0

З амисляли ли сте се как побирате толкова много информация в един не толкова голям хард диск? В новия епизод на „Ctrl Alt Del”, технологичният влогър Цецо ще разкаже как се случват процесите по запаметяване и съхраняване на спомените ви.

Твърдият диск е магнитен носител, затова и зад цялата му функция стои закона на Фарадей за магнитната индукция. Той е покрит с външна кутия, направена от алуминиева сплав и може би някои от вас вече се досетиха, че това не е случайно. Алуминият не притежава магнитни свойства, именно затова се използва с единствената цел, да се изолират външни и вътрешни магнитни полета, за да се избегне възможността за грешки при запис, четене или дори загуби на данни.

Интересното тук е, че тези алуминиеви дискове са покрити с кобалтова смес, която е изключително магнетична. Това покритие е разделено на милиарди миниатюрни зони, всяка от които може моментално да бъде магнетизирана, съхранявайки единици или демагнетизирана съхранявайки нули. Магнетизмът се използва за съхранение на данни, защото запазва информацията дори при изключено захранване.

Сигурно ви е интересно да разберете коя е частта, която чете информацията. Това е главата. Когато отваряме файл, операционната система подава сигнал към логическата платка на хард диска. Тази платка има в себе си има таблици с местоположението на файловете върху диска.

Тя насочва главата към конкретното място и започва да събира информация за магнитното състояние на участъците върху повърхността на диска. Когато искате да запишете някаква информация, процедурата е идентична, само че вместо да събира информация от диска, главата променя електромагнитното състояние на тези участъци, като ги магнетизира или демагнетизира.

За да разберете повече за това как хард дискът функционира, гледайте новия епизод на “Ctrl Alt Del”:

Как да разберем паролата за Wi-Fi

Полезни хитринки за Windows 10

Нов дисплей на Apple ще може да пази от нежелани погледи

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@