27

И звънредно заседание в Министерския съвет заради коронавируса. Правителството и Кризисният щаб участваха във видеоконферентна връзка със световни и европейски лидери.

Търсят се начини тежката епидемия да бъде огранчена.

От българска страна участваха министър-председателят Бойко Борисов и представителите на Оперативния щаб за коронавирус. Във видеоконферетната връзка се включиха също така премиерите на Израел Бенямин Нетаняху, на Унгария Виктор Орбан, на Италия Джузепе Конте, на Румъния Лудовик Орбан, канцлерът на Австрия Себастиан Курц и президентът на Кипър Никос Анастасиадис.

"Най-важната дума в този разговор е "солидарност". Много е важно да осигурим поне тестовете за нашите държави. Важно е светът да се напрегне и да намери решение. Убеден съм, че стопанската и финансова криза чукат на вратата“, подчерта премиерът Борисов.

Той наблегна и на огромната заплаха вследствие от мигрантската криза и стотиците хиляди хора, които идват от много заразени страни и върху тях не се упражнява никакъв контрол. Затова и поиска ЕС и останалите страни да предложат сериозни мерки за преодоляване на бежанската вълна.

"Изключително притеснени сме и заради нелегалните мигранти, които влизат в Европа. Това са стотици хиляди хора, които не са под контрол. Идват от много тежко заразени райони, така че това е допълнително утежняваща ситуация в региона", каза българският премиер.

Той увери лидерите, че у нас са въведени строги ограничения. 

"В България проблем е затварянето на училищата и детските градини, защото родителите не могат да отидат на работа. Освен това, ако градският транспорт ако бъде спрян, ще блокираме всякакъв стопански живот", допълни министър-председателят.

Борисов призова и да бъде изчислено за колко време трябва да бъдат прилагани извънредните мерки.

"Ако всички интензивни наши инфекциозни болнични заведения достигнат своя капацитет, докторите трябва да ни дадат рецепта как в домашни условия да бъдат лекувани заразените. Предлагам щабовете да се съберат и да обменят информация и идеи за мерки", каза още Борисов.

"Този вирус засяга по-възрастните хора, не е проблем за децата. Можем да използваме тийнейджърите да гледат малките деца, за да ходят родителите на работа. Не сме затворили училищата", заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху.

"В над 107 държави в света са регистрирани случаи на коронавирус. Основен акцент, изтъкнат във видеоконферентната връзка беше възможността за по-бързото доказване на заболяването при евентуално потенциално заразени пациенти", отбеляза началникът на Военномедицинската академия генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

"PCR методиката, която се използва навсякъде по света, е най-сигурната методика, но все пак се изисква технологично време. Има два начина за повишаване на ефективността - чрез разработване на нови лаборатории или по-ефективни тестове, свързани с тази методика", допълни още той.

Проф. Мутафчийски отбеляза още, че всички университетски клиники в България, където има вирусологични лаборатории, ще бъдат поканени за кратко обучение, за да се организират и да започнат да тестват за коронавируса.

Въпреки, че Италия е най-сериозно засегната европейска държава, училищата не са затворени, заяви италианският премиер Джузепе Конте. В страната му дори се обсъжда възможност тийнейджърите като най-слабо застрашени да помагат на възрастни хора в дезинфекцирането на градския транспорт. Училищата не са в риск, бе категоричен той.

Специалисти от всички страни, участващи в разговора, дават своето експертно мнение по темата. 

Националният оперативен щаб за борба с коронавируса /COVID-19/ заедно с експерти ще обсъдят и представят какви действия ще се предприемат след приключване на грипната ваканция за учениците и детските градини във връзка с вирус тип "Б", каза още генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Той посочи, че учениците и подрастващите не са сред застрашените групи лица от коронавируса, а основно това са възрастните хора. Данните от различните държави потвърждавали това. Според анализ на италианските здравни власти под 60-годишна възраст няма починал пациент. 

"Няма данни във връзка с коронавирусната инфекция, които да налагат мерки спрямо подрастващи и юноши", заяви още проф. Мутафчийски.

Съветът на ЕС въвежда от днес превантивни мерки за предотвратяване на разпространението на новия коронавирус в европейските институции. Те влизат в сила незабавно.

С тези мерки се редуцира броя на срещите в сградата на Съвета в Брюксел, както и всички подготвителни заседания на работната група. Председателството на Съвета ще решава за всеки отделен случай кои заседания могат да се проведат и кои да се отложат, се посочва в изявлението.

Втората мярка е намаляване на броя на присъстващите на срещите, които могат да се проведат. Персоналът на Генералния секретариат на Съвета се приканва да ограничи, доколкото е възможно, вътрешните срещи, и да продължи стриктно да следва хигиенните мерки, препоръчани от здравните власти.

Освен това списъкът на зони с рестрикции за пътувания редовно трябва да се актуализира в светлината на последните решения на италианските власти.

Отговорните органи в Съвета на ЕС отчитат, че в момента вирусът присъства в повечето страни-членки на ЕС, включително в Белгия, и че това положение ще продължи. Генералният секретариат на ЕС каза в изявление, че ще следва протоколите, ако бъдат потвърдени нови случаи на коронавирусна инфекция между служителите и в сградите на институцията

Един от служителите на Съвета на Европейския съюз е заразен с коронавирус чрез „локално предаване“, което означава, че той не е пътувал до рисковите райони, а се е заразил в Белгия. Този човек е присъствал на среща с друг човек, който вече е бил заразен с COVID-19.

Хърватският посланик в ЕС Ирена Андраш реши да се изолира в рамките на 14 дни, след като присъства на среща със служител, позитивен на COVID-19.

Едно от европейските училища в Брюксел реши да затвори за най-малко два дни, след като родител бе заразен с коронавируса.

Първият случай в институциите на ЕС беше в Агенцията за отбрана. Вирусът е регистриран след завръщането му от работна мисия в Италия.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 27
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

27 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Колко ще струват избори 2 в 1

Колко ще струват избори 2 в 1

България Преди 4 минути

Дотук за три години и седем вота държавата е похарчила 710 милиона лева

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 1 час

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 3 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 3 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 3 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 3 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 3 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 4 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 5 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 5 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 5 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

България Преди 5 часа

Мъжът е дърпал вратите на официалния вход на институцията

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 5 часа

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

<p>Делото срещу Джулиан Асанж (ВИДЕО)</p>

Риск от смъртно наказание и дискриминация: Делото срещу Джулиан Асанж

Свят Преди 6 часа

Асанж е прекарал пет години в британския затвор “Белмарш” с максимална сигурност

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Свят Преди 6 часа

Това става на фона на атаките от йеменските бойци хути срещу търговското корабоплаване

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Любопитно Преди 6 часа

Двамата вече имат син Евър, когото посрещнаха през август 2020 г. след доста трудна бременност