74

З апочна извънредното заседание на Народното събрание. Депутатите събраха необходимия кворум за започване на заседанието. В пленарна зала са премиерът Бойко Борисов, министърът на финансите Владислав Горанов, вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Заседанието беше насрочено от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева за днес от 9.00. ч. Дневният му ред включва изслушване на премиера Бойко Борисов за актуалната обстановка в страната, свързана с коронавируса Заседанието е инициирано с 65 подписа на депутати от ПГ на „БСП за България“. Това е втори опит на опозицията да изслуша министър-председателя Бойко Борисов.

Коронавирус: Отговори на някои съществени въпроси

В началото на заседанието премиерът направи изказване от парламентарната трибуна, в което

похвали предприетите мерки за ограничаване на заразата:

"Към днешна дата имаме 1387 заразени, от които 58 починали и 222 излекувани. България е на първо място по нисък брой заразени лица на 100 хил. население и на трето място по починали на 100 хил. Това е индикатор, колко навременни са били мерките.

Ние първи се организирахме, имахме всичко необходимо, но никой не можеше да предвиди мащаба на пандемията, затова бързо реорганизирахме индустрията и започнахме сами да си произвеждаме предпазните средства.

Расте броят на излекуваните от коронавирус в България

Мерките ни изцяло са съобразени с препоръките на СЗО и затова създадохме и НОЩ с най-добрите специалисти и мисля, че всеки ден всички журналистите могат да задават колкото искат въпроси и да получават отговори в среда, която по никакъв начин не е контролирана.Факт е че медиите предават директно означава, че има интерес и е полезно за хората.

Понеже са навременни и точни мерките и съобразени с народопсихологията, на практика имаме най-либералните мерки в Европа.

При нас не е спирано нито движението на хората, нито магазините, нито строителството. Няма държава особено в региона, която да няма вечерен час и не пускат хората да излизат от вкъщи. Ние бяхме единствените, които не затворихме църкви и манастири".

След отмяната на забраната: Има ли нарушения в парковете

"7403 подадени заявления по мярката 60 на 40. 101 849 работници и служители са се възползвали от нея. Между 7 хил. и 10 хил. работници всеки ден запазват работните си места. С този темп до края на месеца ще запазим над 120 хил. работни места", отчете премиерът Бойко Борисов.

"Благодарение на средствата за масова информация имаме възможност да наблюдаваме какво се случва в другите държави. Ако някъде имаше план, който да гарантира икономическото развитие, на която и да е държава, можеше лесно да го препишем.

В България много сектори продължиха да работят и то на пълни обороти, а някъде и на по-високи обороти

– селско стопанство, строителство, IT сектора. Надеждна новина е, че се очаква следващия месец автомобилните заводи в света за започнат да работят. 75% е спадът на продажбата на автомобили, ние имаме 250 завода, които работят само за тях. Това са маса хора", отговори Борисов на критиките на опозицията, според която страната ни не е приела навременно адекватни икономически мерки.

Според премиера голямата загадка е как ще се справи страната ни в сферата на туризма. "Светът няма рецепта, нито нашите съседи, нито ние", категоричен е Борисов.

Премиерът обяви, че на коалиционен съвет тази сутрин е обсъждана и идеята на НФСБ за въвеждане на ваучери в туризма. Постигнато е съгласие работна група да помисли какви пари ще струва това на бюджета и как да бъде организиран този процес.
"Много държави тръгнаха с подценяване на ситуацията. Тя беше подценявана и в България, но не от мен", каза още Бойко Борисов.

Към момента имаме налични 60 хиляди теста, пет хиляди PCR са от САЩ, 10 хиляди - от Китай, 15 000 - от МЗ, още 30 хиляди - от Корея.

Това съобщи премиерът на въпрос на ДПС, свързан с тестването на населението. Според Нигяр Джафер страната ни е на последно място по тествани на брой население в Европа. В Германия, даде за пример тя, са тествани 25 хиляди на един милион население, а България е с 3600 теста на един милион. ДПС попита в тази връзка дали държавата ни е готова да обезпечи финансово тестването на българските граждани.

"Нашият щаб целево подбира групите и благодарение на бързите карантинни действия и тестване - като в Банско, веднага след края на карантината хората ги освобождаваме, за да се върнат към нормалния начин на живот", обясни премиерът. Той цитира и данни, според които на 21 април, например, са направени 747 теста, на 22 април - 1105.

"Още преди месец и половина сме поръчали през ЕК един милион теста, които да си платим, до ден днешен няма нито един", припомни премиерът. Той посочи, че въпросът с тестването предизвиква всеки ден полемика. "Ако има 100% достоверни тестове, не бихме се поколебали да ги платим", категоричен е Борисов. "Наблюдаваме, имаме ресурс и готовност", увери той.

Бойко Борисов добави, че утре полицаите на т. нар. първа линия ще получат по 600 лв.

Среднорегистриращите се безработни на ден към 7 април са 7619, а към 27 април са 2769, близо три пъти по-малко.

Намалението е с почти 5000 души за 13 работни дни, каза премиерът в парламента. По думите му средно на ден новорегистрираните безработни намаляват с между 300 и 400 души.

По думите на народния представител от БСП Георги Гьоков правителството не показва грижа към обикновения човек - отпускат се само кредити, заеми и възмездни помощи. Гьоков посочи, че има наплив от безработни, вече стотина хиляди, а безработицата се очаква да мине 10% и безработните да станат 350-400 хиляди. Той припомни, че минималното дневно обезщетение за безработица е 9 лв., като, по думите му, 25% от имащите право на обезщетение получават минималното.

В отговор премиерът Бойко Борисов попита мярката "60/40" не е ли безвъзмездна и отново припомни, че до този етап над 100 000 работници ще запазят работните си места благодарение на нея.

Йордан Цонев от ДПС направи съпоставка между новорегистрираните безработни и запазилите работните си места благодарение на мярката "60/40". В момента безработните са около 90 000 души, а мярката ще запази работните места на над 100 000 души, каза депутатът и добави, че иначе безработните биха били над 200 000.

Коментари 74
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

74 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 10 минути

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Свят Преди 23 минути

Обвиняват Иванов, че е взел подкуп в особено големи размери

Снимката е илюстративна

Виж каква е линията на бедност в България през 2023 година

България Преди 2 часа

Под прага на бедност са били 1 325.9 хил. лица, или 20.6% от населението на страната

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

България Преди 2 часа

Проектът ПП-ДБ приключи, каза председателят на ДПС

Снимката е илюстративна

"Лицата им бяха лилави, повръщаха и падаха по очи": Истинските истории на хората, оцелели при Чернобил

Свят Преди 2 часа

Емоционални и разтърсващи истории на оцелелите в Чернобил четете в следващите редове

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

България Преди 2 часа

Това, което аз чух Борисов да казва, е, че има голям гръб, който е хлъзгав, коментира съпредседателят на ПП-ДБ

Дженсън Хуанг още е милиардер

Щеше да бъде 16-ият най-богат човек в САЩ, а живее без ток в гората

Любопитно Преди 3 часа

А компанията му днес е на стойност около 1,19 трилиона долара

Земетресение в района на Благоевград

Земетресение в района на Благоевград

България Преди 3 часа

Трусът е бил на дълбочина 12 км и е регистриран в 6:41 часа

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Свят Преди 3 часа

Военновременният кабинет на Нетаняху е обсъдил вариант, при който да бъдат пуснати жени, по-възрастни и болни

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Свят Преди 3 часа

Те са открити по време на строителни дейности по мащабен проект за градско развитие в бившия летищен комплекс Елиникон, южно от Атина

<p>Арестуваха министъра на земеделието на Украйна</p>

Заподозрян в корупция за милиони: Арестуваха украинския земеделски министър

Свят Преди 3 часа

Солски е обвинен в незаконно завземане на земя на стойност над $7 млн., когато е бил ръководител на голяма земеделска компания и член на парламента

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

Свят Преди 3 часа

38 години след ядрената катастрофа в Чернобил

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

Любопитно Преди 3 часа

Поводът е юбилейният епизод 1000 на емблематичното предаване на NOVA

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Технологии Преди 4 часа

Той се очаква на пазара това лято

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

България Преди 4 часа

Превозното средство било паркирано пред жилищен блок

<p>&quot;Изменението на климата сее глобален хаос&quot;</p>

Нигерия се движи напред: Електрически превозни средства на хоризонта

Свят Преди 4 часа

Нигерия има за цел да постигне нулеви нетни емисии до 2060 г.