76

П рокурорите от Върховна административна прокуратура извършиха проверка, при която се установи, че ваксините „Еувакс” и „Пентаксим” не са разрешени за употреба в България. Това заяви на брифинг Ася Петрова, говорител на Върховна административна прокуратура, предаде агенция БГНЕС.

Проверката е започнала на 26 октомври 2015 г. Изводите и заключенията от нея почиват и на становище от Изпълнителната агенция по лекарствата, в което е отбелязано, че и двете ваксини не са разрешени за употреба в страната.

Говорителят на Върховна административна прокуратура Ася Петрова обясни, че е установено, че ваксината

„Еувакс” се държи в склад, собственост на Министерство на здравеопазването. По отношение на „Пентаксим”, обаче прокуратурата няма данни,

тъй като това не е било обект на проверката.

„Бих искала да уточня, че

ваксините не са разрешени за употреба, а не опасни за здравето.

Такива изводи не бихме могли да направим.

С оглед на тези констатации, считаме, че е допуснато закононарушение, във връзка с осъществения внос на тези ваксини и съобразно правомощията ни, сме указали на министъра на здравеопазването, както и на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лекарствата да вземат необходимите мерки, да не допуснат употребата на тези ваксини”, каза Петрова.

Тя уточни, че

става въпрос за внесените като дарение от Турция ваксини „Еувакс” и „Пентаксим” – 100 000 бройки.

По-рано днес министърът на здравеопазването Петър Москов заяви пред журналисти в МС, че ваксината “Пентаксим”, част от задължителния имунизационен календар на България, отговаря на всички изисквания, нужни за това да бъде използвана в страната и в ЕС.

„Тя е прилагана, ще продължи да се прилага, както това е правено през предишните години”,

каза министърът и отбеляза, че тя се използва в най-много европейски държави.

„Гарантирам това на всички родители. Мръсната война на икономически интереси може да засяга мен, може да ме проверяват, може да ми пращат служби, да ми искат оставката, да искат нещо от правителството, но това не може да засяга спокойствието и инстинкта на хората за децата им”, заяви министърът и допълни, че това преминава границите не просто на политическото, а на човешкото.

Коментарът на министъра е по повод изнесената в последните дни в електронни медии информация за ваксината, че не отговаря на определени критерии и ще бъде забранена, а Прокуратурата щяла да я спира от употреба. Тези твърдения в медиите министърът определи като лъжа.

Министерството и Прокуратурата са правили съвместна проверка по темата,

каза министърът и допълни, че проверката е била съсредоточена върху противохепатитната ваксина „Еувакс”.

Тя стои на склад и е резерв на държавата за справяне с епидемиологични усложнения при евентуална бежанска вълна или природни бедствия. Тази ваксина не е била насочена да бъде прилагана на българските деца от имунизационния календар.

„Имаме противохепатитна ваксина на явила се на търг фирма в България и тя се прилага”,

заяви министърът.

През април миналата година бяха спрени реимунизациите на деца заради недостиг на ваксини, след като фирмите, които ги доставят, не се явиха на обявените обществени поръчки.

Месец по-късно родители излязоха на протест против задължителните ваксини. Те настояваха лекарят да има индивидуален подход към всяко дете и да преценява има ли нужда от ваксина или не.

В края на октомври пък се появи информация, че особено опасна ваксина срещу хепатит В, съдържаща живак, била внесена у нас от Турция. Тя била произведена в Южна Корея и забранена за употреба, както от Европейската агенция по лекарствата, така и от нашата ИАЛ заради високото съдържанието на т.нар. тиомерсал, в който има живак. Още тогава министър Москов обяви тази информация за „абсолютно фалшива новина”. Той обяви, че ще сигнализира прокуратурата за водена опасна кампания относно качеството на ваксините.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@