29

П илотите на самолети са сред малкото хора на планетата, които може да са виждали НЛО в небето, на малка дистанция и за по-дълъг период от време. 

Най-често за вероятно НЛО съобщаващ военните пилоти, защото ĸoгaтo във въздyшнoтo пpocтpaнcтвo нa няĸoя cтpaнa се пoяви нeидeнтифициpaн лeтящ oбeĸт, ĸoйтo нe oтгoвapя нa нaзeмнитe cлyжби, към него се изпращат изтребители или хеликоптери на военно-въздушните сили, ĸoитo дa изяснят ситуацията и да вземат контрамерки срещу неизвестния натрапник.

Тези случаи рядко добиват обществена гласност и обикновено попадат в графа „строго секретно“. Понякога, пенсионираните пилоти или военни проговарят, разказва в новото си видео канала n_l_o във Vbox7.com.

Един от малкото добре документирани и публично огласени случаи на среща и конфликт между вероятно НЛО и военни самолети е „Техеранския инцидент“, когато някои от военните официално заявяват, че има вероятност да са се сблъскали с летателен апарат, който не е от нашата планета. Това се случва през 1976-та година близо до столицата на Иран.

В ранните часове на 19 септември (около 30 минути след полунощ), граждани от покрайнините на Техеран, подават сигнали за необичайно ярък обект в нощното небе. Властите получават четири различни обаждания за светещия обект. Те ги успокояват, че това е ярко светеща звезда.

За случая е уведомен и главнокомандващия на въздушните сили на окръга генерал Есефи. Той също смята, че това сияние на звезда, но след като лично вижда обекта и се консултира с диспечерите на международно летище Мехрабад, променя мнението си и дава нареждане към мястото да се изпрати един изтребител F-4 Phantom II от военната база Щахрохи край град Хамадан, намиращ се на около 280 км от Техеран.

В 1:30 ч. изтребителят, управляван от капитан Мохаммад Реза Азизхани, се насочва към обекта намиращ се на 64 км северно от столицата Техеран. НЛО-то било толкова ярко, че се виждало от разстояние 112 км. Пилотът успял да се приближи на около 40 км от него и тогава цялата му апаратура престанала да работи и той загубил радио връзка с базата. Пилотът направил маневра с ръчната система за управление и започнал да се отдалечава от обекта обратно към базата си. По обратния път апаратурата проработила и функционирала без проблеми.

В 1:40 ч. към яркото НЛО е изпратен втори изтребител, управляван от лейтенант Парвиз Джафари. Той също видял визуално обекта от далеч, а радарът му го засякъл, чак когато бил на около 43 км от него. Когато до мистериозния обект оставали 40 км, той започнал да се движи, запазвайки тази дистанция от преследващия го изтребител. Известно време те се движели на юг, с еднаква скорост, след което от обекта се отделил по-малък ярък обект и с голяма скорост се насочил към изтребителя.

Пилотът решил, че го атакуват и се опитал да изстреля ракета, но в този момент апаратурата му престанала да работи, включително оръжейните системи и радиовръзката. Той се уплашил за живота си и опитал да се катапултира, но копчето на катапулта също не проработило. Опитите му да пусне апаратурата не се увенчали с успех. По-малкият светещ обект минал под изтребителя, отдалечил се на около 5 км от него и се върнал към основния голям обект.

И втория изтребител се отказал от преследването и обърнал към базата, като при това апаратурата на борда възобновила работата си. Екипажа на самолета забелязал как още един светещ обект се отделил от основния и с голяма скорост с насочил към земята. Те помислили, че ще видят взрив, но обекта рязко намалил и меко кацнал. Обектът бил толкова ярък, че осветявал мястото около него и скалите се виждали съвсем ясно.

Яркото НЛО било наблюдавано и от прелитащ на близо гражданки самолет, чиято апаратура също отказала за кратко. От диспечерската служба на летище Мехрабад заявили, че на радарите им ярките обекти не се засичали, но година по-късно, главният диспечер и генерал Есефи признали, че един от обектите минал близо до диспечерската кула и „изключил“ апаратурата им за около половин час.

За този случай има и подробен военен доклад от 4 страници, който е изпратен до военното министерство на САЩ (които тогава са в приятелски отношения с Иран). В доклада се посочва, че случаят има високо ниво на достоверност, заради многото свидетели, част от които високопоставени официални лица. Също така се отчита, че визуалните наблюдения са потвърдени и от част от радарите.

По-късното разследване установява, че яркият обект е напуснал пределите на Иран и е бил наблюдаван от екипажите на 4 граждански самолета, на различни места по маршрута на движението му. Феноменът е бил засечен и от спътника DSP-1, който е регистрирал инфрачервена аномалия на мястото на събитието по време на инцидента и в рамките на час след това.

Коментари 29
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

29 коментара
 
Годеж. Бащата на булката се обръща към зетя: - Зетко, къде смятате да живеете след сват бата?! - Амиии... ще поживеем с вас известно време...…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Светият Синод избира наместник-председател

Светият Синод избира наместник-председател

България Преди 14 минути

Той ще отговаря за избора на нов патриарх в рамките на следващите 4 месеца

Инфлацията в ЕС падна под 3% за първи път от близо 3 години

Инфлацията в ЕС падна под 3% за първи път от близо 3 години

Свят Преди 1 час

Индексът на потребителските цени в ЕС е стигнал 2,8% през февруари спрямо 3,1% през януари

Израел ликвидира третия човек в йерархията на "Хамас"

Израел ликвидира третия човек в йерархията на "Хамас"

Свят Преди 1 час

При мащабна операция в болничния комплекс "Аш Шифа" в Газа са били убити десетки палестински бойци, арестувани са над 200 души

ЕС ще санкционира лица и институции, свързани със смъртта на Навални

ЕС ще санкционира лица и институции, свързани със смъртта на Навални

Свят Преди 1 час

Все още не се съобщава официално кой попада във въпросния списък

Правят аутопсия на детето, което почина в училище в Казанлък

Правят аутопсия на детето, което почина в училище в Казанлък

България Преди 2 часа

Инцидентът станал след края на часа по физическо

<p>&quot;Часовникът на апокалипсиса тиктака&quot;</p>

Гутериш предупреди: Човечеството няма да преживее продължение на "Опенхаймер"

Свят Преди 3 часа

Генералният секретар на ООН се опита да привлече вниманието към риска от ядрена война

<p>Разпитват свидетели по делото за побой срещу Васил Михайлов</p>

Разпитват свидетели по делото за побой срещу прокурорския син Васил Михайлов

България Преди 3 часа

Срещу него има и друго дело, свързано с отправени заплахи срещу бившата му приятелка

Гледат мярката за неотклонение на Червения пират

Гледат мярката за неотклонение на Червения пират

България Преди 3 часа

След като СРС отмени задържането му под стража и не наложи друга, Илко Захариев беше освободен

<p>Специалист от ВМА с ценни съвети срещу пролетната умора</p>

Как да преодолеем пролетната умора

България Преди 3 часа

Ценните съвети на д-р Йоанна Маринова, психиатър в Клиниката по психиатрия на ВМА

<p>Готви ли ни изненада времето в следващите дни</p>

Времето във вторник: Облаци с валежи от дъжд

България Преди 3 часа

През страната ще премине студен атмосферен фронт

Apple преговаря с Google, за да използва Gemini в iPhone

Apple преговаря с Google, за да използва Gemini в iPhone

Технологии Преди 4 часа

Компанията обмисля да използва и ChatGPT на OpenAI

Снимката е илюстративна

Как купуват боеприпаси за Украйна от съюзници на Русия

Свят Преди 11 часа

Основен инициатор на сделката е малка Чехия

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Свят Преди 11 часа

Той е поискал от апелативния съд да отложи крайния срок за внасяне на гаранцията