13

П ърви случай на заразяване с коронавирус е установен в Турция, предва "Ройтерс". Съобщението бе направено от министъра на здравеопазването Фахреттин Коджа. 

Заразеният е турски гражданин. Състоянието му се оценява като стабилно и той е поставен под карантина.

COVID-19 в София: Столичната община готова да се бори с вируса

Турският министър на здравеопазването заяви, че пациентът наскоро се е завърнал от пътуване до Европа. 

Британският здравен министър се зарази с коронавирус

Министърът на здравеопазването на Великобритания и депутат от консервативната партия Надин Дорис заяви, че е тестът ѝ за COVID-19 е положителен.

Български лекар каза истината за коронавируса

Тя съобщи в изявление, че веднага след като е била информирана, е взела всички препоръчани предпазни мерки и се е самоизолирала у дома си.

"Службата по общественото здраве започна детайлно проследяване на контактите ми и отделът и моят парламентарен офис стриктно следват техните съвети", съобщи Надин Дорис.

Здравният секретар Мат Ханкок написа в Twitter, че Дорис е "постъпила правилно", като се е самоизолирала вкъщи и ѝ пожела "бързо възстановяване".

Според статия във вестник "Таймс" заместник-министърът, който изигра важна роля за оформянето на британската стратегия за противодействие на коронавируса, се е почувствала зле на 6 март. Заболяването ѝ е било потвърдено днес.

Изданието информира, че 62-годишният политик се е срещала със стотици хора през последните дни, включително членове на парламента на Обединеното кралство, и е присъствала на прием на 5 март, който премиерът Борис Джонсън е организирал в резиденцията си на Даунинг Стрийт 10 по повод Международния ден на жената. 

КАКВИ СА МЕРКИТЕ ЗА ОГРАНИЧАВАНЕ НА КОРОНАВИРУСА ПО СВЕТА

В събота тя се е срещала с избиратели в графство Бедфордшир в източна Англия. През уикенда Дорис е показала симптоми, характерни за заболяване, причинено от коронавирус - суха кашлица, треска, болки в гърдите.

"Таймс" пише, че санитарните власти са започнали стандартна процедура за идентифициране на всички хора, с които Дорис се е свързала. При необходимост от тях ще бъдат взети проби за анализ. Не се съобщава дали британският премиер е сред тях и дали той е бил тестван за коронавирус.

Броят на диагностицираните с болестта във Великобритания достигна 373 души, шестима души са починали.

ЕС с фонд от 25 млрд. евро за борба с коронавируса 

Европейският съюз ще създаде инвестиционен фонд за борба с коронавируса, като очаква той да набере 25 млрд. евро. Тва съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след видеоконферентна връзка с лидерите на страните членки.

Фондът ще бъде насочен към здравните системи, малките и средни предприятия, трудовия пазар и други уязвими сегменти от икономиката в Европа.

"За да реализираме идеята, ще предложа на Съвета и парламента тази седмица да освободим веднага 7,5 млрд. евро целево финансиране. Ще създам работна група, която ще е в контакт със страните членки, за да гарантира, че парите ще започнат да се движат през следващите седмици", каза Фон дер Лайен.

Тя уточни, че парите са свързани със структурните фондове.

От своя страна председателят на Европейския съвет Шарл Мишел посочи, че заседанието на лидерите на страните членки ще се проведе на 26 и 27 март и няма да се отлага заради коронавируса.

Италия помоли Китай за помощ в борбата с коронавируса 

На този фон Италия изпитва остър недостиг на медицински доставки поради разпространението на коронавирусната инфекция COVID-19 и се надява, че Китай ще успее да помогне, заяви италианският външен министър Луиджи Ди Майо в телефонен разговор с китайския външен министър.

"Епидемиологичната ситуация в Италия сега е изключително трудна. Италия внимателно изучава успешния опит на Китай в борбата с епидемията. Изпитваме затруднения поради недостиг на медицински консумативи и оборудване и се надяваме, че китайската страна ще помогне за решаването на този изключително остър въпрос", гласи изявлението на Ди Майо, цитирано от убсайта на Министерството на външните работи на Китай.

Китай: Епидемията от коронавируса е овладяна

Ди Майо отбелязва, че китайските емигранти в Италия играят активна роля в борбата с разпространението на епидемията, италианската страна ще продължи да полага всички усилия, за да се грижи за тяхната безопасност и здраве.

В Италия са регистрирани повече от 10 хиляди случая на инфекция с Covid-19, вече са се възстановили 1 004 души, 631 са починалите.

COVID-19 може да порази 58 млн. германци, заяви Ангела Меркел

Новият коронавирус може да зарази до 58 милиона германци, каза канцлерът Ангела Меркел.

"60-70% от хората в Германия биха могли да бъдат заразени с коронавируса", заяви Меркел пред депутатите от нейния Християндемократически съюз (ХДС) и баварския Християнсоциалният съюз (ХСС), съобщи вестник "Билд", цитиран от БГНЕС.

Меркел също подкрепи отмяната на всички несъществени публични събития като част от усилията за борба с разпространението на вируса, известен като COVID-19, в страната, но отхвърли опасенията относно забраната на големи събития.

"Спортните мачове, играни пред празни трибуни, не са най-лошото нещо, което може да се случи на тази страна", каза тя.

В отговор на исканията за държавни действия за ограничаване на икономическите ефекти от епидемията, Меркел заяви, че Германия не се нуждае от икономически план за стимулиране сега, за да противодейства на въздействието на коронавируса, а по-скоро от инжекции с ликвидност.

Германия има повече от 1500 случая на COVID-19, включително два потвърдени смъртни случая.

Броят на заразените с коронавирус във Франция достигна близо 1800 души, съобщиха снощи френските власти, цитирани от ТАСС.

Новите случаи за изминалото денонощие са 372. Сред болните 86 са в тежко състояние, а 33 са починалите, повечето от които са страдали от хронични заболявания. В страната са регистрирани девет главни огнища на разпространение на инфекцията. 

7 нови случая на заразени с новия коронавирус бяха регистрирани днес в Сърбия. Тествани са проби от 13 пациента, 7 от тях са се оказали положителни.

"От седемте новооткрити пациенти, заразени с новия коронавирус, един пациент в Нови Сад има тежка клинична картина на болестта. Останалите имат лека до умерено тежка клинична картина, съобщи директорът на Инфекциозната клиника Горан Стеванович, цитиран от БТА.

От заразените шестима се намират в Инфекциозната клиника в Белград, четирима са в Ниш, а двама в Нови Сад.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 13
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

13 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 4 минути

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 27 минути

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

България Преди 1 час

Процесът е по жалба на Ваня Григорова, която остана втора на вота за кмет на София през 2023 г.

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

България Преди 1 час

И днес в кулоарите водеща тема бе отстраняването на Росен Желязков от председателския пост

ЦИК заличи регистрацията на партия "Атака" за предстоящия вот

ЦИК заличи регистрацията на партия "Атака" за предстоящия вот

България Преди 2 часа

При извършена проверка са установени 2397 коректни записи в списъка на партията, което е по-малко от изискването за 2500 избиратели

булевард Патриарх Евтимий

Бус лента и велоалея по „Патриарха“, паркирането се запазва навсякъде

България Преди 2 часа

Обмисля се и идеята за "червена зона" в центъра

<p>СДВР:&nbsp;Движението в центъра на София в събота може да бъде спирано</p>

СДВР със строги мерки заради мача "Левски" - ЦСКА

България Преди 2 часа

Полицейското присъствие ще бъде забележимо, както в крайните квартали, така и в центъра на града каза на гл. инспектор Иван Георгиев

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

България Преди 2 часа

Може би имаше много повече случаи през изминалите месеци, през които трябваше да се "вземе главата" на председателя на парламента, отбеляза тя

Снимката е илюстративна

Вижте каква е линията на бедност в България през 2023 година

България Преди 2 часа

Под прага на бедност са били 1 325.9 хил. лица, или 20.6% от населението на страната

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

България Преди 3 часа

Проектът ПП-ДБ приключи, каза председателят на ДПС

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

България Преди 3 часа

Това, което аз чух Борисов да казва, е, че има голям гръб, който е хлъзгав, коментира съпредседателят на ПП-ДБ

Дженсън Хуанг още е милиардер

Щеше да бъде 16-ият най-богат човек в САЩ, а живее без ток в гората

Любопитно Преди 3 часа

А компанията му днес е на стойност около 1,19 трилиона долара

Земетресение в района на Благоевград

Земетресение в района на Благоевград

България Преди 3 часа

Трусът е бил на дълбочина 12 км и е регистриран в 6:41 часа

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

Любопитно Преди 4 часа

Поводът е юбилейният епизод 1000 на емблематичното предаване на NOVA

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Технологии Преди 4 часа

Той се очаква на пазара това лято

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

България Преди 4 часа

Превозното средство било паркирано пред жилищен блок