229

З а кратко ескалира напрежението пред парламента, където граждани протестират срещу зеления сертификат, предаде БГНЕС.

Хората се качиха на стълбището пред парадния вход на Народното събрание,

блъскаха се с полицията и започнаха да тропат по прозорците на вратите, искаха да нахлуят в сградата. Полицейските служители и жандармерията ги удържа. 

При опита за влизане в парламента са пострадаха осем полицейски служители.

От МВР съобщиха, че четирима са с натъртване в областта на ребрата, като това е станало при ескалацията на напрежението. Полицаите са от Варна и Монтана. Други двама също имат болки в областта на ребрата и един в областта на корема. Полицай е получил и задух в момент на притискане от тълпата.

Източник: Георги Димитров / Vesti.bg
По информация на БТА централният вход на Народното събрание бе блокиран отвътре с маси.

А депутати от партия "Възраждане", които се намират вътре в НС, са настоявали пред охраната протестиращите да бъдат пуснати в парламента или те да излязат навън през централния вход, където е струпано множеството недоволни.

Ораторът, който призоваваше мъжете от протеста да излязат на "първа линия", а жените да се отдръпнат назад,

почна да говори за права и мирен граждански протест.

"Няма да има ескалации, ние сме хора на честта", казва ораторът, който призовава за преговори. Протестиращите направиха коридор между паметника на Цар Освободител и сградата на парламента. Те искат да влязат в парламента и да разговарят за отмяна на ограничителните мерки. Поканиха на разговори полицията, обявявайки, че единственото, което искат е "край на тиранията".

Целта на протестиращите е отмяна на всички мерки, наложени заради COVID-19. Те скандираха "долу маските".

Няколко минути след 14 часа, ораторът обяви, че 15 човека -

представители на протестиращите - отиват на задния вход на парламента, където ще искат да водят мирни преговори с депутатите.

Той заяви, че протестиращите не искат "сертификати и ваксини", а "България да се превърне в остров на нормалността в Европа и в света".

Малко по-късно чест от протестиращите се отправиха към сградата на Министерството на здравеопазването.

Ораторът обяви "гражданско неподчинение" и останалите протестиращи тръгнаха по бул. "Цар Освободител" на шествие към сградата на правителството.

Здравният министър проф. Асена Сербезова пък реши да се срещне с депутати от партия "Възраждане", за да обсъдят исканията на протестиращите.

„Ваксинацията трябва да бъде доброволен акт и аз съм против задължителната имунизация срещу COVID-19”, заяви Сербезова по време на срещата.

„Никоя ваксина не предпазва на 100%. Действието на отделните ваксини е между 60 и 90, което означава, че на 30% от хората не им действа никаква ваксина, но на останалите 70 на сто ваксините пазят от тежко протичане”, подчерта Сербезова.

Незабавно премахване на зеления сертификат, закриване на Националния пандемичен комитет, премахване на пунктовете за ваксинация в метрото, поискаха депутатите от  „Възраждане”.

По-рано полицията арестува млад мъж.

Той е задържан с газов пистолет. Оръжието е иззето, а арестуваният е отведен в РУ, информира NOVA. По информация на БНР арестуваният е известен на полицията. Той е бил задържан около 12:30 часа.

Източник: Георги Димитров / Vesti.bg

Лидерът на ПП "Възраждане" Костадин Костадинов не участва в протеста, но направи видеообръщение,

в което призова протестиращите да отидат и да попитат народните представители кога ще бъде премахнат зеленият сертификат. Протестиращите скандираха: "оставка" и "мафия". Костадин Костадинов посочи, че са призовали в парламента управляващите да премахнат противоепидемичните мерки, но тяхната протегната ръка не била приета. Той посочи, че вместо това е получил отговор от премиера Кирил Петков, че зеленият сертификат ще бъде премахнат при 70 процента ваксинация. Мерките бяха определени като "медицински фашизъм" от Деян Николов, който посочи от трибуната, че случилото се с председателя на парламента Никола Минчев било инсценировка, от която най-много е пострадал техният лидер Костадин Костадинов, който бил карантиниран и затова не участва днес в протеста.

ВИЖТЕ СНИМКИ В ГАЛЕРИЯТА ТУК

Напрежение на протеста срещу зеления сертификат в София

Протестът бе организиран в социалната мрежа Фейсбук. В него участват активисти на партия "Възраждане" и на други политически и обществени организации, които са срещу противоепидемичните мерки.

Протестиращите се събраха в пространството при паметника на Цар Освободител, носейки плакати с надписи: "Аз не съм антиваксър", "Долу ръцете от децата ни", "Искам нормален живот".

Движението по булевард "Цар Освободител" бе блокирано.

Жандармерия и полиция се подредиха пред сградата на парламента.

Източник: БГНЕС

Александър Арангелов, председател на "Възраждане" за град София заяви пред репортер на БТА, че е имало опити в град Варна да бъдат задържани автобуси с активисти на партията, които в последствие са били пуснати. Арангелов коментира, че противоепидемичните мерки са "неадекватни" и не работят. "В момента този зелен сертификат блокира управлението на държавата", допълни той.

Източник: Георги Димитров / Vesti.bg

А ето и как депутати коментираха протеста:

Депутати коментираха в кулоарите на парламента протеста. Станислав Балабанов от "Има такъв народ" /ИТН/ заяви пред медиите в парламента, че всеки български гражданин има право да протестира независимо по каква тема. Той припомни, че партията е против зеления сертификат. По думите му тази мярка е неефективна. ИТН обаче няма да се включи в протеста на "Възраждане", заяви Балабанов. Неговият съпартиец - Андрей Чорбанов, отбеляза, че ИТН има участие в настоящото управление и като лоялен член на коалиция не може да участва в демонстрацията срещу зеления сертификат.

Стоян Михалев от "Демократична България" /ДБ/ подкрепя зеления сертификат и ваксинацията. Той сподели пред журналисти, че заради пандемията е загубил близки хора. Много важно е да се пазим и да не позволяваме вирусът да отнема хората от нас, коментира депутатът пред медиите. Михалев каза, че зеленият сертификат не е медицинско средство, но по думите му, е инструмент за ограничаване на разпространението на COVID-19. Той смята, че човешкият живот е преди всичко. Михалев е против протеста на Възраждане.

Източник: Георги Димитров / Vesti.bg

Искрен Митев от "Продължаваме Промяната" е на мнение, че неговата парламентарна група подкрепя правото на хората да изразяват публично недоволството си. Той обаче посочи, че в условия на появата на нов вариант на коронавируса - Омикрон - това не е най-разумното. Приоритет е здравето на хората, категоричен бе той.

Бившият здравен министър и депутат от ГЕРБ-СДС Костадин Ангелов коментира, че всеки глас на български граждани трябва да бъде чут. Той обаче посочи, че събирането на хора на едно място увеличава риска от разпространение на заразата. Тогава, когато ни води разумът и стъпваме на науката и нейните постижения, винаги постигаме по-добри резултати, посочи Ангелов.

Георги Свиленски, председател на парламентарната група на "БСП за България", заяви че организирането на протест по тема за здравето на българските граждани, е вредно. Не съм сигурен, че това работи в интерес на разяснителната кампания, за да знаят българските граждани кое в крайна сметка ги предпазва от COVID-19, каза той.

Според Хасан Адемов от ДПС гражданите имат право да протестират. Според него това да се протестира в условия на усложнена пандемична обстановка не е добре. Запитан за мерките за овладяване на здравната криза, Адемов посочи, че винаги има какво още да бъде подобрено. Проблемът не е в мерките, а в това, че не се спазват от всички граждани, каза депутатът.

Костадин Костадинов: Ако РЗИ ми наложи карантина, няма да имам друг избор

Кирил Петков и Румен Радев са под карантина

Колко антитела са нужни, за да сме защитени от COVID-19

Как може да получите "зелен сертификат" за антитела

"Няма да се ваксинираме. Това си е наш личен риск!"

Коментари 229
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

229 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 5 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 5 часа

DEPA е подала молба за арбитраж

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 7 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 10 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 11 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 11 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 11 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 11 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 11 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 11 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 12 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 12 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 12 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 13 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 13 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

България Преди 13 часа

Мъжът е дърпал вратите на официалния вход на институцията