16

П ървия път, когато той говори с нея е през 1943 година. Давид Вишня веднага разбира, че Хелън Шпицер не е като останалите затворници. Зипи, както я наричат всички е чиста, спретната, носи сако, мирише добре… Тя е тази, която инициира запознанството.

Всичко в ситуацията е необичайно. Жена, която може да се разхожда извън женските помещения ида говори с мъжете затворници… Без изобщо да знае как и кога е станало, всички около Давид и Хелън изчезват. Това обаче не е случайност, а план. Двамата се уговарят да се срещнат на същото място, една седмица по-късно.

На уреченото време и място, двамата се срещат в бараките между крематориум № 4 и № 5. Давид се покачва на импровизирана стълба, направена от пакети с дрехи на други затворници. В огромно хале, сред купчини дрехи, Хелън е обособила малко пространство, колкото да се поберат точно двама души. Тогава Давид е едва на 17 години. Хелън – на 25.

И двамата са затворници от еврейски произход в лагера Аушвиц, но имат привилегирован статут. Първоначално Давид Вишня трябва да събира телата на хората, които са се самоубили, докато нацистите не откриват, че е добър певец. Тогава го „преназначават“ да ги забавлява на събиранията им.

Хелън Шпицер обаче е тази с истинското влияние: тя е „графичният дизайнер“ на целия лагер.

Давид и Хелън стават любовници, срещайки се тайно, в тяхното кътче, сред купищата дрехи, по едно и също време веднъж месечно. И двамата преодоляват страха, че излагат живота си на опасност. Чакат с нетърпение срещите си. „Тя ме избра“, казва Давид Вишня, който се е чувствал специален.

В началото не говорят много. Когато го правят – си споделят парченца от миналото преди войната. Бащата на Давид е работил в операта, но намира смъртта си във Варшавското гето. Госпожица Шпицер също има музикална култура – свири на пиано и мандолина, дори учи Давид на унгарска песен.

В следващите няколко месеца един за друг те са бягство от ужаса на Аушвиц. Дори започват да планират общия си живот след като войната приключи и планират да се съберат след края на войната.

Планът им се осъществява. Само че 72 години по-късно.

Докато седи в къщата си в Левитаун, господин Вишня разглежда стари снимки.

След края на войната, той се премества в Щатите, където продължава да пее на събиранията на местната религиозна общност. Понякога изнася речи в библиотеки и пред студенти.

„Малко хора си спомнят детайли от онова време“, споделя господин Вишня.

През януари следващата година той, заедно със семействата си планират да отидат до Аушвиц, където господин Вишня е поканен да пее по случай 75-годишнината от освобождаването на затворниците от лагера. Той очаква да има само един познат там. Изчислено е, че едва 2 000 души, преживели ужаса на концентрационния лагер са живи днес.

Господин Вишня смята, че е все по-наложително да си припомняме за жертвите на антисемитизма. Това  е голям обрат за него, тъй като през целия си живот, той се опитва да забрави миналото, прави всичко възможно да няма полски акцент, дори в тийнейджърска възраст, един от синовете му разбира, че баща му не е роден в Америка.

Децата и внуците не спират да окуражават техния баща и дядо да говори за миналото си публично. Така през 2012 година, той издава мемоарите си: „Един глас, два живота: от затворник в Аушвиц до 101 парашутна дивизия.“ Именно така семейството му за първи път научава за неговата любов от Аушвиц. Псевдонимът й в книгата е „Роза“.

Планът им да се съберат, за съжаление, не се случва. Виждат се отново след войната, но и двамата вече са започнали нов живот. С други хора.

„Как споделяш такава история със семейството си?“, пита господин Вишня.

Госпожа Шпицер, или Зипи, както я нарича Давид, е една от първите жени, които пристигат в лагера Аушвиц през 1942 година. Тя идва от Словакия, където е учила дизайн. Отначало тя върши тежка физическа работа, докато върху нея се срутва комин. Тя е настанена в лазаерта на лагера. Там тя не остава незабелязана. Перфектният й немски език, както й факта, че се занимава с дизайн веднага й печелят друга позиция.

След като се възстановява, Зипи започва да прави червената боя, с която се маркират униформите на затворничките, а след това – започва да върши офисна работа и да регистрира пристигащите затворнички. Тя състава графика на работничките. Отговорностите й се увеличават – но това й дава повече свобода за придвижване на територията на лагера.

Когато пристига в лагера, Давид Вишня, първоначално събира телата на затворници, които се самоубиват. След около месец става ясно, че той е талантлив певец и нацистите започват да го викат вечер, за да ги забавлява. Скоро след това го преназначават в така наречените „сауни“, където дезинфекцира униформите с Циклон Б.

Зипи забелязва Давид и скоро двамата започват връзка.

В един следобед на 1944 година, двамата усещат, че това ще е последната им среща. Нацистите започват да депортират затворниците в маршовете на смъртта. Обещават си, че след края на войната ще се намерят във Варшава.

Давид е изпратен в Дахау, като успява да избяга, след като удря с лопата по главата един есесовец. Скоро попада на настъпващи американски войници, които го взимат за преводач и го отдалечават от неговата цел – Варшава.

Междувременно, Зипи е един от последните хора, които напускат Аушвиц. Тя е изпратена в Равенсбрюк, като по пътя, тя премахва маркировката от униформата си, за да се слее с бягащите от Червената армия хора.

Междувременно, Давид заминава за Щатите и се установява там. На сватбено парти през 1947 година се запознава с жена на име Хоуп, с която сключва брак. Двамата се местят във Филаделфия и той става финансов директор на издателство за енциклопедии.

Години по-късно двамата се местят в Левитаун. Тогава, съвсем неочаквано, негов приятел, оцелял от Аушвиц се свързва с Давид и му казва, че Зипи е оцеляла. И е в Ню Йорк.

Давид решава да се свърже с нея и да я покани на среща. Двамата се разбират да се срещнат в Ню Йорк, но… Зипи така и не се появява.

Времето минава.

Давид Вишня говори за преживяното в Аушвиц пред широката аудитория.

През 2016 година, синът на Давид решава да инициира за втори път среща между баща си и Зипи.

Господин Вишня има един въпрос, който го преследва през целия му живот – колко пъти Зипи е спасила живота му в Аушвиц.

Тогава, Хелън казва заветното „да“ – тя се съгласява да се види с Давид. 72 години след последната им среща.

Те се виждат отново в хосписа, където, е настанена Зипи. Тя е вдовица от 10 години, няма деца.

Тя е с изключително отслабени зрение и слух. Когато той влиза, тя първоначално не го познава. Той обаче приближава лицето си до нейното и тя разбира кой стои срещу него.

Двамата прекарват заедно два часа.

Когато Давид пита Хелън колко пъти е спасила живота му – тя протяга ръка и разтваря пръстите си.

5 пъти тя подправя документите, в които името Давид Вишня е бил изпратен в газовите камери.

Преди да си тръгне, Хелън моли Давид да й изпее тяхната унгарска песен. Той помни думите.

Двамата не се срещат никога повече.

По думите й обаче, тя е удържала на  обещанието си и след края на войната отива във Варшава, но Давид не се появил.

И двамата признават, че никога не са спирали да се обичат. Хелън умира на 100-годишна възраст в Ню Йорк през 2018 година.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 16
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

16 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 5 минути

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 18 минути

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 58 минути

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 1 час

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 1 час

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 1 час

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 2 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 2 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 2 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 3 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 3 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 3 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 3 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 4 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Нови правила за шофьорите в Гърция

Нови правила за шофьорите в Гърция

Свят Преди 4 часа

Санкциите, които полицията в южната ни съседка налага, са доста сериозни