31

Чехия регистрира 9721 нови случаи на коронавирус, което е рекорд за второ поредно денонощие, показват данните на чешкото министерство на здравеопазването, цитирани от Ройтерс. Чехия, която е с население от 10,7 милиона души, е страната с най-големия скок на случаите на коронавирус в Европа. Общият им брой от началото на пандемията през март нарасна повече от два пъти и сега е 149 010.

В четвъртък властите съобщиха, че ще започне изграждане на полеви болници за пациенти с Ковид-19. Министърът на вътрешните работи Ян Хамачек заяви пред държавната информационна агенция ЧТК, че армията ще започне в събота изграждането на съоръжение с 500 болнични легла на изложбени площи в Прага. Военен и здравен персонал ще обслужват временната болница, каза Хамачек пред чешката телевизия. Броят на хоспитализираните е шест пъти по-висок от пика по време на първата вълна на пандемията.

Премиерът Андрей Бабиш заяви пред журналисти, че е необходимо да се изгради допълнителен капацитет от болнични легла. "Нямаме време, изгледите не са добри. Тези числа са катастрофални", допълни Бабиш.

По-рано през седмицата чешките власти затвориха баровете, ресторантите и клубовете, а училищата преминаха на дистанционно обучение след налагането на нови мерки за възпиране на бързото разпространение на коронавируса.

Борисов: Карантината става 10 дни

Украйна регистрира рекордните 5992 случая на Ковид-19 за последните 24 часа, съобщи Съветът за национална сигурност на страната. Предишният рекорд беше поставен на 9 октомври, тогава новите случаи бяха 5804. Общият брой на установените коронавирусни инфекции от началото на пандемията нараства на 287 231, включително 5394 починали, 92 от които са от последното денонощие.

От началото на октомври Украйна отчита почти ежедневно по над 5000 нови случая. Рязкото увеличение на инфекциите накара правителството да продължи срока на карантинните мерки до края на годината.

Полша регистрира рекорден брой от 132 смъртни случая от Ковид-19 за изминалото денонощие, а новозаразените са 7705, предаде Ройтерс. Общият брой на доказано заразените е 157 608, а на починалите - 3440. В страната растат опасенията, че пандемията подлага на критичен тест възможностите на здравната система да се справи с епидемията. Тревожно растящият брой на смъртните случаи се свързва с недостига на медицински персонал и на болнично оборудване. В момента 6980 болнични легла в Полша са заети от пациенти с Ковид-19, а на апаратно дишане са 540 от тях,

Правителството призова поляците да пътуват извън страната само при абсолютна необходимост по семейни или служебни причини след вчерашния рекорден брой от 8099 новозаразени.

В четвъртък бяха обявени нови строги мерки срещу разпространението на вируса както на национално равнище, така и на местно според конкретната ситуация там. Властите заявиха, че това е опит да се избегне въвеждането на тотална карантина.

Трябва ли да носим маски - най-разпространените митове

В Словакия за денонощието бе регистриран рекорден брой от 2075 новозаразени, съобщи здравното министерство в Братислава Това е увеличение със 146 нови случая спрямо предишния ден. Така заразените в страната с население от 5,5 млн. достигнаха 26 300, като 7182-ма от тях вече са оздравели. От усложнения, свързани вируса, досега са починали 71 души.

На 1 октомври в страната за втори път по време на пандемията бе обявено извънредно положение, което засега трябва да трае 45 дни. Нарушителите на строгите ограничения в борбата срещу заразата са застрашени от глоби до 20 000 евро. Първото извънредно положение бе от 16 март до 14 юни и то помогна страната до голяма степен да се опази от коронавирусната инфекция.

Румъния регистрира рекордните 4026 нови случая на коронавирус през последното денонощие при направени 30 325 теста, съобщава телевизия Диджи24, цитирайки данни на здравните власти. Потвърдените от началото на паднемията случаи в страната достигнаха 172 516, като 127 076 пациенти са обявени за излекувани. Още 75 души са починали през последните 24 часа, с което броят на жертвите нарасна до 5749 души.

Рекордни над 900 нови случая на коронавирус в България, починали

В Словения през последното денонощие са регистрирани нови 834 случая на заразяване с коронавирус, с което общият брой на инфектираните нарасна на 11 517. От началото на пандемията през март в Словения, която е с население 2 млн. души, са починали 180 души с потвърдена коронавирусна инфекция.

Заради рязкото увеличение на случаите на заразяване, от днес словенските власти налагат карантина в седем от 12 района на страната, в които случаите на Ковид-19 са повече от 140 на 100 000 души население. Тези райони обхващат 117 населени места, в които живее по-голямата част от населението на Словения. В седемте района от днес ще бъдат в сила засилени мерки за контрол, като забрана на всякакви мероприятия, които предполагат събиране на много хора на едно място, носене на предпазна маска на закрито и на открито, напускане на районите само по уважителни причини.

Останалите райони, предимно в западната и североизточната част на страната, попадат в т. нар. "оранжева зона" с по-малък риск от заразяване. В тях е разрешено свободно придвижване на хората, включително до т. нар. "червени зони", а на едно място е разрешено да се събират най-много 10 души.
Всички ученици от горните класове и студенти преминават на дистанционно обучение. Полицията ще контролира придвижването на гражданите между различните зони.

В районите от червената зона баровете, ресторантите и кафенетата ще затворят от утре и ще предлагат храна и напитки само за вкъщи. В районите от оранжевата зона, където носенето на маски е задължително само в затворени пространства, кафенетата, баровете и ресторантите ще останат отворени.

Във Франция броят на новите случаи на коронавирус във Франция за първи път прехвърли прага от 30 хиляди за едно денонощие, съобщи снощи националната служба за обществено здравеопазване, цитирана от световните агенции. За 24 часа са установени рекордните 30 621 нови заразени. За сравнение ден по-рано те бяха 22 591. Пациентите в интензивно отделение са 1750, което е увеличение със 77 за едно денонощие. 88 души са починали за денонощие. Общият брой на смъртните случаи във Франция е достигнал 33 125.

Френският президент Еманюел Макрон нареди полицейски час в столицата Париж и още осем големи града, където има много нови случаи на коронавирус.
12 хиляди полицаи ще следят за спазването на мярката, която ще бъде в сила от 21 ч. вечерта до 6 ч. сутринта на следващия ден. Полицейският час ще бъде в сила в 9 големи града с общо около 20 милиона жители, съобщи министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен.

Италия регистрира 8804 новозаразени с коронавируса в четвъртък, с което счупи рекорда от предишния ден, когато техният брой бе 7332 - увеличение с почти 1500, отбелязва Ройтерс. Починалите за денонощието са 83 - също значителен ръст от предишния ден (43), но все още далече от мрачните рекорди в разгара на първата вълна на пандемията през март и април, когато бе отбелязан дневен пик от над 900 смъртни случая.

Италия бе първата тежко засегната от пандемията страна в Европа и е втора след Великобритания по смъртни случаи - с 36 372 починали от коронавируса и последствията му.

Благодарение на една от най-стриктните карантини, познати в света досега, правителството успя да постави заразата под контрол до лятото, но заразените отново скочиха рязко през последните няколко седмици. Новозаразените дневно все още са значително по-малко, отколкото във Франция, Испания и Великобритания. Италианските власти се опитват да повишат капацитета си за тестване за коронавирус и се оплакват от дълги опашки пред центровете за взимане на проби. В четвъртък бе регистриран нов рекорд по брой на извършени тестове за 24 часа - общо 162 932 в цялата страна.

Германия също отбеляза в четвъртък рекорд със 7334 нови случая за 24 часа.

Същевременно Берлинският административен съд анулира ограниченията, наложени на баровете и ресторантите в германската столица, предаде Франс прес. Заведенията бяха задължени да затварят от 23 ч. до 6 ч. сутринта, за да се ограничи разпространението на новия коронавирус. Единайсет собственици на ресторанти и барове се обърнаха към съда с аргумента, че наложените от 10 октомври нощни ограничения са прекомерни. Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд на Берлин и Бранденбург.

Берлинското кметство взе решение за налагането на ограниченията поради тревожното нарастване на броя на случаите на Ковид-19 в столицата. Тази седмица правителството заяви, че е много притеснено от разпространението на Ковид-19 в страната. Канцлерът Ангела Меркел и регионални лидери създадоха национална пътна карта, включваща нови ограничения, включително затваряне на баровете и ресторантите през нощта, ако бъде надхвърлено определено равнище на разпространение на заразата.

През последните 24 часа в Русия са открити 15 150 заразени с новия коронавирус - рекорден дневен прираст от началото на пандемията. Общият им брой е нараснал на 1 369 313, съобщи оперативният щаб за борба с инфекцията, цитиран от ТАСС.

Броят на смъртните случаи в страната, свързани с коронавируса, се е увеличил през последното денонощие с 232. Вече за пети път този месец и за осми път от началото на пандемията федерацията регистрира денонощен ръст от над 200 починали. Жертвите на Ковид-19 в Русия са общо 23 723.

Оздравелите досега болни от Ковид-19 са 1 056 582, включително 8485 през изтеклото денонощие - 77,2 на сто от всички заразени.

Коментари 31
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

31 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 1 час

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 3 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 5 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 6 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 6 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 6 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 7 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 7 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 7 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 8 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 8 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 8 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 8 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората