8

180 спортисти са блокирани в националната спортна база в Белмекен. Снежните преспи са над 2 метра, а мокрият сняг е образувал снежна стена.  Пътят до спортната база граничи с три общини и нито една от тях не се ангажира с почистването му. Комплексът разполага със собствен роторен снегорин, информира БНР.

Спортистите са в снежен капан, каза старши треньорът на националния отбор по борба Армен Назарян:

"Тука наистина стана капан. Вали много силно и има силен вятър. Никой не може да се свърже с нас. Ще чакаме, докато снегорин не изчисти пътя".

Почистването на базата ще започне най-рано утре след обяд, каза управителят на комплекса Илиан Пищиков:

"Трябва да спре вятърът. Това е невероятна буря, на 2000 метра надморска височина сме. Утре до 10.00 часа го дават вятър от 80 метра в секунда, след това до 16:00 ч. го дават 30 метра в секунда. В момента има 2,5 метра сняг. Снегоринът е под снега. Трябва утре с рактрака да го открием. Не спре ли вятърът, ние нищо не можем да направим. Храна има, парното работи. Всички е нормално".

По-рано днес обилен снеговалеж затрупа страната

Това предизвика затруднения в движението по пътищата като някои дори бяха затворени.

Бременна в 8-ия месец жена беше блокирана с часове на пътя между Варна и Добрич

Жената е била 12 часа на пътя, но вече е успяла да пристигне в Добрич. 

Тежка е ситуацията в Североизточна България. От „Пътната агенция“ призоваха шофьорите да не тръгват на път към Североизточна България и старопланинските проходи. Всички автомобили, които не са подготвени за зимни условия, ще бъдат спирани.

Пътят Варна - Добрич е затворен за движение на моторни превозни средства, съобщиха от полицията в крайморския град. Забранени за автомобили са и участъците от града към селата Кичево и Оброчище, както и между Аксаково и Кичево.

Изцяло е забранено движението по отсечката между селата Въглен и Каменар. По нея има аварирали в снега автомобили, на хората в които в момента се оказва помощ. Затворен е и пътят Варна-Кичево, където също има затънали в снега коли.

Затворени за движение са още пътищата между селата Баново и Калиманци и Дръндар и Николаевка. Непроходима е и пътната връзка между общинските центрове Ветрино - Суворово - Аксаково.

Екипи на пожарната са евакуирали десет души от пет автомобила, закъсали между селата Велино и Живково, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР в Шумен. Сигнал за недобре почистен път между селата Черноглавци и Венец е приет преди малко в дежурната част на областната дирекция. Приет е и сигнал за катастрофирал лек автомобил на пътен възел "Диамант" на АМ "Хемус".

Силният вятър в Добричкия регион предизвиква аварии по електропроводите и прекъсване на тока в редица селища, съобщиха от пресцентъра на областната управа. Нарушено е елзахранването в селата Полковник Иваново, Полковник Минково, Полковник Свещарово, Медово, Долина, както и в части от селата Одърци, Плачидол, Поп Григорово - всички на територията на Добричката община. Без ток са и села в Каварненско - Септемврийци, Белгун, отчасти Поручик Чунчево и Българево, посочват от областната управа. Смущения в електроснабдяването има и в пет села в община Генерал Тошево. От електроразпределителното дружество са заявили, че всички аварийни екипи са на терен по отстраняване на повредите.

Всички пътища от републиканската мрежа в Добричка област са затворени за движение,

съобщават от пресцентъра на областната управа.

Машините ще започнат да разчистват пътните артерии към 22:00 часа, когато се очаква вятърът да утихне, според данни на Националния институт по метеорология и хидрология. Основните пътни артерии трябва да бъдат проходими за лекотоварни автомобили в ранните сутрешни часове на 28 януари. При добро време и стихване на вятъра трафикът изцяло ще бъде възстановен, посочват от областната управа.

Навяванията от сняг по пътищата предизвикват затруднения за автомобилите със специален режим, но е създадена организация хората, които се нуждаят от спешна медицинска помощ, да достигнат до болницата в Добрич, допълват от областната администрация.

Остава все още аварийна ситуацията с електрозахранването основно в област Хасково,

съобщиха от Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

Около 30 малки села са без електрозахранване.

В Кърджали също има малки села и махали без ток. В Бургас екипите напредват с възстановяването на захранването, допълват от ЕСО. За две села - с. Елена (обл. Хасково) и с. Добромир (общ. Руен, обл. Бургас),

Електроразпредение Юг ще предостави дизел генератори за резервно захранване до възстановяване на нормалното захранване. Аварийните екипи продължават работа, се посочва в съобщението.

Предиобед всички магистрали бяха проходими при зимни условия.

След почистване от снега и обработка на пътните платна автомагистрала "Тракия" е отворена за движение, съобщи директорът на Областното пътно управление в Ямбол инж. Галин Костов, цитиран от БТА.

Поради снегонавявания в района на село Деветак автомагистрала "Тракия" следобед бе временно затворена за почистване между пътния възел при село Зимница и пътния възел за Карнобат.

Проходите са проходими с изключение на „Беклемето”,

който е затворен за всички моторни превозни средства поради обилния сняг и голямото снегонавяване. Остава ограничението за тежкотоварния трафик в проходите в област Смолян и по направлението Белово – Юндола, и Девин – Михалково.

„Очакваме снегонавявания в областите - Шумен, Бургас и Добрич.

Към момента част от пътя Каварна-Шабла е затворен. Ограничение за движение на МПС-та над 12 тона има на пътя Шумен –Каолиново", заяви директорът на Дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ инж. Даниел Иваничков.

Обстановката в София

Извършени са обработки със соли против заледяване във всички райони на София. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Информацията за обстановката в общината е към 6 ч.

125 машини – снегопочистваща техника са работили през изминалата нощ в столицата. Извършени са обработки със соли против заледяване във всички райони на София. Обработени са пътните платна на улици, по които се движи масовият градски транспорт, главни улици за районите, както и част от вътрешнокварталните улици.

Почистени са и общинските пътищата между населените места

в районите „Панчарево”, „Витоша”, „Нови Искър”, „Кремиковци” и „Банкя” и „Овча купел” , участъците на Южната дъга и Самоковско шосе. Опесъчени са пътищата в природен парк „Витоша” – Бояна – Златни мостове и Симеоново – Алеко. Почистват се спирки и подходи към подлезите в града.

Екипи на Столичния инспекторат са извършили обходи на критичните места в града и контрол по изпълнението на дейностите.
Към момента се изпълняват всички курсове на масовия градски транспорт.

Общината напомня на водачите на моторни превозни средства да излизат на пътя само с добре оборудвани за зимата автомобили, както и да шофират със съобразена със зимните условия скорост. Общината напомня на управителите на търговски обекти и офиси, както и на етажна собственост да почистят прилежащите към сградите им тротоари.

14 населени места в област Стара Загора са без ток заради обилните снеговалежи.

Това съобщиха от пресцентъра на Областната администрация. Информацията за ситуацията в Старозагорска област е към 8.30 ч. сутринта. В общините Стара Загора и Казанлък няма образувана снежна покривка след валежите през изминалото денонощие. Най-дебела е снежната покривка в община Гълъбово – 20 см. В общините Раднево и Опан тя е 10 см. В Чирпан и Братя Даскалови – 6 см. В останалите общини е между 2 и 5 см.

По информация на EVN към момента без електроподаване в община Гълъбово са селата Главан, Обручище, Медникарово, Разделна, Великово, Мъдрец. В община Павел баня без ток е с. Търничене. В община Опан електричество няма в Средец, Пъстрен, Кравино и Княжевско, а в община Раднево – във Владимирово, Любеново и Светлина.

По информация на ВиК в момента няма населени места без вода. Наличният обем в яз. „Копринка” е 87.064 млн. кубически метра. Техническият обем на язовира е около 142 млн. кубически метра.

Тролеите по двете линии в Хасково са спрени от снощи, съобщиха от местната администрация. В 3,00 часа след полунощ част от мрежата на "Тролейбусен транспорт" на бул. "Съединение" в района на гарата е аварирала, а причината е скъсване на няколко места на проводниците от паднали клони.

Управителят на "Тролейбусен транспорт" Албен Манджуков е информирал пред общинския пресцентър, че екипите на дружеството са започнали работа за отстраняване на аварията и възстановяване на движението. Междувременно превантивно се отстраняват опасно надвиснали клони по трасето на тролейбусите. По линиите се движат автобуси. Те покриват същото разписание и за тях важат абонаментните карти и билети на "Тролейбусен транспорт", допълниха от общината.

Каква е прогнозата за времето за днес?

Оранжев код за силен вятър и снеговалеж е в сила за 9 области в страната утре, за други 7 кодът е жълт. Това сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Оранжев код е обявен за областите Ямбол, Сливен, Търговище, Бургас, Шумен, Варна, Разград, Силистра и Добрич. Там през нощта срещу сряда и в сряда снеговалежите ще продължат. На места ще са значителни по количество и придружени с умерен и силен север-северозападен вятър. В тези области ще има виелици и навявания. Очакваните количества валежи там са около 20 л/кв.м., в отделни райони до 30 л/кв.м. След обяд валежът ще отслабва.

Жълт код за силен вятър и снеговалеж е обявен Ловеч, Габрово, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Велико Търново и Русе. В тези области също се очаква снеговалежите да продължат през нощта срещу сряда и в сряда, като на места ще са със значителни количества и ще са придружени с умерен и силен север-северозападен вятър. Очаквани са виелици и навявания. Очакваните количества валежи са около 15 л/кв.м., в отделни райони до 20 л/кв.м. След обяд валежът ще отслабва.

Източник: НИМХ

На морето по крайбрежието на територията на областите Бургас и Добрич е в сила оранжев код за силен вятър и силно вълнение. Там вятърът от север ще се усили 14-19 м/сек (7-8 по Бофорт) с пориви до 24 м/сек (9 по Бофорт). Вълнение на морето ще бъде 4-5 бала.

По крайбрежието на територията на Варна е в сила жълт код за силен вятър и силно вълнение. Там също се очаква усилване на вятъра от север - 14-19 м/сек (7-8 по Бофорт) с пориви до 24 м/сек (9 по Бофорт). Вълнение на морето ще бъде 4 бала.

Очаква се днес валежите да отслабнат, след обяд в повечето райони ще спрат, но в Североизточна България ще продължи да вали сняг. Ще духа умерен, в североизточните райони и временно силен вятър от север-северозапад. Максималните температури ще са между -2 и 3 градуса.

Над планините

ще е облачно с валежи от сняг. След обяд снеговалежите ще отслабнат. Ще духа умерен, по откритите части и силен северен вятър. Температурите още ще се понижат и максималната на 1200 метра ще е около -6 градуса, на 2000 метра – около -12 градуса.

Над Черноморието

ще е облачно с валежи от сняг, по южното крайбрежие – предимно мокър. Ще духа умерен и силен север-северозападен вятър. Максималните температури на въздуха ще са между 0 и 3 градуса. Температурата на морската вода е 7-9 градуса. Вълнението на морето ще се усили и ще бъде от 3 до 5 бала.

В четвъртък

и петък сутрин ще се задържа сравнително студено, с минимални температури втория ден на места до -8 – -10 градуса. В четвъртък ще бъде ветровито, с променлива облачност, на места в планините и планинските райони ще превалява сняг.

През деня в петък

ще започне затопляне. Вятърът ще е от запад-югозапад, предимно умерен. Облачността отново ще се увеличи и към вечерта и през нощта срещу събота на места ще превали дъжд, в планините над 1500 метра – сняг; в равнинната част са възможни поледици.

В събота

до обяд валежите ще спрат, облачността ще се разкъса и ще намалее. Вятърът ще е от северозапад, но вечерта отново ще се обърне от югозапад.

Тежка зимна обстановка, условия за виелици през нощта

Какво ще бъде времето през януари

2020 г. изравни рекорда на 2016 г.

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
Мъжете живеят като в приказка. Тъщата - Баба Яга, жената - вещица, децата - дяволи. Само комшийката - Василиса Прекрасна, а мъжът и Иванушка Глупака...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Силно земетресение край Тимишоара в Румъния

Силно земетресение край Тимишоара в Румъния

Свят Преди 6 часа

Трусът е станал на дълбочина 15 километра, около 8:30 часа българско време

Почина проф. Доротея Стефанова

Почина проф. Доротея Стефанова

България Преди 8 часа

Като състезател Стефанова беше част от националния отбор по плуване на България

Мустафа Карадайъ

ДПС: Това за нас е първа крачка към преодоляване на политическата криза

България Преди 10 часа

Пеевски: Кабинетът не го подкрепяме като състав, подкрепяме само конституционната реформа

НС

Радев си тръгна, докато кабинетът "Денков - Габриел" полагаше клетва в НС

България Преди 10 часа

Президентът допълни, че на всички е ясно, че България трябва да има редовно правителство и работещ парламент

Борисов: Казах, че няма да ни повлияят шантажи

Борисов: Казах, че няма да ни повлияят шантажи

България Преди 10 часа

Борисов: Ако госпожа Нинова не се беше дръпнала, щеше да има правителство с първия мандат

Брифинг на лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов на живо в студиото на телевизията си.

Слави Трифонов: Оставка!

България Преди 11 часа

Лидерът на "Има такъв народ" коментира кабинетът "Денков-Габриел"

.

За 3 дни: Трима души загинаха мистериозно на един кораб

Свят Преди 11 часа

Случаят е от американския град Джуно в Аляска

Делян Добрев

Делян Добрев от ГЕРБ: Гласувах "против"... сбирщина от измамници, жадни за власт

България Преди 11 часа

Делян Добрев: Чакам с нетърпение да гласувам "за" при първия вот на недоверие

Акад. Николай Денков

Акад. Николай Денков е новият министър-председател на България

България Преди 11 часа

За гласуваха 132, против 69, въздържали се 0

Костадинов: Кадифен държавен преврат

Костадинов: Кадифен държавен преврат

България Преди 11 часа

Костадинов: Кабинет на американския посланик

.

Ботокс и филъри: Най-добрите приятели на Ким Катрал

Любопитно Преди 11 часа

"Вече съм на 60 години и се стремя да се боря с остаряването по всеки възможен начин", казва 66-годишната Катрал пред Sunday Times

Нинова: Радев е бащата на хаоса в държавата

Нинова: Радев е бащата на хаоса в държавата

България Преди 11 часа

Нинова: Мафията експлодира отвътре

След взривяването на ВЕЦ "Каховка": Последствията

След взривяването на ВЕЦ "Каховка": Последствията

България Преди 11 часа

Днепър заля 15 населени места, още 80 са в опасност

Тошко Йорданов: Коалиция на лидерите без имунитет - малко е срамно

Тошко Йорданов: Коалиция на лидерите без имунитет - малко е срамно

България Преди 11 часа

Йорданов: Днес вие ще докажете напълно, че хората са прави, като гласувате правителство, съставено от партии, които лъжат напълно безсрамно

принц Хари

Принц Хари в съда: Някои редактори и журналисти наистина имат окървавени ръце

Любопитно Преди 12 часа

Адвокатът на MGN е разпитал херцога по серия от конкретни статии, от които Хари се е оплакал

Снимката е илюстративна

Пожар край метростанция "Ломско шосе" (ВИДЕО)

България Преди 12 часа

Няма данни за пострадали хора