11

К огато двама учени тръгват да търсят изкопаеми горива под земята в Североизточна Франция, те не очакват да открият нещо, което може да даде тласък на усилията за справяне с климатичната криза.

Жак Пиронон и Филип Дьо Донато, директори на изследователския отдел в Националния център за научни изследвания на Франция, оценяват количеството метан в земните недра на Лотарингския минен басейн с помощта на "първата в света" специализирана сонда, която може да анализира газовете, разтворени във водата на скалните образувания дълбоко под земята.

На няколкостотин метра по-надолу сондата откри ниски концентрации на водород. "Това не беше истинска изненада за нас", казва Пиронон пред Си Ен Ен. "Обичайно е да се намират малки количества близо до повърхността на сондажа. Но с навлизането на сондата навътре концентрацията се покачваше. На дълбочина 1 100 м тя е 14 %, а на 1 250 м - 20 %."

"Това е изненадващо", казва Пиронон. То показва наличието на голям резервоар от водород под земята. Те направили изчисления и преценили, че находището може да съдържа между 6 и 250 милиона метрични тона водород.

Това би могло да го превърне в едно от най-големите находища на "бял водород", откривани някога, казва Пиронон. Находката спомогна за разпалването на и без това трескавия интерес към този газ.

Белият водород - наричан още "природен", "златен" или "геоложки" водород - се произвежда по естествен начин или се съдържа в земната кора и се е превърнал в нещо като климатичен свещен граал.

При изгарянето на водорода се отделя само вода, което го прави много привлекателен като потенциален източник на чиста енергия за индустрии като авиацията, корабоплаването и производството на стомана, които се нуждаят от толкова много енергия, че е почти невъзможно да бъде осигурена чрез възобновяеми енергийни източници като слънцето и вятъра.

Но макар че водородът е най-разпространеният елемент във Вселената, той обикновено съществува в комбинация с други молекули. Понастоящем водородът за търговски цели се произвежда в енергоемък процес, почти изцяло захранван с изкопаеми горива.

Цветовете на дъгата се използват като съкращение за различните видове водород. "Сивият" се произвежда от метан, а "кафявият" - от въглища. "Синият" водород е същият като "сивия", но замърсяването, което нагрява планетата, се улавя, преди да попадне в атмосферата.

Най-обещаващ от гледна точка на климата е "зеленият" водород, който се произвежда с помощта на възобновяема енергия за разделяне на водата. Въпреки това производството му е все още маломащабно и скъпо.

Ето защо през последните няколко години интересът към "белия" водород - потенциално изобилен и неизползван източник на чиста енергия - се засили.

"Не сме търсили на правилните места"

"Ако ме бяхте попитали преди четири години какво мисля за естествения водород, щях да ви кажа "о, той не съществува", казва Джефри Елис, геохимик от Геоложката служба на САЩ. "Водородът е там, знаем, че е наоколо", казва той, но учените са смятали, че големи натрупвания не са възможни.

След това научава за Мали. Вероятно тази западноафриканска страна е катализаторът на сегашния интерес към белия водород.

През 1987 г. в село Буракебугу работник от сондажната фирма остава с изгаряния, след като неочаквано се взривява кладенец, когато се навежда над ръба му, докато пуши цигара.

Сондажът бързо е запушен и изоставен до 2011 г., когато е отцепен от петролна и газова компания и според съобщенията е установено, че от него се добива газ с 98% съдържание на водород. Водородът е използван за захранване на селото и повече от десетилетие по-късно той все още се произвежда.

Когато през 2018 г. излиза проучване за кладенеца, то привлича вниманието на научната общност, включително и на Елис. Първоначалната му реакция е, че трябва да има нещо нередно в изследването, "защото просто знаем, че това не може да се случи".

След това настъпва пандемията и той има свободно време, за да започне да търси. Колкото повече четял, толкова повече осъзнавал, че "просто не сме го търсили, не сме търсили на правилните места".

Последните открития са вълнуващи за Елис, който работи като петролен геохимик от 80-те години на миналия век. Той е свидетел на бързото развитие на индустрията за добив на шистов газ в САЩ, което предизвика революция на енергийния пазар. "Сега," казва той, "се намираме в период, който според мен вероятно е втора революция."

Белият водород е "много обещаващ", съгласи се Изабел Морети, научен изследовател в Университета в Пау и Пай дьо л'Адур и Университета в Сорбоната и експерт по белия водород.

"Сега въпросът вече не е за ресурса... а къде да се намерят големи икономически резерви", казва тя.

Множество стартиращи дружества

Десетки процеси генерират бял водород, но все още има известна несигурност за това как се образуват големи природни залежи.

Геолозите са склонни да се фокусират върху "серпентинизацията", при която водата реагира с богати на желязо скали, за да произведе водород, и "радиолизата" - разграждане на водните молекули, предизвикано от радиация.

Находища на бял водород са открити по целия свят, включително в САЩ, Източна Европа, Русия, Австралия, Оман, както и във Франция и Мали.

Някои от тях са открити случайно, а други - чрез търсене на следи, като например особености в ландшафта, наричани понякога "приказни кръгове" - плитки, елипсовидни вдлъбнатини, от които може да изтича водород.

Елис смята, че в световен мащаб може да има десетки милиарди тонове бял водород. Това би било значително повече от 100-те милиона тона водород годишно, които се произвеждат в момента, и от 500-те милиона тона, които се предвижда да се произвеждат годишно до 2050 г., казва той.

"Почти сигурно е, че по-голямата част от тях ще бъдат в много малки натрупвания или много далеч от брега, или просто твърде дълбоко, за да е икономически изгодно да се добиват", каза той. Но ако само 1 % от тях бъдат открити и добити, те ще осигурят 500 милиона тона водород за 200 години, добави той.

Това е примамлива перспектива за множество стартиращи компании

Базираната в Австралия компания Gold Hydrogen в момента извършва сондажи на полуостров Йорк в Южна Австралия. Компанията се насочва към това място, след като преглежда архивите на щата и открива, че през 20-те години на миналия век там са направени няколко сондажа с много висока концентрация на водород. Проучвателите, които се интересували само от изкопаеми горива, ги изоставили.

"Много сме развълнувани от това, което виждаме", казва управляващият директор Нийл Макдоналд. Предстоят още тестове и сондажи, но компанията може да започне ранно производство вероятно в края на 2024 г., каза той.

При някои стартиращи компании се наблюдават главозамайващи инвестиции. Koloma, базирано в Денвър стартиращо предприятие за добив на бял водород, си е осигурило 91 млн. долара от инвеститори, включително основаната от Бил Гейтс инвестиционна компания Breakthrough Energy Ventures - въпреки че компанията остава в тайна за това къде точно в САЩ прави сондажи и кога цели комерсиализация.

Друга компания, базирана в Денвър, Natural Hydrogen Energy, основана от геохимика Вячеслав Згонник, е завършила проучвателен сондаж за водород в Небраска през 2019 г. и има планове за нови сондажи. Светът е "много близо до първите комерсиални проекти", казва Згонник.

"Естественият водород е решение, което ще ни позволи да ускорим действията в областта на климата", каза той.

От шум към реалност

Предизвикателството за тези предприятия и за учените ще бъде превръщането на хипотетичните обещания в търговска реалност.

"Възможно е да минат десетилетия, през които ще има много опити и грешки и фалстартове", казва Елис. Но бързината е жизненоважна. "Ако ще ни отнеме 200 години, за да разработим ресурса, това всъщност няма да е от голяма полза."

Но много от стартиращите компании са оптимистично настроени. Някои от тях предвиждат години, а не десетилетия, до комерсиализацията. "Разполагаме с всички необходими технологии, от които се нуждаем, с някои леки модификации", казва Згонник.

Предизвикателствата остават. В някои страни пречка са нормативните актове. Разходите също трябва да бъдат уточнени. Според изчисленията, базирани на сондажа в Мали, производството на бял водород може да струва около 1 долар на килограм - в сравнение с около 6 долара на килограм за зеления водород. Но белият водород може бързо да стане по-скъп, ако големите находища изискват по-дълбоки сондажи.

В Лотарингския басейн следващите стъпки на Пиронон и Де Донато са да направят сондаж на дълбочина до 3000 метра, за да получат по-ясна представа колко точно е количеството на белия водород.

Предстои ни дълъг път, но би било иронично, ако този регион - някога един от основните производители на въглища в Западна Европа - се превърне в епицентър на нова индустрия за производство на бял водород. 

Коментари 11
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

11 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 6 минути

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Земетресение от 6,5 по Рихтер разлюля японските острови Бонин

Земетресение от 6,5 по Рихтер разлюля японските острови Бонин

Свят Преди 13 минути

Трусът е бил на дълбочина 503,2 км

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 1 час

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 2 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 2 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 2 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 3 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 3 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 3 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 5 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 6 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 6 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 6 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 7 часа

Заседанието беше анонсирано преди две седмици