Германия, Франция, Испания и Италия спряха ваксинирането с „АстраЗенека”
Източник: iStock
74

Г ерманското правителство обяви днес, че спира временно употребата на ваксината срещу коронавирус на "АстраЗенека" заради нови съобщения за образуване на опасни съсиреци след прилагането й, съобщи Асошиейтед прес.

Италия, Франция и Испания също спират временно употребата на ваксината на "АстраЗенека", съобщи АФП.

Министерството на здравеопазването на Германия обяви, че решението е взето като предпазна мярка по съвет на германския национален ваксинен регулатор - института "Паул Ерлих", който призова за по-задълбочено разследване на случаите. Министерството заяви в комюнике, че Европейската агенция по лекарствата ще реши дали и как новите информации за ваксината ще засегнат употребата й.

Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан, цитиран от ДПА, каза, че са открити седем случая на тромбоза при хора с поставена ваксина. "Случвало се е много рядко", каза Шпан, визирайки случаите с образуване на тромби в мозъчните вени, за които се съобщава в Германия. "Досега има седем съобщени случая, които са свързани с тромбоза в мозъчните вени, сред 1,6 милиона ваксинации (с препарата на "АстраЗенека") в Германия." "Това представлява много малък риск, но ако наистина има връзка с ваксинациите, това е несъразмерен риск", заяви Шпан.

Франция ще спре да прилага временно ваксината срещу КОВИД-19 на компанията "АстраЗенека", докато очаква оценката на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), заяви днес френският президент Еманюел Макрон, цитиран от Ройтерс. Той каза, че се очаква утре следобед ЕМА да даде насоки, след като редица страни прекратиха временно използването на ваксината на "Астра Зенека".

"Като предпазна мярка временно спираме ваксинацията с ваксината на "Астра Зенека", като се надяваме скоро да можем да възобновим имунизацията, ако ЕМА даде одобрение за това", заяви Макрон на пресконференция с испанския премиер Педро Санчес. "Затова временно спираме употреба на тази ваксина до утре следобед", каза той.

Италия днес също спря временно използването на ваксината на "Астра Зенека". По-рано днес италианската прокуратура иззе стотици хиляди дози от препарата на "Астра Зенека" в областта Пиемонте. Италианските здравни власти заявиха, че вземат решението като "предпазна и временна мярка", докато се очаква становище от ЕМА.

Испания взе решение да преустанови временно като предпазна мярка ваксинирането срещу коронавируса с ваксината на "АстраЗенека", предаде Франс прес.

Испанската министърка на здравеопазването Каролина Дариас каза, че мярката е превантивна, докато се чака становището на Европейската агенция за лекарствата.

Норвегия съобщи днес за смърт от мозъчен кръвоизлив на ненавършила 50 години жена, хоспитализирана след имунизиране с ваксината на "АстраЗенека". Страната обаче пояснява, че на този етап не може да бъде установена връзка между ваксинацията и смъртта на жената, предаде Франс прес.

Това е втори аналогичен смъртен случай, установен в рамките на няколко дни в северната европейска държава, която в четвъртък прекрати "като предпазна мярка" използването на ваксината, разработена от британско-шведската компания. В събота норвежките здравни власти съобщиха за хоспитализация на трима медици, страдащи от тромбоцитопения (необичайно ниско равнище на тромбоцити), кървене и кръвни съсиреци. И тримата медици, които са сравнително млади, преди това са били имунизирани с ваксината на "АстраЗенека". Един от тримата медици е именно починалата жена. Според информациите тя е била в добро здраве до хоспитализацията си миналия четвъртък, около седмица след като е била ваксинирана с продукта на "АстраЗенека". Здравословното състояние на другите двама хоспитализирани медици бе определено като стабилно.

Нидерландия спря в неделя използването на ваксината на „АстраЗенека” заради опасения за евентуални странични ефекти. Правителството заяви, че мярката е превантивна и ще е в сила поне до 29 март, съобщава Би Би Си (BBC). Действията се предприемат като предпазна мярка след съобщения от Дания и Норвегия за възможни странични ефекти.

„Не можем да допуснем никакви съмнения относно ваксината. Трябва да сме сигурни, че всичко е наред, така че е разумно да направим пауза сега”, каза здравният министър Уго де Йонге.

Решението от неделя сега ще доведе до забавяне на холандската програма за ваксинация. Властите предварително бяха поръчали 12 милиона дози от ваксината на „АстраЗенека”, като през следващите две седмици бяха предвидени да бъдат поставени близо 300 000 дози.

Подобно решение взе и Ирландия във връзка със съобщения за дълбока венозна тромбоза при възрастни в Норвегия.

От своя страна Световната здравна организация (СЗО) казва, че няма връзка между ваксинацията и повишения риск от развитие на съсирек. Световната здравна организация ще събере утре експертната си група по въпросите на ваксинацията, за да обсъди безопасността на ваксината на АстраЗенека, предаде Франс прес, като се позова на ръководителя на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.\

"Консултативната експертна група на СЗО по въпросите на ваксинацията проучи данните и е в тесен контакт с Европейската агенция по лекарствата. И ние се събираме утре", заяви шефът на СЗО.

Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) съобщи, че в четвъртък ще обяви първите заключения от допълнителната проверка на ваксината срещу ковид на "АстраЗенека". В съобщението се повтаря известното становище на ЕАЛ, че засега изглежда ваксината носи повече ползи, отколкото вреди. Допълва се, че е отчетен "много малък брой" хора, при които след поставянето на тази ваксина са се образували кръвни съсиреци.

Хиляди хора развиват съсиреци всяка година по различни причини, пише в съобщението. Броят на тромбозите при ваксинираните не изглежда по-висок от общия дял, добавя ЕАЛ. Агенцията отчита, че вече няколко държави от ЕС решиха да спрат временно като предпазна мярка използването на въпросната ваксина.

Британският премиер Борис Джонсън отхвърли идеята Великобритания да спре имунизацията с ваксината на "АстраЗенека" (AstraZeneca), разработена съвместно с Оксфордския университет, след като Германия стана поредната държава, която обяви, че ще спре временно използването й, предаде ДПА. Джонсън заяви, че здравният регулатор във Великобритания е "един от най-строгите и опитните" в света и контролните органи не виждат "никаква причина" да спрат имунизациите, с която и да било ваксина на британските граждани.

"Контролните органи смятат, че използваните в момента във Великобритания ваксини са много ефективни в намаляването не само на хоспитализациите, но и на тежкото протичане на заболяването и смъртността от него", каза днес пред журналисти Джонсън, цитиран от Асошиейтед прес. "Продължаваме да имаме пълна увереност в програмата за ваксинация и е чудесно да виждаме, че тя върви с толкова бързи темпове във Великобритания", допълни премиерът.

Какво казват от „АстраЗенека”

Анализ на нашите данни за безопасност, направен въз основа на приложени над 17 млн. дози от ваксината срещу COVID-19 на „Оксфорд-АстраЗенека”, не показва повишен риск от белодробна тромбемболия, дълбока венозна тромбоза или тромбоцитопения, се посочва в изявление на „АстраЗенека”.

В него се отбелязва, че всъщност съобщеният брой случаи на такъв тип събития за ваксината срещу COVID-19 на „Оксфорд-АстраЗенека” не е по-висок, отколкото броят, който би възникнал по естествен начин в неваксинирано население

Има убедителни доказателства, че ваксината срещу КОВИД-19 на АстраЗенека е сигурна, заяви днес професор Андрю Полард, директор на екипа от Оксфордския университет, разработил препарата съвместно с британско-шведската компания, предаде Франс прес. Има "доказателства, че няма увеличение на случаите на образуване на тромби във Великобритания, където досега са поставени по-голямата част от дозите на АстраЗенека в Европа", каза Полард пред Би Би Си.

Ученият изтъкна важността на това ваксинационната кампания срещу заболяването КОВИД-19, което по думите му е огромен риск за здравето на хората, да продължи.

Медицински експерти в Италия казаха, че ваксината срещу КОВИД-19 на компанията АстраЗенека (AstraZeneca) е безопасна, и предупредиха да не се правят прибързани заключения за нейните качества, предаде ДПА. Според Джорджо Палу, директор на италианската агенция по лекарствата АИФА, цитиран от вестник "Република", колкото и ваксини да бъдат проучени, всички ще имат странични ефекти.

В публикувано днес изявление за друг водещ италиански ежедневник - "Кориере дела сера", експертът от здравното министерство Франко Локатели казва, че в Италия ще продължи използването на препарата на АстраЗенека. По думите му тази ваксина "помага на хората да се предпазят от епидемията" и не трябва да извличат прибързани заключения от отделни случаи. Локатели подчерта, че милиони европейци са получили тази ваксина и не са последвали никакви проблеми.

Проф. Гетов обясни за ваксината на „Астра Зенека”

"Астра Зенека" с позиция за безопасността на ваксината

Борисов призова ЕС да каже за ваксините

Борисов каза защо са поръчали ваксината на "Астра Зенека"

Европейската комисия отговори на Борисов за ваксините

Коментари 74
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

74 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

България Преди 13 минути

От левицата представиха доклада от дейността на Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства около подписването на договора с турската газова компания "Боташ"

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Свят Преди 21 минути

Арестуваните заподозрени ще бъдат прехвърлени в Литва

Електроразпределителна мрежа

На първо четене: Парламентът отложи либерализацията на пазара на ток за 2025 година

България Преди 40 минути

Реформата на електроенергийния пазар за битови потребители трябваше да започне частично от 1 юли

Служебният премиер за отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

Служебният премиер за отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

България Преди 48 минути

В петък по обед заместник-председателят на ГЕРБ обяви, че оттегля съгласието си да поеме поста в МВнР

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Свят Преди 56 минути

Семейството на Абхрадееп разкри, че е бил в "наистина критично състояние"

Тръмп

Избраха 12-те съдебни заседатели за процеса срещу Доналд Тръмп

Свят Преди 56 минути

Съдът в Ню Йорк назначи 12-те съдебни заседатели по делото

<p>&quot;Напрежението в Близкия изток се покачва застрашително&quot;</p>

"Уолстрийт джърнъл": Напрежението в Близкия изток се покачва застрашително

Свят Преди 1 час

Техеран осъществи нападението си в нощта срещу 14 април в отговор на израелския удар по иранското консулство в сирийската столица Дамаск

Iran Air

Авиокомпании пренасочват полети след атаката срещу Иран

Свят Преди 1 час

Редица самолети бяха отклонени към алтернативни летища

.

Знаете ли кои са българите, номинирани за Нобелова награда през годините?

България Преди 1 час

За съжаление, България все още няма своя нобелов лауреат

<p>Happy Pet Net: Помагаме на стопаните да обгрижват лесно своите домашни любимци</p>

Глория Димитрова от Happy Pet Net: Ние помагаме на стопаните да обгрижват лесно и удобно своите домашни любимци

Любопитно Преди 2 часа

Онлайн консултациите с ветеринарен лекар могат да служат и като проактивна мярка за здравето на домашните любимци

Сарафов: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и противоречиви норми

Сарафов: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и противоречиви норми

България Преди 2 часа

Част от предложенията са неясни, непрецизни, вътрешнопротиворечиви, крайно неудачни, допълва главният прокурор

Мащабна руска атака в Днепропетровска област, най-малко 8 загинали

Мащабна руска атака в Днепропетровска област, най-малко 8 загинали

Свят Преди 2 часа

Ранени са били 21 души и са нанесени щети на инфраструктурни обекти

Проучване: Венера изпуска въглерод и кислород

Проучване: Венера изпуска въглерод и кислород

Любопитно Преди 2 часа

Въпреки че е най-близкият ни орбитален съсед и най-близката до Земята, няма много информация за Венера

Защо делфините плуват пред корабите (ВИДЕО)

Защо делфините плуват пред корабите (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

Интересни факти за любопитните китоподобни четете в следващите редове

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 3 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Габриел Гарсия Маркес

"Сто години самота" на Габриел Гарсия Маркес се превръща в сериал по Netflix (ВИДЕО)

Любопитно Преди 3 часа

Премиерата на 16-те епизода се очаква в края на годината