7

Д окато новинарските екипи са съсредоточили вниманието си към разпространението на COVID-19 в развитите страни, вирусът достигна до държави в конфликт, където голяма част от население е зависимо от хуманитарна помощ, а изселените заради военни действия общности живеят в гъстонаселени лагери.

COVID-19 в Близкия изток – ръст на заболели и военно напрежение

Тези кризисни зони представляват все по-голямо предизвикателство за здравните власти и Световната здравна организация (СЗО), а наблюдатели предупреждават, че ако коронавирусът се разпространи в тях, това ще представлява опасност не само за местните правителства, но и като цяло за регионалната сигурност – в това число и на ЕС.

Засега няма официални данни колко конкретно са заразените с COVID-19 в бежанските общности, но действащите на терен хуманитарни организации документират колкото е възможно случаите в най-горещите зони в Либия, Иран, Сирия, Ирак, Нигерия, Афганистан, Судан, Венецуела, Сомалия и Буркина Фасо. Според служители на Световната здравна организация и експерти, именно тези страни представляват потенциални огнища на разпространение на коронавируса.

Ситуацията с коронавируса в Иран излиза извън контрол

Иран вече има регистрирани официалнo над 50 000 случая, но според други данни заболелите са близо 70 000. Техеран преди две седмици блокира достъпа на „Лекари без граници“ и това предизвика смут сред медиците в страната, които очакваха най-малко петдесет легла за интензивно лечение от организацията.

Провеждането на тестове и разпространението на информацията за коронавируса е трудно в бежанските лагери. С идването на вируса в страните с конфликти, разселените хора вероятно ще трябва да търсят нови места, където да се подслонят. Такъв е случаят в Буркина Фасо, където бежанци от Мали са принудени да се върнат в родината си, въпреки продължаващото насилие и липсата на гаранция, че ще бъдат в сигурност. Рискът коронавирусът да се разпространи с пресичането на граници, расте от ден на ден.

Повечето страни въведоха мерки и препоръки за борба с разпространението на вируса – като често миене на ръцете и социална дистанция. Но в лагерите и районите, засегнати от конфликти, достъпът до чиста вода и осигуряването на лично пространство са лукс.

По данни на ООН, в момента 80% от 71 милиона бежанци по света се намират в набързо пригодени за живот лагер в страни с влошена икономика, слабо здравеопазване, липса на ежедневен достъп до питейна вода и санитарна система. Бежанците и вътрешноразселените лица често живеят в пренаселени зони, където в малки пространства са настанявани по няколко семейства. Самоизолацията е просто невъзможна при тези условия.

Над 1 200 000 заразени с коронавируса, кои страни бележат спад

В допълнение, на много места медицинската инфраструктура е силно ударена от конфликти, войни, обстрел, въздушни удари и сражения. В Централноафриканската република (ЦАР) например, където от години има конфликт с участието на редица държави – в това число Франция и Русия – има само три обдишващи апарата, които да бъдат използвани в случай на пациенти в тежко състояние. В ЦАР живеят над 5 милиона души. В повечето държави с конфликтни или няма изобщо легла за интензивна грижа, или са напълно недостатъчни.

Защо COVID-19 срази Испания

В страна като Йемен, здравната система действа на 50% от капацитета си и потенциално извънредно положение заради COVID-19 би имало катастрофални последици според представителя на страната в СЗО. Разпространението на коронавируса в засегнати от конфликти държави като Южен Судан и Демократична република Конго също ще доведе до колапс на местната медицинска инфраструктура, която почти напълно разчита на помощта от ООН и европейски държави.

От Червения кръст и Червения полумесец предупреждават, че освен останалите трудности, при разпространение на COVID-19 ще има сериозни трудности да се достигне до бедстващото население в Йемен, Сирия, Сомалия, Мали и Буркина Фасо заради дейността на въоръжени групи, активни военни действия, многобройни пропускателни пунктове, извършването на въздушни удари и нежеланието на местните правителства да сътрудничат.

Пример за това е Сирия, където сирийското правителство отказа достъп на СЗО, а обяви, че ще споделя данните към организацията. Официално има едва дузина заболели от COVID-19 в Сирия според официалните власти, но според медици броят е много по-голям. За последната седмица силите на Асад блокираха два града – един в Източна Сирия и един в предградията на столицата Дамаск.

Наблюдатели предупреждават, че нямат достъп на място, а данните сочат, че има случаи на заразяване сред иранските сили, разположени в Сирия, които са пренесли вируса на сирийски правителствени войници и дори на руснаци. По данни на руски медии, поне няколко десетки руснаци, разположени в Сирия, са били заразени и са били изтеглени незабавно към военни болници в Русия, за да се избегне разпространение. Има опасения и че турски войници са заразени пък в бунтовническите райони в Северна Сирия.

Защо войната в Сирия е далеч от своя край

Световната общност се притеснява и за ситуацията в Афганистан, където има случаи на заразени войници на НАТО, а колко точно са инфектираните местни жители никой не може да каже с точност в момента. Главна причина за липсата на данни е продължаващото напрежение в страната, въпреки подписаното между САЩ и талибаните споразумение за спиране на огъня. Само за последната седмица и половина има регистрирани близо триста атаки на талибаните по афганистанските сили за сигурност. Макар талибаните да обещаха да спрат действия в райони с доказани случаи на COVID-19, не е ясно дали това ще има положителен ефект предвид липсата на наложени мерки из цялата страна.

Повече от 18 години война, ще има ли мир в Афганистан

Границата с Иран, предупреждават и източници сред българската дипломатическа общност, е следена изкъсо, защото преминават стотици хиляди хора без почти никакъв контрол. Тъй като наскоро двама български офицери в Косово бяха заразени, наличието на голям български контингент в Афганистан прави страната особено важна в извършването на мониторинг на движението на коронавируса и потенциалните рискове за българските и натовски части.

Заради наложените мерки и затварянето на държавни граници, политиката за разпределяне и повторно заселване на бежанци в различни държави с цел олекотяване на натиска, е нарушена. В началото на март, ООН и Международната организация по миграция обявиха временно спиране на пътувания за бежанци, одобрени за заселване в държава приемник, където може да се осигури подслон.

Защо Франция и ЕС засилват военно присъствие в Западна Африка

На фона на глобалната пандемия, държавите поставиха на пауза и в редица страни не се приемат бежанци заради натоварване на системите. Бежанските лагери, които подслоняват най-уязвимите общности, често не разполагат с доктори и медицински екипи, а когато имат, се пада по няколко медицински служителя на 200 000 души.


Всичко за развитието на епидемията с коронавируса и извънредното положение четете ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП

ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още aктуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимката е илюстративна

Отмениха търсенето на великденски яйца в гробище

Свят Преди 23 минути

Децата няма да се "катерят по гробовете", уверяват организаторите на събитието

Вътев би приел да бъде служебен министър

Вътев би приел да бъде служебен министър

България Преди 50 минути

Вътев подчерта, че е влязъл като експерт в настоящия кабинет

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Любопитно Преди 1 час

Тази седмица актьорът сподели, че наскоро е претърпял операция за имплантиране на пейсмейкър

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 1 час

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

България Преди 1 час

Причината е, че е чакал дълго за преглед

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 1 час

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

България Преди 2 часа

Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков във връзка с консултациите на "Дондуков" 2 в търсене на служебен министър-председател

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Любопитно Преди 2 часа

Второто издание от трилогията Renaissance е посветен на тексаските корени на певицата и включва 27 парчета

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Свят Преди 2 часа

По думите му той се основава на "неприемливи понятия" като изтегляне на руските сили от завзети от тях територии,

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 2 часа

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

<p>&quot;По-добре да умреш там, отколкото тук от глад&quot;&nbsp;</p>

От Непал до Украйна: Историята на непалския наемник

Свят Преди 2 часа

Сравнително бедна в сравнение със своите съседи като Русия, Китай и Индия, много непалци са привлечени от високите заплати, които могат да получат, мигрирайки нелегално в тези страни

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

България Преди 2 часа

Екипът в БНБ трябва да продължи да действа и да вървим напред, коментира той

Снимката е илюстративна

Природни бедствия и контрол над съзнанието: Какво представлява HAARP

Любопитно Преди 3 часа

HAARP се превърна в магнит за конспиративни теории, но какво всъщност представлява

<p>Скандал в НС: Може ли да се окажем с 480 народни представители или депутати с двойни заплати</p>

Скандал в НС заради НАТО, Конституцията, "Турски поток" и депутатските заплати (ВИДЕО)

България Преди 3 часа

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се заплашиха едни други с нови временни комисии