9

Н ови данни от сателитни проучвания на НАСА показват, че нивото на световния океан се покачва бързо, но и че този процес може да се случи по много по-драстичен начин, отколкото учените са смятали досега.

Според американската космическа агенция нивата на моретата и океаните са се покачили средно със 7,6 сантиметра от 1992 година насам, като на някои места покачването достига 23 сантиметра.

"Сигурно е, че световният океан ще се покачи с близо метър, а може би и повече, но не сме сигурни дали това ще се случи в рамките на един век, или ще е нужно повече време", казва Стийв Нерем, шеф на екипа на НАСА, който изучава промените в морското ниво.

Морското ниво на планетата се покачва по три основни причини: Топенето на ледовете в Гренландия и Антарктика, топенето на планинските ледници, и разширяването на океаните, които стават по-топли.

И трите причини са свързани с глобалното затопляне.

През 2013 г. Международната експертна група по промените в климата на ООН предупреди, че морските нива вероятно ще се покачат с между 30 и 90 сантиметра през идния век.

Сега обаче от НАСА казват, че тези прогнози вероятно са консервативни. Учените от космическата агенция се аргументират с данни от изследване на сателитни снимки, заснето в последните 23 години.

"Морското ниво се повишава с по-голяма скорост, отколкото преди 50 години, и е много вероятно това да се влоши занапред", обяснява Стийв Нерем.

Визуализация на НАСА показва колко от леда в Гренландия се е стопил през последното десетилетие:

Ледът в Гренландия намалява с по 303 гигатона годишно в последното десетилетие, показват данните от сателитите на НАСА. 

Ледената шапка на Северния полюс, чиято обща площ е по-голяма от територията на САЩ и Индия, взети заедно, губи по 118 гигатона лед годишно.

Тези огромни количества вода от разтопения лед трябва да отидат някъде.

От НАСА предупреждават, че бързо повишаващите се морски нива може да повлияят драстично на стотици милиони хора, които живеят в близост до моретата и океаните. Те ще доведат до промени в релефа по бреговата ивица, до повече бури, а някои от тези райони може да станат необитаеми.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@