валентино"

Свят Преди 2 часа

51-годишният Микеле напусна "Гучи" през 2022 г.

Откриха тяло до детска ясла в Русе

Откриха тяло до детска ясла в Русе

България Преди 2 часа

По непотвърдена информация то е открито около 6:00 часа в петък сутрин

Джип се запали в центъра на София

Джип се запали в центъра на София

България Преди 2 часа

Инцидентът е станал в района на площад "Руски паметник"

<p>&quot;Еликсир на живота&quot;: Как 130-годишен мармот стана &quot;безсмъртен&quot;</p>

Мармотът Фил и съпругата му Филис станаха родители

Любопитно Преди 3 часа

Фил е най-популярният мармот, който прогнозира настъпването на пролетта в САЩ

<p>Мащабно антитерористично учение в Бургас</p>

Мащабно антитерористично учение се проведе в Бургас

България Преди 3 часа

Полицаи евакуираха в четвъртък вечер служители и граждани в района на автогара "Запад"