2

Т емаза за огромното количество данни, които социалните мрежи събират за потребителите си, винаги ще е актуална. Ново пручване на учени от университетите на Вермонт и Аделайд показва, че мащабът на "всичкознание" на социалните мрежи може да е дост по-голям от предвиденото, съобщава онлайн изданието CNET. Социалните мрежи например може да изграждат профили и да опознават хора, които дори не ги използват.

Тим Кук: Време е всички да защитим личните си данни

Годината, в която ИТ гигантите бяха „напляскани“

Учените са създали методика, чрез която могат да предвиждат с 95% точност какви ще са публикациите на даден човек в социалните мрежи. При това дори не е нужно този човек някога да е имал профил в социалните мрежи.

Организирана атака ли са скандалите около Facebook

Това става възможно чрез приятелите на този човек, които все пак има профили в "социалките" и ги използват редовно. Методиката работи успешно дори и да има по-малко от 10 души, които познават този човек.

Учените са използвали машинно обучение, за да анализират 30,8 млн. публикации в Twitter от 13 905 профила. Това е било достатъчно информация, за да моге алгоритъмът да изгради профили, чрез които да предвиди какви ще са интересите и публикациите на даден човек дори и той да не е използвал социалната мрежа преди това.

Зукърбърг: Ще се справим сами и не сме единствените

Facebook изтрил съобщения на Зукърбърг в чужди профили

По този начин изкуственият интелект напълно потвърждава поговорката "по приятелите ще го познаеш". "Човек не може да контролира самостоятелно неприкосновеността на личното си пространство в социалните мрежи. Неговите приятели също играят роля в това", коментира Джим Багроу, един от авторите на проучването. "Няма къде да се скриеш в социална мрежа", допълва Люис Митчел, съавтор на проучването.

Тим Кук: Индустрията превръща данните ни в оръжие

Учените казват, че не твърдят, че социалните мрежи задължително правят това, а че е възможно и не е много трудно.

Пред CNET Facebook коментира, че не използва информацията на потребителите, за да идентифицира или профилира хора, които нямат собствени профили. Twitter не е коментирала проучването.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@