8

180 спортисти са блокирани в националната спортна база в Белмекен. Снежните преспи са над 2 метра, а мокрият сняг е образувал снежна стена.  Пътят до спортната база граничи с три общини и нито една от тях не се ангажира с почистването му. Комплексът разполага със собствен роторен снегорин, информира БНР.

Спортистите са в снежен капан, каза старши треньорът на националния отбор по борба Армен Назарян:

"Тука наистина стана капан. Вали много силно и има силен вятър. Никой не може да се свърже с нас. Ще чакаме, докато снегорин не изчисти пътя".

Почистването на базата ще започне най-рано утре след обяд, каза управителят на комплекса Илиан Пищиков:

"Трябва да спре вятърът. Това е невероятна буря, на 2000 метра надморска височина сме. Утре до 10.00 часа го дават вятър от 80 метра в секунда, след това до 16:00 ч. го дават 30 метра в секунда. В момента има 2,5 метра сняг. Снегоринът е под снега. Трябва утре с рактрака да го открием. Не спре ли вятърът, ние нищо не можем да направим. Храна има, парното работи. Всички е нормално".

По-рано днес обилен снеговалеж затрупа страната

Това предизвика затруднения в движението по пътищата като някои дори бяха затворени.

Бременна в 8-ия месец жена беше блокирана с часове на пътя между Варна и Добрич

Жената е била 12 часа на пътя, но вече е успяла да пристигне в Добрич. 

Тежка е ситуацията в Североизточна България. От „Пътната агенция“ призоваха шофьорите да не тръгват на път към Североизточна България и старопланинските проходи. Всички автомобили, които не са подготвени за зимни условия, ще бъдат спирани.

Пътят Варна - Добрич е затворен за движение на моторни превозни средства, съобщиха от полицията в крайморския град. Забранени за автомобили са и участъците от града към селата Кичево и Оброчище, както и между Аксаково и Кичево.

Изцяло е забранено движението по отсечката между селата Въглен и Каменар. По нея има аварирали в снега автомобили, на хората в които в момента се оказва помощ. Затворен е и пътят Варна-Кичево, където също има затънали в снега коли.

Затворени за движение са още пътищата между селата Баново и Калиманци и Дръндар и Николаевка. Непроходима е и пътната връзка между общинските центрове Ветрино - Суворово - Аксаково.

Екипи на пожарната са евакуирали десет души от пет автомобила, закъсали между селата Велино и Живково, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР в Шумен. Сигнал за недобре почистен път между селата Черноглавци и Венец е приет преди малко в дежурната част на областната дирекция. Приет е и сигнал за катастрофирал лек автомобил на пътен възел "Диамант" на АМ "Хемус".

Силният вятър в Добричкия регион предизвиква аварии по електропроводите и прекъсване на тока в редица селища, съобщиха от пресцентъра на областната управа. Нарушено е елзахранването в селата Полковник Иваново, Полковник Минково, Полковник Свещарово, Медово, Долина, както и в части от селата Одърци, Плачидол, Поп Григорово - всички на територията на Добричката община. Без ток са и села в Каварненско - Септемврийци, Белгун, отчасти Поручик Чунчево и Българево, посочват от областната управа. Смущения в електроснабдяването има и в пет села в община Генерал Тошево. От електроразпределителното дружество са заявили, че всички аварийни екипи са на терен по отстраняване на повредите.

Всички пътища от републиканската мрежа в Добричка област са затворени за движение,

съобщават от пресцентъра на областната управа.

Машините ще започнат да разчистват пътните артерии към 22:00 часа, когато се очаква вятърът да утихне, според данни на Националния институт по метеорология и хидрология. Основните пътни артерии трябва да бъдат проходими за лекотоварни автомобили в ранните сутрешни часове на 28 януари. При добро време и стихване на вятъра трафикът изцяло ще бъде възстановен, посочват от областната управа.

Навяванията от сняг по пътищата предизвикват затруднения за автомобилите със специален режим, но е създадена организация хората, които се нуждаят от спешна медицинска помощ, да достигнат до болницата в Добрич, допълват от областната администрация.

Остава все още аварийна ситуацията с електрозахранването основно в област Хасково,

съобщиха от Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

Около 30 малки села са без електрозахранване.

В Кърджали също има малки села и махали без ток. В Бургас екипите напредват с възстановяването на захранването, допълват от ЕСО. За две села - с. Елена (обл. Хасково) и с. Добромир (общ. Руен, обл. Бургас),

Електроразпредение Юг ще предостави дизел генератори за резервно захранване до възстановяване на нормалното захранване. Аварийните екипи продължават работа, се посочва в съобщението.

Предиобед всички магистрали бяха проходими при зимни условия.

След почистване от снега и обработка на пътните платна автомагистрала "Тракия" е отворена за движение, съобщи директорът на Областното пътно управление в Ямбол инж. Галин Костов, цитиран от БТА.

Поради снегонавявания в района на село Деветак автомагистрала "Тракия" следобед бе временно затворена за почистване между пътния възел при село Зимница и пътния възел за Карнобат.

Проходите са проходими с изключение на „Беклемето”,

който е затворен за всички моторни превозни средства поради обилния сняг и голямото снегонавяване. Остава ограничението за тежкотоварния трафик в проходите в област Смолян и по направлението Белово – Юндола, и Девин – Михалково.

„Очакваме снегонавявания в областите - Шумен, Бургас и Добрич.

Към момента част от пътя Каварна-Шабла е затворен. Ограничение за движение на МПС-та над 12 тона има на пътя Шумен –Каолиново", заяви директорът на Дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ инж. Даниел Иваничков.

Обстановката в София

Извършени са обработки със соли против заледяване във всички райони на София. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Информацията за обстановката в общината е към 6 ч.

125 машини – снегопочистваща техника са работили през изминалата нощ в столицата. Извършени са обработки със соли против заледяване във всички райони на София. Обработени са пътните платна на улици, по които се движи масовият градски транспорт, главни улици за районите, както и част от вътрешнокварталните улици.

Почистени са и общинските пътищата между населените места

в районите „Панчарево”, „Витоша”, „Нови Искър”, „Кремиковци” и „Банкя” и „Овча купел” , участъците на Южната дъга и Самоковско шосе. Опесъчени са пътищата в природен парк „Витоша” – Бояна – Златни мостове и Симеоново – Алеко. Почистват се спирки и подходи към подлезите в града.

Екипи на Столичния инспекторат са извършили обходи на критичните места в града и контрол по изпълнението на дейностите.
Към момента се изпълняват всички курсове на масовия градски транспорт.

Общината напомня на водачите на моторни превозни средства да излизат на пътя само с добре оборудвани за зимата автомобили, както и да шофират със съобразена със зимните условия скорост. Общината напомня на управителите на търговски обекти и офиси, както и на етажна собственост да почистят прилежащите към сградите им тротоари.

14 населени места в област Стара Загора са без ток заради обилните снеговалежи.

Това съобщиха от пресцентъра на Областната администрация. Информацията за ситуацията в Старозагорска област е към 8.30 ч. сутринта. В общините Стара Загора и Казанлък няма образувана снежна покривка след валежите през изминалото денонощие. Най-дебела е снежната покривка в община Гълъбово – 20 см. В общините Раднево и Опан тя е 10 см. В Чирпан и Братя Даскалови – 6 см. В останалите общини е между 2 и 5 см.

По информация на EVN към момента без електроподаване в община Гълъбово са селата Главан, Обручище, Медникарово, Разделна, Великово, Мъдрец. В община Павел баня без ток е с. Търничене. В община Опан електричество няма в Средец, Пъстрен, Кравино и Княжевско, а в община Раднево – във Владимирово, Любеново и Светлина.

По информация на ВиК в момента няма населени места без вода. Наличният обем в яз. „Копринка” е 87.064 млн. кубически метра. Техническият обем на язовира е около 142 млн. кубически метра.

Тролеите по двете линии в Хасково са спрени от снощи, съобщиха от местната администрация. В 3,00 часа след полунощ част от мрежата на "Тролейбусен транспорт" на бул. "Съединение" в района на гарата е аварирала, а причината е скъсване на няколко места на проводниците от паднали клони.

Управителят на "Тролейбусен транспорт" Албен Манджуков е информирал пред общинския пресцентър, че екипите на дружеството са започнали работа за отстраняване на аварията и възстановяване на движението. Междувременно превантивно се отстраняват опасно надвиснали клони по трасето на тролейбусите. По линиите се движат автобуси. Те покриват същото разписание и за тях важат абонаментните карти и билети на "Тролейбусен транспорт", допълниха от общината.

Каква е прогнозата за времето за днес?

Оранжев код за силен вятър и снеговалеж е в сила за 9 области в страната утре, за други 7 кодът е жълт. Това сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Оранжев код е обявен за областите Ямбол, Сливен, Търговище, Бургас, Шумен, Варна, Разград, Силистра и Добрич. Там през нощта срещу сряда и в сряда снеговалежите ще продължат. На места ще са значителни по количество и придружени с умерен и силен север-северозападен вятър. В тези области ще има виелици и навявания. Очакваните количества валежи там са около 20 л/кв.м., в отделни райони до 30 л/кв.м. След обяд валежът ще отслабва.

Жълт код за силен вятър и снеговалеж е обявен Ловеч, Габрово, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Велико Търново и Русе. В тези области също се очаква снеговалежите да продължат през нощта срещу сряда и в сряда, като на места ще са със значителни количества и ще са придружени с умерен и силен север-северозападен вятър. Очаквани са виелици и навявания. Очакваните количества валежи са около 15 л/кв.м., в отделни райони до 20 л/кв.м. След обяд валежът ще отслабва.

Източник: НИМХ

На морето по крайбрежието на територията на областите Бургас и Добрич е в сила оранжев код за силен вятър и силно вълнение. Там вятърът от север ще се усили 14-19 м/сек (7-8 по Бофорт) с пориви до 24 м/сек (9 по Бофорт). Вълнение на морето ще бъде 4-5 бала.

По крайбрежието на територията на Варна е в сила жълт код за силен вятър и силно вълнение. Там също се очаква усилване на вятъра от север - 14-19 м/сек (7-8 по Бофорт) с пориви до 24 м/сек (9 по Бофорт). Вълнение на морето ще бъде 4 бала.

Очаква се днес валежите да отслабнат, след обяд в повечето райони ще спрат, но в Североизточна България ще продължи да вали сняг. Ще духа умерен, в североизточните райони и временно силен вятър от север-северозапад. Максималните температури ще са между -2 и 3 градуса.

Над планините

ще е облачно с валежи от сняг. След обяд снеговалежите ще отслабнат. Ще духа умерен, по откритите части и силен северен вятър. Температурите още ще се понижат и максималната на 1200 метра ще е около -6 градуса, на 2000 метра – около -12 градуса.

Над Черноморието

ще е облачно с валежи от сняг, по южното крайбрежие – предимно мокър. Ще духа умерен и силен север-северозападен вятър. Максималните температури на въздуха ще са между 0 и 3 градуса. Температурата на морската вода е 7-9 градуса. Вълнението на морето ще се усили и ще бъде от 3 до 5 бала.

В четвъртък

и петък сутрин ще се задържа сравнително студено, с минимални температури втория ден на места до -8 – -10 градуса. В четвъртък ще бъде ветровито, с променлива облачност, на места в планините и планинските райони ще превалява сняг.

През деня в петък

ще започне затопляне. Вятърът ще е от запад-югозапад, предимно умерен. Облачността отново ще се увеличи и към вечерта и през нощта срещу събота на места ще превали дъжд, в планините над 1500 метра – сняг; в равнинната част са възможни поледици.

В събота

до обяд валежите ще спрат, облачността ще се разкъса и ще намалее. Вятърът ще е от северозапад, но вечерта отново ще се обърне от югозапад.

Тежка зимна обстановка, условия за виелици през нощта

Какво ще бъде времето през януари

2020 г. изравни рекорда на 2016 г.

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

"Ще дойде Видовден": Любопитната история на популярния израз

"Ще дойде Видовден": Любопитната история на популярния израз

Любопитно Преди 7 минути

Видовден се отбелязва на 15 юни и произходът му се свързва с легенди и предания от езически времена

Празник е! Ето кой има имен ден днес

Празник е! Ето кой има имен ден днес

Любопитно Преди 36 минути

Повод да почерпят имат...

ЦИК обяви имената на новите депутати

ЦИК обяви имената на новите депутати

България Преди 10 часа

Това стана на заседание на комисията

ЦИК: Близо 60 000 са недействителните гласове

ЦИК: Близо 60 000 са недействителните гласове

България Преди 13 часа

63 913 са гласувалите с "Не подкрепям никого"

МААЕ: Иран изпълнява заплахата си

МААЕ: Иран изпълнява заплахата си

Свят Преди 13 часа

Иран е задействал допълнителни центрофуги с висока производителност

Столтенберг: Предложението на Путин не е мирно

Столтенберг: Предложението на Путин не е мирно

Свят Преди 14 часа

Столтенберг: Това е предложение за още по-голяма окупация

Крои ли Ким Чен Ун план за война с военна помощ от Путин

Крои ли Ким Чен Ун план за война с военна помощ от Путин

Свят Преди 15 часа

По данни на САЩ, като част от това споразумение Северна Корея е доставила на Русия милиони артилерийски снаряди

България готви още военно оборудване за Украйна

България готви още военно оборудване за Украйна

България Преди 15 часа

Това заяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов

Делян Пеевски

Пеевски: Наборната служба няма да се върне

България Преди 16 часа

Радев отново се опитва да насажда страхове и напрежение в обществото, заяви председателят на ДПС

"Като ядосана фея": Крис Браун увисна във въздуха по време на концерт (ВИДЕО)

"Като ядосана фея": Крис Браун увисна във въздуха по време на концерт (ВИДЕО)

Любопитно Преди 16 часа

В продължение на няколко минути Браун се рее над арената, докато чака помощ

Украйна отхвърли предложението за мир на Путин

Украйна отхвърли предложението за мир на Путин

Свят Преди 16 часа

По-рано днес руският президент Владимир Путин обяви, че е готов да започне преговори за мир с Украйна, но посочи няколко сериозни условия за това

Главчев след бурята: Сформираме оперативен щаб начело с Калин Стоянов

Главчев след бурята: Сформираме оперативен щаб начело с Калин Стоянов

България Преди 16 часа

Почти всички къщи в Шипка са пострадали, заяви кметът Василка Панайотова

Първият игрален филм, написан от AI, с премиера в Лондон

Първият игрален филм, написан от AI, с премиера в Лондон

Свят Преди 16 часа

Филмът има за цел да проучи дали AI може успешно да напише цял игрален филм

"Воден апокалипсис" удари Букурещ

"Воден апокалипсис" удари Букурещ

Свят Преди 16 часа

Три стюардеси бяха ранени заради турбуленция

Папа Франциск пристигна на срещата на върха на Г-7

Папа Франциск пристигна на срещата на върха на Г-7

Свят Преди 17 часа

За първи път глава на Католическата църква се явява на подобна среща