1

П рез последните в дни в Интернет се е появила база данни с почти 773 млн. имейл адреса и над 21 млн. пароли, съобщава сп. Wired. Базата данни е кръстена Collection #1, като е сбор от над 2000 източника, а не е само от една компания.

Кои са най-лошите пароли за 2018 г.

Много от "защитените" сайтове всъщност са измама

В "колекцията" има и хакнати пароли, включително такива, чийто криптирани защити са преодолени. Интересно е и че базата данни не се продава, а е пусната свободно в някои хакерски форуми.

Базата данни е добавена и към сайта Have I Been Pwned, чрез който потребителите могат да проверят дали имейлът им е попаднал в публикувани в Интернет хакнати адреси. Сайтът може да проверява и пароли, като дава и информация за източника на дадената информация, ако открие съвпадение.

Измамници сменят данните на банките в Google Maps

Голям ръст на фалшивите онлайн магазини

Самата Collection #1 е доста голяма, като архивът е с размер 87GB. За сега не е ясно кой е събрал информацията и как. Сравнение на информацията в архива и тази на самия сайт показва, че около 140 млн. имейл адреса и над 10 млн. пароли са нови и досега не са били част от предишни хакерски пробиви.

Пред Wired, Трой Хънт, който е създател на Have I Been Pwned казва, че архивът прилича просто на начин да се улеснят хакерите, като обединява множество бази данни на едно място.

ФБР разби схема за имейл измами с богати наследници

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@