3

К осмическият апарат Cassini на НАСА направи нови снимки на пръстените на Сатурн, с уникална перспектива. В момента Cassini се намира между пръстените и планетата. Снимките показват пръстените от нейната гледна точка.

Cassini изпрати първи снимки от новата си орбита

Cassini ще се доближи рекордно близо до Сатурн

Кадрите са част от финалната мисия на Cassini. На 15-ти септември т.г. сондата ще се насочи към атмосферата на Сатурн, за да изгори. Cassini прекара 13 години в орбита около Сатурн, изучавайки планетата, пръстените ѝ и нейните луни.

Луната Пан впечатли Интернет с приликата си на равиоли

Тъй като горивото е към края си, НАСА трябва да унищожи сондата. В противен случай тя ще бъде неуправляема и може да се удари в естествените спътници на планетата. А тъй като има вероятност по сондата да има микроби от Земята, това е недопустимо, защото НАСА не иска да повлияе на условията на луните. Затова Cassini ще изгори в атмосферата на Сатурн, а преди това прави серия обиколки около нея, за да се приближи.

Пръстените на Сатурн от гледната точка на планетата
Пръстените на Сатурн от гледната точка на планетата Източник: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Всичко това дава още ценна информация на учените, както и най-близкият поглед досега както към пръстените, така и към Сатурн. Новите снимки на пръстените са направени на 20-ти август т.г. НАСА ги е обединила в кратка анимация, които показват прелитането на Cassini покрай пръстените в пространството между тях и Сатурн.

В кадрите попадат всички основни пръстени. Анимацията започва от осветената от Слънцето страна на пръстените и след това минава под тях в сенчестата страна. На основния кадър горе сивият пръстен С изглежда по-голям, защото е най-близо. Най-яркият пръстен в средата е пръстенът В, следван от пръстен А най-отгоре. При вглеждане се вижда и по-бледият пръстен F точно над пръстен A. Заради ъгъла на наблюдение, всички пръстени изглеждат доста по-малки и не толкова широки, колкото всъщност са.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@