3

Я понското правителство ще приеме нов закон, който разрешава на държавни служители да хакват устройства на гражданите, съобщава ZDNet. На прицел ще са над 200 млн. устройства от т.нар. Интернет на нещата (IoT), които се използват от жителите на страната.

Дори и да не ги използвате, социалните мрежи ви познават

Тим Кук: Време е всички да защитим личните си данни

Хакерската кампания обаче не се прави с цел да се следят хората. Тя е част от мащабна кампания за проверка на общата киберсигурност на страната.

Годината, в която ИТ гигантите бяха „напляскани“

"Държавните хакери" ще следват строги правила. Например ще могат да използват само определени популярни пароли и методи, за да проверят дали могат да се свържат лесно с устройствата на гражданите.

Целта е да се направи списък с всички несигурни устройства. Той ще бъде предаден на властите и интернет доставчиците. Те ще имат ангажимент да уведомят потребителите за открития проблем и да ги призоват да подобрят киберсигурността на устройствата си.

Кои са най-лошите пароли за 2018 г.

Доклад на японското Министерство на вътрешните работи и комуникации съобщава, че през 2016 г. две трети от всички кибератаки са били срещу IoT устройства. В IoT попадат всякаки устройства, които са свързани с интернет - от камери за охрана до рутери, умни термостати, най-различни сензори и др.

Япония иска да подобри значително своята киберсигурност преди Олимпийските игри в Токио през 2020 г. "Хакването" на устройствата трябва да започне още следващия месец, като ще се проверяват както домашни мрежи, така и корпоративни, като ще продължи няколко месеца.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@