19

П ървото глобално споразумение за борба срещу затоплянето на климата и климатичните промени бе прието на конференцията в Париж от 195-те държави участнички, предаде АФП.

"Сред участниците на конференцията няма никакви възражения. Парижкото споразумение за климата е прието", обяви председателят на срещата на високо равнище, френският външен министър Лоран Фабиюс.

Някои делегати се просълзиха, а други се прегърнаха.

С днешното споразумение за пръв път се иска от всички държави да ограничат своите емисии парникови газове. По него се водеха преговори в продължение на четири години, след като предишни опити за постигането му не успяха.

Френският външен министър Лоран Фабиюс определи проекта като амбициозен, балансиран и законово обвързващ.

С приемането на документа от 31 страници страните се задължават да ограничат средната температура на глобалното затопляне до под 2 градуса, като амбицията е ограничаването да е поне до 1,5 градуса.

Планирано е и отделянето на 100 млрд. долара годишно, които да са отправна точка, долна граница за след 2020 г., когато ще влезе в сила споразумението, подготвено в Париж. По-късно - през 2025 г., ще трябва да се определи конкретна нова цел.

Текстът предвижда преглед на всеки пет години на националните планове за ограничаване на затоплянето.

Определен е таван от 100 млрд. долара финансиране за развиващите се страни до 2020 г.

Днес във френската столица се проведоха и няколко протеста с искане за радикални действия срещу глобалното затопляне, както и две гигантски живи вериги. 

Представиха споразумението за борбата с климатичните промени в Париж

Финалното проектоспоразумение бележи обрат и запраща енергията от изкопаеми горива от лошата страна на историята

Това обяви "Грийнпийс", отразявайки настроението сред екологичните организации, предаде АФП.

"Колелото на действията се върти бавно, но в Париж то се завъртя. Текстът поставя ясно индустрията на изкопаемата енергия от лошата страна на историята", заяви на пресконференция директорът на организацията Куми Найду.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@