43

С тивън Хокинг направи нова мрачна прогноза за бъдещето на Земята. Той направи кратка видео реч по време на конференцията 2017 Tencent WE Summit в Пекин. Според него след 600 години Земята може да се окаже "кълбо от огън", съобщава USA Today.

Стивън Хокинг: До 100 години трябва да напуснем Земята

Причината е пренаселването на Земята и прекалено голямата консумация на ресурси и енергия от човечеството. Според него единственото спасение е, че хората "трябва смело да отидат там, където никой друг не е бил".

Животът в Космоса се отразява драстично на мозъка

Той смята, че това може да стане чрез проекта Breakthrough Starshot, който той развива заедно с основателя на Facebook Марк Зукърбърг. Целта на проекта е да изпрати сонда до най-близката звезда до Слънцето - Алфа Кентавър, която се намира на 4 светлинни години. Това означава, че сонда, която може да стигне до Марс за по-малко от един час, ще стигне до звездата за около 20 години. Хокинг смята, че към средата на века, ако всичко мине по план, човечеството ще има снимка от друга планета извън Слънчевата система и която може да има подходящи условия за живот.

Изкуственият интелект ще има водеща роля в дигиталното бъдеще на Европа

Мъск: Изкуственият интелект ще е причината за Трета световна война

Хокинг взе участие и в друга конференция - Web Summit в Лисабон. Там той отново заяви позицията си против изкуствения интелект. Според него изкуственият интелект може да доведе до "най-лошото събитие в историята на цивилизацията" и призова човечеството да се подготви и да обмисли рисковете. Хокинг смята, че чрез изкуствения интелект могат да се създадат автономни оръжия, които да се използват от "малцината, за да потискат многото".

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@