74

Р одители излизат днес на протест против задължителните ваксини. За България протестът се провежда във Фейсбук, но в Пловдив се очаква да се съберат на площад "Джумаята", предаде DarikNews.bg.

Идеята е през днешния ден да се състои общобалкански протест на Македония, Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Словения и България под наслов „СТОП на задължителната ваксинация!".

Лекарят да има индивидуален подход към всяко дете и да преценява има ли нужда от ваксина или не. Зад това искане застават родителите, обясни пред Дарик председателят на Пациентски организации „Заедно с теб" Пенка Георгиева.

„Ваксината да бъде слагана на всяко едно дете според здравословното състояние, след обстойни прегледи. Ако има в семейството някакви циркулиращи заболявания, да бъде съобразено. Искаме да бъде включено информираното съгласие и индивидуалният подход. Искаме да се разбие този монопол от тези 6-валентни ваксини, които влязоха в календара - да се даде възможност и на българските деца да имат право на моноваксини, както в ЕС те са регистрирани и разрешени. Отново стигаме до индивидуалния подход и преценка на лекаря според индивидуалното състояние на пациента", смята Георгиева.

Тя обясни, че родителите настояват да се създаде специален фонд, както в много европейски страни и Америка: „Идеята е да могат тези родители да получават някаква компенсация, защото в случая те са дискриминирани. Тези родители, чиито деца се увреждат от ваксините, са в неравностойно положение, те са дискриминирани. За това те трябва да бъдат обезщетени, крайно време е".

Например в Америка във фонда се събират 75 цента върху всяка ваксина и към края на 2013 година в него са били натрупани 3,5 млрд. долара.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@