COVID-19 в Близкия изток – ръст на заболели и военно напрежение
Източник: iStock Photos/Getty Images
5

П рез последните дни районът на Близкия изток се превърна в една от горещите точки по отношение на разпространение на Covid-19. Към 16 март има близо 15 000 хиляди регистрирани случаи на инфектирани и смъртни случаи. 

Ситуацията с коронавируса в Иран излиза извън контрол

С цел да предотвратят разпространението, правителства в Близкия изток преустановяват работата в някои сектори и молят служителите да работят от дома. Дори големи дестинации като Абу Даби и Дубай затвориха популярни туристически обекти и отмениха редица публични събития. Политици, експерти и военни в ЕС и САЩ следят отблизо ситуацията в Близкия изток не само защото районът е в непосредствена близост до Европа, но и заради потенциалните тежки последствия заради нестабилността, която коронавирусът може да предизвика, като например проблеми с доставки на горива, срив в цените на петрола и рестрикции в петролната индустрия. 

Лекар: Хората очакват да ги защитим от коронавируса

Египет оповести, че спира въздушния трафик от летищата си до 31 март. Премиерът Мустафа Мадбули заяви, че могат да бъдат наложени допълнителни мерки. Страната е силно критикувана от опозиционни политици и Световната здравна организация заради липсата на адекватна информация относно разпространението на Covid-19. По официални данни има 110 случая и два смъртни случая, но вероятно заболелите са хиляди. Кайро не отговаря на критиките от притеснение, че от паника и отлив на туристически и инвестиционен интерес. 

COVID-19: Доброволци в САЩ тестват първите ваксини

Турция едва преди няколко дни се появи на картата на Covid-19 с регистриране на първи случай на инфектиран гражданин. Анкара обаче подготви обществото с медийна кампания за взимане на мерки и поддържане на лична хигиена. На някои места са разположени апарати за стерилизация и хигиенизиране на ръце. Като част от новите мерки, турските власти обявиха спиране на общите молитви в джамиите из страната. Към момента има регистрирани 18 случая на инфектирани с коронавируса. 

Други държави в Близкия изток също въведоха мерки. Йордания, където има 16 случая на инфектирани, наложи карантина за всички пристигащи за 14 дни, докато Оман спря петъчните молитви в страната. В Кувейт също има спиране на молитви, след като общият брой на инфектирани достигна 123. Катар затвори заведения и масови прояви – същото направи и Мароко. В Бахрейн беше регистриран първи смъртен случай заради коронавируса, докато в Саудитска Арабия мерките стават все по-тежки. Освен че ограни достъпа до най-свещеното за исляма място за поклонение, Кааба, Рияд наложи рестрикции за чужденци, влизащи в страната и за онези, които се намират в момента в кралството, след като бяха регистрирани 118 случая на Covid-19. Страхът от разпространение на коронавируса идва на фона на срив в договорките с Русия относно добива на петрол. Москва реши да се изтегли от OPEC+ преди дни, което означава, че в момента пазарът на горивата е „всеки за всеки“, а цените ще падат. Саудитска Арабия се притеснява, че вирусът може да доведе до мерки в петролната индустрия, което ще е удар за всички страни, износителки на петрол. 

Една от най-важните джамии в исляма – тази в Йерусалим – беше затворена от палестинските власти заради коронавируса. Подобни мерки бяха предприети и на Стената на плача, където Израел въведе рестрикции да се молят най-много десет души по едно и също време. Съдебният процес срещу премиера Бенямин Нетаняху по тежки обвинения в корупция, който трябваше да започне тази седмица, беше отложен за два месеца поради ограниченията за публични събирания.

Рязко увеличаване на заразените с COVID-19 в Турция

На фона на политическа криза и масови демонстрации от миналият октомври насам, в Ирак беше обявено спирането на работа в столицата Багдад. Обмисля се блокиране на един от свещените градове в страната, Наджаф, като ще бъдат допускани само жители на града. Тридневен полицейски час беше наложен в Кербала и провинциите Ди Кар и Салах ад Дин. До този момент има десет смъртни случая и обявени 110 инфектирани, но според местни наблюдатели заболелите са много повече. Най-много инфектирани има сред граждани, пътували до Иран. Въпреки всички опасения, правителството в Багдад така и не спря пътуванията да Техеран и така увеличи риска от разпространение на коронавируса. Ливан, който също обяви извънредно положение, също до последния момент отказваше да спре полетите до Иран. 

Най-тежко остава положението в Иран, където смъртните случаи достигнаха 700, а общият брой на инфектирани премина 14 000. Световната здравна организация критикува правителството в Техеран заради липсата на достъпна информация и прикриването на реалният брой смъртни случаи. В началото на месец март зачестиха и новините за разпространение на Covid-19 в Сирия през про-иранските милиции, разположени в Източна Сирия. Иранци се сражават и в Идлиб, където руските сили въведоха допълнителни мерки за възпиране на потенциално инфектиране. Руското командване дори разпореди изтегляне на сили от бази, в които се намират и иранци. До този момент сирийският режим отрича да има случаи на заболели с коронавируса, но тези твърдения бяха оспорени многократно. 

Кризата с Covid-19 се отрази не само на обществената сигурност и стабилност в Близкия изток, но засегна и планирани международни военни учения. Така например, американската армия обяви, че ще намали размера и обхвата на учението „Африкански лъв“, провеждано с Мароко, Тунис и Сенегал, за да сведе до минимум излагането на членове силите за сигурност на САЩ и на партньорски държави. Страховете в НАТО също се засилиха, след като в Афганистан се появиха съмнения за инфектирани италиански и американски войници, патрулирали в близост до иранската граница. Алиансът обяви, че тестовете за негативни, но ще бъдат въведени мерки, за да се подсигурят силите на терен, сред които е и българският контингент. Пандемията с коронавируса идва в момент на неясно бъдеще за Афганистан, след като наскоро беше постигнато споразумение с талибаните, нарушено само ден по-късно. В момента натовските сили продължават да предоставят помощ на правителството в Кабул. 

България забранява влизането на граждани, пристигащи от рискови страни

Военно напрежение на фона на Covid-19 продължава и между САЩ и Иран. През последната седмица загинаха двама американски войници и един британец при обстрел по иракската база Кемп Таджи. Извършителят, милиция, спонсорирана от Иран, обстреля американските сили в тази база и по-късно, а американската армия извърши редица удари по про-ирански сили в Ирак и Сирия. Страховете, че Иран може да използва кризата с Covid-19, за да атакува американски сили в Ирак и така да измести фокуса от проблемите в Техеран, се засилват. Според международни наблюдатели, напрежението в Близкия изток ще се засилва заедно с разпространението на вируса. 

Всичко за развитието на епидемията с коронавируса и извънредното положение четете ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП

ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 35 минути

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 7 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 11 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 11 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 12 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 13 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 13 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 13 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 13 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 14 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 14 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 14 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 14 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 15 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 15 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 15 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини