"Република": ЦРУ изфабрикува "българската следа"
Покушениято на 13 май 1981 г.   
Източник: ЕПА/БГНЕС
36

Нови документи и показания опровергават досегашните хипотези за атентата срещу папа Йоан Павел Втори, пише в обширно журналистическо разследване италианският всекидневник "Република".

Разследването на журналиста Марко Ансалдо е продължило 20 години и е проведено в шест държави. Неговите заключения са, че няма други вдъхновители на покушението освен турската дясноекстремистка организация "Сивите вълци", които са и негови извършители, а "българската следа" е изфабрикувана.

Кои бяха вдъхновителите?

Около този въпрос се върти вече 30 години нерешената загадка за покушението срещу Йоан Павел Втори на площад "Свети Петър", извършено на 13 май 1981 г.

Отговорът - резултат от разследване, което продължи 20 години в шест страни, е, че няма вдъхновители.

Отговорността не е нито на българите, нито на КГБ. Тя не е и на ЦРУ, а още по-малко на Ватикана, както твърдяха някои други хипотези.

Вдъхновители са самите извършители.

Замисълът, планирането и осъществяването на атентата срещу Войтила са на турските, ултранационалистически и проислямистки "Сиви вълци", които са противници на Запада и на църковния глава, който според тях го представлява, се изтъква в разследването.

Авторът се спира на

загадката около третия куршум,

изстрелян срещу папата и останал в продължение на години във Ватикана извън обсега на италианската магистратура, на етапите в заговора на "Сивите вълци" и техните мотиви, на ролята на ЦРУ във фалшивата "българска следа" и на провала на италианското правосъдие да разкрие истината по време на следствието и на съдебните процеси.

"Ако Ватикана беше проговорил... Светият Отец, този блажен човек, ни скри дори куршума, който хората от охраната бяха намерили на пода на папския автомобил.

Ние, съдиите, дълго време, години наред бяхме държани в неведение, въпреки че се касаеше за уникален и решаващ за следствието елемент. По-късно, по повод една от ранните годишнини от атентата, папата отиде в Португалия, за да постави куршума върху короната на Мадоната от Фатима," са цитираните спомени на съдията-следовател Иларио Мартела.

След първия процес по съкратената процедура (срещу атентатора Мехмет Али Агджа) Иларио Мартела води второто следствие за може би най-сензационния терористичен акт на XX век, заедно с убийството на Джон Фицджералд Кенеди в Далас.

Тази подробност, която днес възрастният магистрат си спомня редом с другата - не по-малко важна за трите изстрела на площад "Свети Петър", а не за известните два, които улучиха папата - могат да допринесат за повдигане на завесата около загадката с атентата срещу Войтила.

Вероятно може да се тръгне оттук, от тази най-укривана подробност, за да се опитаме да възстановим механизма на събитията, довели до изстрелите на 13 май 1981 г., защото нито следствието, нито двата съдебни процеса успяха да съберат достатъчно доказателства за разкриване на вдъхновителите на атентата.

Куршумът, положен върху короната на Мадоната от Фатима, е бил съхраняван във Ватикана до 1984 г. и никога не е бил изследван от експерти на независимата магистратура.

Той може да разкрие доста неща, например, дали е бил изстрелян от самия Агджа или, ако не съответства на неговото оръжие, от нечий друг пистолет, отбелязва "Република".

Нов и значим принос внасят архивите на ФРГ в Берлин,

които през последните години събират и подреждат парче по парче с помощта на най-модерни компютри остатъците от документи, унищожавани от комунистическите служители в драматичните часове на падането на Берлинската стена.

Акцията започва в 17 часа и 19 минути и папата е улучен с три куршума, четем в протокол на министерството на държавната сигурност (Ministerium fur Staatssicherheit - MfS), известно като ЩАЗИ, или тайните служби на Източна Германия.

Иларио Мартела потвърждава, че този елемент е в състояние да наведе на нови следи. Допълнителният куршум може със сигурност да докаже присъствието на втори убиец, следователно става дума за бойна група и за заговор.

Така се срива тезата за самотен убиец, поддържана накрая от Али Агджа, който след 20 години в италиански затвор беше екстрадиран в Турция, защото беше възприета неговата версия, че е действал самостоятелно.

Акцията е замислена от атентатора и споделена с неговите съкилийници, още когато Йоан Павел Втори предприема официалното посещение в Турция от 28 до 30 ноември 1979 г.

Само четири дни преди това с помощта на "Сивите вълци" и на турски военнослужещи е организирано бягството от затвора Картал Малтепе на младия убиец, тогава обвинен в убийството на главния редактор на левия всекидневник "Милиет" Абди Ипекчи. Той изпраща на същия вестник писмо със заплахата "Ще убия главата на християните".

Тогава Агджа не успя да пристъпи към изпълнение на намеренията си, но го направи година и половина по-късно в Рим.

Помогна му фракцията, начело с

лидера на младежката организация на "Сивите вълци" Абдулах Чатлъ,

който бе свързан с дясноцентристки политически партии и с полицията в Турция.

Това стана известно след автомобилната катастрофа в Сусурлук през 1996 г., при която той загина и която предизвика колосален политически скандал с разкритията за връзки между организираната престъпност и държавни институции.  

"Сивите вълци" бяха използвани от генералите за създаване на обществени безредици и извършване на убийства, които доведоха до военния преврат на 12 септември 1980 г., след което бяха отритнати и преследвани за техните престъпления.

Побягнаха в Германия, Франция и Австрия, където искаха да покажат на какво всъщност са способни за постигане на по-високи цели на международно ниво, тъй като бяха изпълнени с чувство за мъст не само към турските военни, за които смятаха, че са ги предали, но и към Запада въобще, защото не им оказваше поддръжка.

През периода 1980-81 г. обсъждат възможностите за атентати срещу видни личности в световната политика - кралицата на Англия, генералния секретар на ООН Курт Валдхайм, председателката на Европейския парламент Симон Вейл.

Папата пък олицетворява всичко, което противоречи на ултранационалистическите възгледи на "Сивите вълци".

"Замисълът (за убийство на папата) бе на самия Али (Агджа) и този план разцепи нашата членска маса," признава сега бившият "сив вълк" Доган Йълдъръм.

Накрая планът е одобрен и финансиран от групата.

Няма вдъхновители отвън, защото "Сивите вълци" сами организират акцията

Няма и документация по въпроса, защото никога не е имало такава, с изключение на записките на атентатора. Проектът е в чисто криминален стил и е групов.

"Българската следа" е фалшификат. Тя е операция с късмет и голям успех, която и до днес поддържат някои политици и магистрати особено в Италия, но е изфабрикувана.

Идеята е на ЦРУ и възниква година и половина след атентата, към края на 1982 г.

В Центъра за международни стратегически изследвания във Вашингтон се обособява тесен кръг, начело с Майкъл Ледийн - същият анализатор, който през 2003 г. ще измисли следата с обогатения в Нигерия уран, продаван на Ирак, за да бъде използвана от Буш като мотив да нападне Садам Хюсеин.

Под натиска на тогавашния държавен секретар на САЩ, "ястреба" и генерал от резерва Александър Хейг, групата (на Ледийн)

раздухва обвинителна кампания срещу София

с цел да уязви Съветския съюз, смятан по онова време за империя на злото от администрацията на Рейгън, изтъква всекидневникът.

По много хитър начин се използва периодът, прекаран от атентатора в България през 1980 г. "Сивите вълци" със сигурност са пребивавали в София, но не да изготвят (с местните власти) несъвместими за една фашистка група политически проекти, а по-скоро да въртят бизнес с оръжие и дрога с българите, както показаха смелите разследвания на турския журналист Угур Мумджу, взривен в колата си през 1993 г.

Тези разследвания бяха подети в Италия от съдията Карло Палермо.

Разузнаването на САЩ се възползва от журналистически материали на Клеър Стърлинг в "Рийдърс дайджест" и Ен Би Си, направлявани от шефа на резидентурата на ЦРУ в Анкара Пол Хенци.

Тези "разследвания" на американските медии през септември 1982 година бяха последвани от пътуване на съдията Иларио Мартела до Вашингтон през октомври същата година, за да разговаря с авторите на публикациите.

След неговото завръщане в Рим Агджа, който винаги е проявявал способността да надушва накъде духа вятърът и да прекроява версиите си, започва за първи път да говори за новата българска следа (протокол от разпита на 8 ноември 1982 г.), макар че изпада в

явни противоречия и вероятно е повлиян от италианските тайни служби

Неговите обвинения послужиха за изграждане на основите на тезата за участието на София в акцията срещу папата поляк, като подтекстът, така и останал недоказан, е за режисирана от Москва операция.

В Рим атентаторът сочи като свои съучастници българите Антонов, Айвазов и Василев. Първият от тях бе подсъдим в дълъг процес, по време на който в съдебната зала се видяха нажежени очни ставки със "Сивите вълци", които без угризения въвличаха него и България във водовъртежа на фантоматичен заговор.

Италианското правосъдие, което се провали напълно и беше силно критикувано в чужбина, защото въобще не успя да се концентрира върху истинските мотиви за атентата, а посвети времето си да отдава предпочитание на доказано нереалистични и неправдоподобни тези, се видя принудено през 1986 година да оправдае българите поради недостиг на доказателства.

Сега кореспондентът на "Вашингтон пост" Майкъл Добсън, който отразяваше процеса, споделя: "Много от

представените в съда доказателства биха предизвикали смях

в една американска съдебна зала".

Агджа, който писмено и устно размени с нас хиляди слова в продължение на 20 г., неотдавна се изпусна пред мен и пред турската журналистка Ясемин Ташкън, съавторка на книгата "Убийте папата", като заяви, че "атентатът не е сложен, както се смята, а всъщност е една елементарна история".

Историята е елементарна и праволинейна, защото замисълът за покушение срещу папата се заражда в неговата група на турските "Сиви вълци".

Усложненията настъпват по-късно и са изкуствено привнесени, когато разните тайни служби на засегнатите страни, в това число и Италия, започват да разбъркват картите, да обвиняват или да прикриват този или онзи в зависимост от техните изгоди.

Единствената група, която атентаторът винаги е прикривал са "Сивите вълци" и във всичките негови 107 до момента версии той никога не ги е предал, поради което те все още му помагат, финансират и подкрепят.

Междувременно "Сивите вълци" се разбиха на десетки групировки с различни наименования, но все още са представени в парламента в Анкара и омразата им към представителите на католицизма продължава и до днес, заключава "Република". 

Коментари 36
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

36 коментара
 
В магазина за играчки. Купувачът: - Ще взема две колела за по-големите момчета близнаци, два самосвала за по-малките близнаци, две хармонички за осемгодишните близнаци, две…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ЕС постигна сделка за климатичен „закон на законите”

ЕС постигна сделка за климатичен „закон на законите”

Свят Преди 3 часа

Той ще направи целта на за достигане на климатичен неутралитет до 2050 г. необратима

Над 450 арестувани на протестите в Русия

Над 450 арестувани на протестите в Русия

Свят Преди 4 часа

Руските власти изглеждат решени да сложат край на движението в подкрепа на Навални

Джо Байдън

Mоже ли Байдън да спаси отношенията с Русия

Свят Преди 5 часа

Все пак Байдън нарече Путин „убиец“

Правната комисия прие проекта на ИТН, отхвърли този на ГЕРБ

Правната комисия прие проекта на ИТН, отхвърли този на ГЕРБ

България Преди 7 часа

Приеха на първо четене изцяло въвеждане на машинен вот

Русия гони 10 служители на посолството на САЩ в Москва

Русия гони 10 служители на посолството на САЩ в Москва

Свят Преди 8 часа

Миналата седмица Държавният департамент на САЩ експулсира 10 служители на посолството на Русия

Манолова: Предлагаме да бъде създаден изборен район "в чужбина"

Манолова: Предлагаме да бъде създаден изборен район "в чужбина"

България Преди 9 часа

"Изправи се! Мутри вън" предлага и електронно, дистанционно гласуване за българите зад граница

Нов вариант на коронавируса с тройна мутация бе открит в Индия

Нов вариант на коронавируса с тройна мутация бе открит в Индия

Теми в развитие Преди 9 часа

"Това е най-заразният вариант. Той бързо води до заболяване при много хора", казват учените

Голям протест в Берлин срещу мерките, полицията използва сълзотворен газ

Голям протест в Берлин срещу мерките, полицията използва сълзотворен газ

Свят Преди 10 часа

Депутатите обсъждат закон за втвърдяване на мерките за борба срещу пандемията

Мистериите, които и до днес остават неразгадани

Мистериите, които и до днес остават неразгадани

Любопитно Преди 10 часа

Историята е пълна с изключително интересни, но напълно неизвестни и до днес неща

Индонезия издирва подводница с 53-ма души на борда

Индонезия издирва подводница с 53-ма души на борда

Свят Преди 10 часа

Потърсена е помощта на Сингапур и Австралия

Скандално, „Мундо“: УЕФА е подкупила шестте английски клуба

Скандално, „Мундо“: УЕФА е подкупила шестте английски клуба

Свят Преди 10 часа

„Мундо Депортиво“ твърди, че според испанските клубове оттеглянето на английските е само временно

Не прекалявайте с ядките, може да си навредите

Не прекалявайте с ядките, може да си навредите

Любопитно Преди 11 часа

Консумацията им не трябва надвишава 50 грама дневно, съветва диетолог

Мон Дьо

Специално студио „Треска за Оскари – Нощта на триумфа“ с Мариян Станков – Мон Дьо

Любопитно Преди 11 часа

Българските зрители ще могат да проследят церемонията по раздаването на наградите „Оскар“ на живо по KINO NOVA

Защо фирмите трябва да сменят доставчика си на ток?

Защо фирмите трябва да сменят доставчика си на ток?

Технологии Преди 11 часа

От 1 октомври 2020 в България за фирмите е задължително да си изберат доставчик на електричество

Костадин Ангелов

Ангелов в НС: Предложете нови членове на НОЩ

Теми в развитие Преди 12 часа

„Бяха изказани мнения, че хирурзи не могат да управляват пандемията, а аз твърдя, че тя до момента се управлява успешно”, заяви здравният министър в оставка

<p>Откраднаха половин милион от инкасо автомобил в Перник</p>

Атакуваха инкасо автомобил в Перник

България Преди 13 часа

Каква сума е открадната