15

Б роят на потвърдените случаи на заразени с вируса по света е достигнал 1 274 923, според данни на университета "Джонс Хопкинс", който следи развитието на пандемията в продължение на месеци.

Повече от четвърт милион заразени са се възстановили от началото на пандемията по света.

Борис Джонсън с коронавирус, приеха го в болница

САЩ все още имат най-голям брой потвърдени случаи - 337 620, следвани от Испания и Италия, съответно с 131 646 и 128 948 заразени.

Най-голям брой смъртни случаи, причинени от вируса, отчете Италия - 15 887 души, 21 815 души са се възстановили.

В световен мащаб починалите са 69 444.

Когато се грижиш за другите: COVID-19 и социалните работници

Повечето от заразените ще се възстановят, посочват от университета, като допълват, че досега 260 247 души са оздравели – повечето от тях в Китай.

В САЩ само в събота новите смъртни случаи са 1 344. Това е поредният тъжен рекорд за едно денонощие от избухването на пандемията. Най-тежко продължава да е засегнат щатът Ню Йорк, където са регистрирани 40 на сто от смъртните случаи. 

Италия от своя страна отчете най-ниска смъртност, причинена от новия вирус от 19 март насам, което доведе общия брой на смъртните случаи - най-високият в света, до 15 877.

Социалните мрежи ще спират конспирациите за 5G мрежите

Общият брой на заразените до момента, включително възстановяванията и смъртните случаи, достигна 128 948, което е 3,5 на сто повече от вчерашния ден.

Повечето от случаите на заразяване са регистрирани в Европа, сочат статистиките.

В Германия за четвърти пореден ден има намаляване на новите случаи, регистрирани за един ден, предаде Ройтерс. За последните 24 часа потвърдените случаи на заразени с коронавируса е 3677 и към днешна дата са общо 95 391, показват данните на Института за заразни болести "Роберт Кох". Смъртните случаи са 92 и вече общо са 1434.

Спад е регистриран и в броя на новите потвърдени случаи на Ковид-19 в Румъния през последното денонощие, съобщава в. "Адевърул". През последните 24 часа са регистрирани 251 нови случаи на болестта, с което общият брой на заразените достигна 3 864. Това е спад спрямо последните два дни, през които се регистрираха съответно по нови 430 и 445 случая на денонощие. От потвърдените случаи 374 са обявени за излекувани и са изписани от болниците. Броят на жертвите на Ковид-19 в Румъния е 148. В страната са направени до момента 38 623 теста за болестта.

Най-голям брой заразени има в северния окръг Сучава - 1 215 души. В Букурещ потвърдените случаи са 552. Над 100 заразени има в окръзите Тимиш, Арад, Нямц, Клуж, Хунедоара, Констанца, Галац. Най-малко заболели са регистрирани в окръзите Харгита (един случай) и Тулча (шест).

Австрия регистрира по-голям брой оздравели, отколкото заразени и отчете, че намалява броят на пациентите в интензивно отделение, предаде Ройтерс. Общият брой случаи на коронавирус в Австрия се е увеличил днес до 11 897. От вчера сутринта до тази сутрин са регистрирани 270 нови случая, а оздравелите за същия период са се увеличили с 491, съобщи министерството на здравеопазването. По негови данни броят на новите заразени е спаднал значително през последните дни.

"Това са обнадеждващи числа, но сега трябва да бъдем постоянни и да не се предаваме. Затова призивът ми е: Без частни празненства по Великден", каза здравният министър Рудолф Аншобер.. Жертвите на болестта в Австрия са 204.

"Ако всички спазват дисциплина по време на Великден, съм уверен, че ще можем постепенно и внимателно да се върнем към нормален начин на живот след" празниците, посочи Курц в интервю за изданието "Клайне цайтунг".

Испанският министър на здравеопазването Салвадор Иля каза днес, че наложената преди три седмици карантина дава резултат и намалява разпространението на новия коронавирус, предаде ДПА. "Карантината работи, данните показват стабилизиране, отслабване на епидемията", заяви той.

Неговото ведомство съобщи, че за последните 24 часа са установени около 6000 нови случая на Ковид-19, респираторното заболяване, причинявано от вируса. Това е с 1000 случая по-малко от предния ден. Около 4000 души са оздравели днес, с което общият брой на оздравелите достигна 38 000.

Близо 18 000 са вече заразените в Нидерландия, като 1224 нови случая са били регистрирани през последното денонощие. Това съобщи днес Националният институт за здравеопазване и околна среда. В болница са приети 6800 души, а починалите са общо 1766, в това число 116 за последното денонощие.

Във Великобритания жертвите на коронавируса може да достигнат от 7 000 до 20 000, предупреждават учени. През последното денонощие в страната са починали 621, което е по-малко, отколкото предишния ден. Така общият брой на починалите става над 4 900. 

Първа PCR лаборатория в Северна България

В южната ни съседка Гърция втори мигрантски лагер беше поставен под карантина за срок от 14 дни, след като мъж е дал положителен резултат за коронавирус. Лагерът са намира северно от Атина. 

Във вторник, друг лагер, отново край столицата, стана първият с потвърдени случаи на COVID-19. Шестима души също са дали положителни резултати на остров Лесбос, където се намира един от най-големите лагери за мигранти с 8 000 души.

Междувременно в съседна Турция властите обявиха, че работещите младежи, включително заетите в сезонна земеделска работа, ще бъдат освободени от забраната за напускане на домовете в определени часове. Тази мярка беше наложена като част от по-строгите мерки срещу овладяването на епидемията от коронавируса.

Служителите в публичния и частния сектор, както и сезонните селскостопански работници на възраст между 18 и 20 години вече ще бъдат освободени от ограниченията за напускане на домовете си, съобщават от вътрешното министерство, информира БГНЕС.

Вече 20 починали с коронавирус в България, 37 са излекувани

Хората на възраст над 65 години или тези с хронични заболявания са обект на задължителна самоизолация в Турция.

Смъртните случаи, причинени от инфекцията в 83-милионната страна достигна 574, след като 73 души загубиха живота си през последните 24 часа, сочат данни, публикувани от здравния министър Фахретин Коча.

"Нека останем вкъщи. Благодаря на младите хора, които създадоха модел за всички с поведението си", написа Коча в Twitter.

В Русия само за денонощие броят на заразените с коронавируса е скочил с нови 658 души, съобщава оперативният щаб за борба с разпространението на COVID-19, цитиран от РИА "Новости".

Новите случаи са регистрирани в 14 руски региона, като най-много са те в Москва - общо 536. Възможно е дори шефът на Спешна помощ в руската столица Николай Плавунов също да е заразен, съобщава РЕН ТВ. Отбелязва се, че медикът се е самоизолирал в своя работен кабинет. Той е тестван за коронавирус, след като възникна подозрение, че е инфектиран неговият заместник Дмитрий Гаврилов и заместникът по медицинската част Георгий Веденски.

Общата численост на заболелите руснаци достигна 5389, като от тях 3893 са московчани. Русия отчита и 45 смъртни случая, както и 355 оздравели.

Освен в Москва се съобщава за нови 20 случая в Санкт Петербург, по два в крим и на Камчатка, както и в няколко други руски области. Към момента, по данни на СЗО, минимум 1,05 милиона души по света са се заразили с коронавирус, а над 57 хиляди души вече са починали.

Всичко за развитието на епидемията с коронавируса и извънредното положение четете ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП

ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още aктуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 15
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

15 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

СОС прие бюджета на София за 2024 година

СОС прие бюджета на София за 2024 година

България Преди 37 минути

"За" гласуваха 45 общински съветници, 15 бяха "против" предложения бюджет

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

България Преди 42 минути

Постът заема Павел Манченко

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

България Преди 1 час

До нея ще бъдат допускани зрелостници, които искат да повишат оценката си, за да кандидатстват във висше учебно заведение

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Любопитно Преди 1 час

През април очаквайте още изненади със спортното издание

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

България Преди 1 час

Вносители на предложението са председателите на ПГ на ГЕРБ-СДС и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

България Преди 1 час

Тя припомни, че от БСП публично са заявили, че не желаят третия мандат и президентът е взел предвид тази тяхна позиция

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Любопитно Преди 1 час

Актрисата си спомня как е избягвала темата като тийнейджър поради това, че е била „засрамена“

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

България Преди 1 час

КЕВР ще реши окончателната цена на синьото гориво

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Технологии Преди 2 часа

Тя е по-мощна, по-здрава и по-малка

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

България Преди 2 часа

Ако направим вота 2 в 1, това дава възможност едно цяло провеждане на избори да бъде спасено, каза съпредседателят на ПП-ДБ

Бойко Борисов с молба към президента

Бойко Борисов с молба към президента

България Преди 2 часа

Лидерът на ГЕРБ с молба кой да не бъде служебен премиер

Тошко Йорданов: Отговорността за това служебно правителство е на управляващата "сглобка"

Тошко Йорданов: Отговорността за това служебно правителство е на управляващата "сглобка"

България Преди 2 часа

Това каза председателят на ПГ на „Има такъв народ“ на излизане от сградата на президентството

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

България Преди 2 часа

Театралните награди бяха връчени от Съюза на артистите в България (САБ) снощи на церемония в Народния театър

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

България Преди 2 часа

При обиските е открит е инсулин, който липсваше на пазара

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

България Преди 3 часа

Творчеството на Димчо Дебелянов го прославя като „поетът на любовта, на тихата скръб, на цъфналите вишни“

Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни

Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни

България Преди 3 часа

Това заяви президентът, след като ИТН върна празна папката с третия мандат