1

Н ов криптовирус набира сила през последните дни, съобщава онлайн изданието ZDNet. Вирусът се казва Anatova, като е започнал да се разпространява на 1-ви януари т.г.

Япония узакони хакването на устройствата на гражданите си

Голям ръст на фалшивите онлайн магазини

Той примамва потребителите с оферти за безплатни игри и приложения за компютри. Вместо това обаче потребителите получават блокриан компютър, който е с криптирани файлове.

Много от "защитените" сайтове всъщност са измама

Измамници сменят данните на банките в Google Maps

Вирусът изисква от жертвите си откуп в размер на 10 виртуални монети Dash или около 700 долара. Anatova изисква още от мишените си да изпраттят имейл на хакерите, за да получат ключ за декриптиране след като са платили. Получават и предупреждение да не се опитват да декриптират файловете по друг начин и че е "просто бизнес, нищо лично".

Кои са най-лошите пароли за 2018 г.

Anatova е открит от компанията за киберсигурност McAfee. Според нейните експерти вирусът показва сособност да се адаптира и променя спрямо методи, които да се опитват да предотвратят превземането на системата. Освен това Anatova използва нов код, а не елементи от стари вируси и е написан професионално.

За сега не е ясно кои са хакерите, които са го създали. От McAfee обаче казват, че той има потенциал да стане много опасен, защото е изграден чрез модулна архитектура и лесно към него може да се добавят нови функции и възможности. Освен това той и в момента разполага с достатъчно защити, така че традиционните методи за преодоляване на криптовируси да не работят, предупреждават от McAfee.

Дори и да не ги използвате, социалните мрежи ви познават

За момента Anatova се разпространява предимно в Европа и САЩ, като използва peer-to-peer мрежи за споделяне на файлове. Представя се като различни безплатни програми и игри, като от McAfee отбелязват, че вирусът лесно може да започне да се разпространява и чрез други методи.

Освен това Anatova е програмиран да не заразява и да не пречи на компютри, които се намират в Сирия, Египет, Мароко, Ирак и Индия. Към това в кода има и забрана да се заразяват компютри, които се намират в членове на Общността на независимите държави. От McAfee отбелязват, че обикновено авторите на даден вирус го програмират така, че да не заразява компютри в страната, в която се намират самите те, но да има толкова голям брой посочени изключения е необичайно.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@