22

С мъртните случаи и броят на инфектираните в Иран вследствие на коронавируса се увеличават. През уикенда иранското правителство обяви, че са починали 237 души, а заболелите са 7161. Иранската опозиция представи още по-тежка картина: 1800 починали и десетки хиляди заболели, имали досег до инфектирани. В момента Иран е на четвърто място по инфектирани граждани след Китай (80 735), Южна Корея (7478) и Италия (7375). Но данните за Иран може да не са точни, предвид мерките на властите в Техеран да ограничи излизането на информация.

Над 100 хил. са вече заразените с коронавируса 

Иран е страната в Близкия изток, която до този момент е засегната най-тежко от новия вирус, като официални лица предупредиха, че броят на жертвите може да се увеличи драстично, а също и на заболелите. Някои членове на парламента посочват 450 000 като очакван брой на инфектирани. Техеран е все по-изолиран по начин, по който дори най-тежките американски санкции не успяха, тъй като все повече страни забраняват полети от и за Иран. Ирански граждани не могат да посещават в момента в Турция и страните от Персийския залив, а в Ирак има наложени тежки ограничения над иранци при влизане в страната.

Междувременно, Революционна гвардия, полицията и иранската армия наложиха затварянето на свещени места за поклонение, както и блокираха целия град Ком – основното религиозно средище в Иран, където бяха регистрирани първите случаи на коронавирус през януари. Гвардията също така нареди всички лекари да съобщават информацията не през официалните канали, а на гвардията и нейните институции, като по този начин се ограничи достъпът до данни.

Защо войната в Сирия е далеч от своя край

От Ком вирусът се разпространи бързо из страната главно през религиозни учреждения. Всеки жител на Ком, който иска да напусне града, трябва да го направи през специално изградени за това пропускателни пунктове и да се подложи на медицински преглед в предварително подготвени военни камиони и превозни средства. Малко след като вирусът се разпространи, лекари съобщиха, че местните болници са пълни с пациенти, което предизвика криза с липса на основни медицински пособия и недостатъчно болнични легла. До този момент иранските власти предпочитаха да не реагират на съобщенията за вируса, опасно игнорирайки тежката ситуация, в която изпадна страната ден след ден. Седмица по-късно, правителство обяви създаването на 14 мобилни болници, които могат да поемат 2000 пациенти, но това се оказа повее от недостатъчно и вирусът продължи да се разпространява. Основна причина за това стана не само липсата на адекватен отговор на страна на властите, но също и духовници, които не спазваха ограниченията и призоваха поклонниците да продължават да посещават свещените места „напук на заговора срещу Иран“. 

Защо ЕС не успя да помогне на Италия за коронавируса

Иранското правителство прие сериозно ситуацията едва когато бяха инфектирани основни фигури в управлението. Иран е страната с най-много заболели официални лица и членове на политическия елит. Най-малко 23 депутати, съветници и висши фигури бяха поставени под карантина от февруари насам, сред които заместник здравният министър и двама съветници на президента Хасан Рухани. Хосеин Шейхолеслам, който е бивш посланик в Сирия и близък съветник на външния министър и върховният лидер, аятолах Али Хаменей, почина миналата седмица. Шейхолеслам беше и сред основните фигури в сирийската кампания на Техеран и участник в атаката върху американското посолство в Техеран през 1979, предизвикала заложническа криза, продължила 444 дни. Една от съветничките на Рухани и приближена на Шейхолеслам, Масума Автакар, също е поставена под карантина.

Тежката ситуация в иранското правителство наложи ограничения и на срещите на аятолах Хаменей заради опасения, че лидерът може да бъде заразен. На фона на това, социалните мрежи се изпълниха с новини и видеокадри, показващи колко е трудно на Техеран да се справи с разпространението на вируса, превърнал се вече в политически проблем. Граждани и официални лица насочиха гнева си към неадекватните мерки в първите дни след появата на сигнали, че има заболели от коронавируса.

Депутати обвиняват правителството и религиозните водачи, че е можело да ограничи разпространението в Ком и по този начин да даде време на здравната инфраструктура да се подготви. Техеран разглеждаше признаването на епидемия в страната като опасност за провеждането на парламентарните избори на 21 февруари. Изборите се проведоха на фона на политическо напрежение, както и на ескалация в Близкия изток след убийството в началото на годината на генерал Касим Солеймани. Ето защо, Техеран не можеше да позволи да бъде подронена легитимността дори на фона на идваща епидемия. Друго обвинение към властите е решението им да изпратят над един милион маски на Китай, което предизвика недостиг в Иран.

Вицепрезидентът на Иран заразена с коронавирус

Хардлайнерите в страната взеха нещата в свои ръце, като про-правителствени медии и издания започнаха да разпространяват конспиративни теории за разпространението на вируса, обвинявайки директно „евреите и САЩ“. Новините за това, че Израел и САЩ също имат многобройни случаи на инфектирани, са игнорирани в иранските медии, за да се покаже картина на заговор срещу иранското правителство. Междувременно, слабите и неадекватни мерки предизвикват повече смъртни случаи и нищо чудно да има заболели сред най-близкото обкръжение на аятолах Хаменей. Единствената добра новина за управлението в Техеран е, че вирусът спира избухването на нови демонстрации като тези в края на миналата година, довели до безредици, удар по имиджа на властите и смъртта на над 1500 протестиращи.

Междувременно, иранските сили изглежда са пренесли вируса и в Сирия, където те разполагат с бази и сериозно влияние в режима на Башар Асад. Сигнали за разпространението на вируса в Сирия се появиха още през февруари, но през последните дни се заговори за няколко десетки случая. Руските медии съобщават, че Москва е в готовност да освободи бази в Сирия, които дели с иранци и про-ирански милиции, за да ограничи опасността за своите сили.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 22
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

22 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Новият бизнес на Илон Мъск: Смарт телевизори

Новият бизнес на Илон Мъск: Смарт телевизори

Технологии Преди 29 минути

X TV ще е платформа за гледане и на стрийминг

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Любопитно Преди 6 часа

Царина и Никол получиха оранжеви престилки след загуба на Червените от звездния обор

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

България Преди 11 часа

Пламен Иванов е временно преназначен на ръководната длъжност

САЩ с доклад за човешките права в България

САЩ с доклад за човешките права в България

България Преди 12 часа

Значимите проблеми с правата на човека включват достоверни доклади за изтезания или жестоко отношение

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 12 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 12 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

България Преди 13 часа

Сабрутев отрече, че прекратяването му е по вина на ПП-ДБ

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 13 часа

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 13 часа

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 14 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

България Преди 14 часа

Габриела Пеева остава в ареста

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 14 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

Съдът остави Марин Димитров в ареста

България Преди 14 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова също са окончателно в ареста

<p>Какво се крие зад един от най-великите народи?</p>

Уникалната магия на персийската култура

Любопитно Преди 15 часа

Персийската култура е интересна, много различна и завладяваща, но какво всъщност знаем за нея?

Главчев официално стана и външен министър

Главчев официално стана и външен министър

България Преди 15 часа

В сградата на Министерство на външните работи Главчев проведе и работна среща с ръководния състав